Srbi i Albanci ni u zatvoru ne mogu zajedno

Dragana Zečević

02. 12. 2018. u 22:02

"Novosti" prvi srpski medij u ustanovi visokog rizika u grdovcu kod Podujeva. Odvojeni paviljoni, trpezarije, šetnja po dvorištu u različito vreme

Срби и Албанци ни у затвору не могу заједно

SRBI nedavno uhapšeni u akciji ROSU u Severnoj Kosovskoj Mitrovici osećaju se dobro. Nisu nezadovoljni tretmanom u pritvoru, niti se plaše sudskog ishoda, jer znaju da nisu krivi za dela za koja ih optužuju. Nemaju vidljivih povreda po telu, niti su zlostavljani. Međutim, sama činjenica da se nalaze u pritvoru, i to u zatvorskom centru visokog rizika u Grdovcu, kod Podujeva, ukazuje na to da je čitav slučaj političke prirode, kaže, za "Novosti", advokat Neđo Šaranović, branilac Nedeljka Spasojevića, jednog od četvorice osumnjičenih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

"Novosti" su prvi srpski medij koji je dobio dozvolu da poseti ovaj "Sing Sing" Kosova i Metohije, ali ne i mogućnost da razgovara sa ovim uhapšenim Srbima. Objašnjenje je bilo da je istraga u toku i da pritvorenici ne mogu da daju izjave za novine. Dan ranije, obišli su ih članovi porodica.

U ovom zatvoru, koji se prostire na 11 hektara i može da primi 390 osuđenika za najteža krivična dela, trenutno je njih 170, a među njima i dvanaestoro Srba. Petorica su osuđenici, dok su sedmorica u pritvoru. Direktora zatvora Iljira Keljmendija pitamo kakvi su uslovi za srpske zatvorenike i ima li nekih problema, s obzirom na to da su zajedno sa Albancima.

- Pošto se mi ovde ne bavimo politikom već radimo svoj posao i ne želimo nikakve probleme, Srbe i Albance smo rasporedili u posebne zatvorske jedinice - pojašnjava Keljmendi. - Svi imaju zasebne sobe i u svakoj od njih postoje kutije za eventualne žalbe. Jedna je za zatvorske službenike, a druga za ombudsmana, i za nju samo pritvoreni imaju ključ. Mogu da napišu sve što hoće, bez bojazni da će neko drugi to pročitati - uverava nas direktor.

Zatvor je sagrađen 2014. godine, mahom novcem EU, po najvišim evropskim standardima, a stalno ih, kaže Keljmendi, obilaze predstavnici organizacija koje se bave ljudskim pravima. Sa poligona unutar zatvorskog kompleksa pogled puca na dva identična objekta, kao i prijemni deo sa prizemnom zgradom. Ispred je mladić iz Severne Kosovske Mitrovice, osuđen na zatvorsku kaznu od 14 godina zbog ubistva, koji sređuje zgradu. Rado odgovara na pitanja i objašnjava zašto je tražio da bude smešten u paviljonu sa Albancima.

OSUĐENIK Slobodan Gavrić


- Uslovi su za sve isti, ali iz ovog paviljona oni koji odsluže polovinu kazne imaju pravo da na sedam dana tokom godine odu kući, a moguće je i smanjenje kazne ukoliko je vladanje solidno - priča N. V. (31), koji ne želi da se fotografiše, ali rado pokazuje sobu od desetak kvadrata.

I dok na levoj strani zida dominira televizor, u sobi su i metalni sto sa klupom za sedenje, komoda za odeću i obuću, frižider, rešo... Mini-toalet izdvojen je svojevrsnom pregradom. Naser Tači, rukovodilac bezbednosti, u čijoj pratnji obilazimo unutrašnjost zatvora, objašnjava da je 90 zatvorenika radno angažovano i da mesečno primaju po 24 evra, tako da u zatvorskoj kuhinji mogu da kupe dodatnu hranu.


- Do jedanaest sati uveče mogu da gledaju televiziju, jer imamo i tri srpska kanala, ili da rade nešto drugo. Nedeljno dva puta mogu da telefoniraju po petnaest minuta. Ipak, srpski zatvorenici se najviše žale da brzo potroše telefonske kartice - priča Tači, objašnjavajući da svakodnevno izlaze u dvorište dva puta po sat vremena i da se vreme "rotira", kako se ne bi sretali srpski i albanski zatvorenici.

Na naše insistiranje, zatvorski čuvar srpske nacionalnosti iz okoline Lipljana dovodi Slobodana Gavrića iz Beograda, koji je na služenju zatvorske kazne od 11 godina. Uhapšen je u Prištini sa više od 12 kilograma eksploziva i osuđen za "pokušaj terorizma". Gavrić objašnjava da se njegova komunikacija, osim sa čuvarima, svodi na još četvoricu osuđenika, trojicu Srba i jednog Roma.


- Ovo je četvrti zatvor u koji sam premešten od kada sam na Kosovu i moram priznati da su uslovi korektni. Najveći je problem udaljenost i što nema javnog prevoza, tako da supruga ređe dolazi - priča Slobodan. - Nas srpske zatvorenike čuvaju stražari Srbi, tako da problema nema. Voleo bih, ipak, da postoji neka vrsta razmene zatvorenika, da se Albanci iz centralne Srbije premeste ovde a da ja odem tamo.

Kako bi nas uverio da zatvorenici dobijaju kvalitetnu hranu, zatvorski čuvar donosi posudu sa ručkom, a oficir za bezbednost poziva na ručak u zatvorskom delu gde su Srbi.


- Slobodno možete doneti knjige, ili nešto čime bi se zanimali srpski zatvorenici - ispraća nas ovim rečima Tači, dok u zgradu ulaze predstavnici međunarodne delegacije zadužene za zaštitu ljudskih prava.

KAZNE

POSTOJE i zajedničke prostorije za sportske i druge rekreativne aktivnosti - šah, stoni tenis, bilijar. Ukoliko se zatvorenici ne ponašaju po pravilima, uskraćuje im se mogućnost rekreacije i zabranjuje izlazak u dvorište.

POSETE

ZATVORENICIMA i pritvorenicima su posete dozvoljene dva puta mesečno u trajanju od jednog sata, a sreda je dan kada je određena poseta za Srbe. Međutim, postoji mogućnost i dodatnih poseta. Srpske zatvorenike je nedavno obišao i vladika Teodosije, a u posetu Srbima dolazio je i Dejan Pavićević, oficir za vezu Beograda u Prištini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Darko

03.12.2018. 08:08

@Agron - Pa vi ste Albanci naučili sta je zatvor jer ste boravili po zatvorima svuda po Evropi zbog kriminala...Zato imate iskustva ...

SMOKI

03.12.2018. 08:52

KO moze da poveruje u istinu koju NOVOSTI objavljuju? To je cista maskarada. Ne mislite valjda da ce vam Siptarski teroristi prikazati istinu? To je sve pripremljeno i namontirano.CIST kao suza Americki nacin obavestavanja javnosti.