SRPSKA akademija nauka i umetnosti danas nije u krizi i ne urušava se. Ona je još živog, kritičkog duha i dovoljno snažna da uči iz sopstvenih i grešaka svojih članova.

Ovu poruku, povodom Dana Akademije, uputio je juče u svojoj pozdravnoj besedi predsednik SANU akademik Vladimir Kostić. Najviša naučna i umetnička ustanova u Srbiji svoju godišnjicu, postojanja obeležila je otvaranjem Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju i otvaranjem stalne postavke zbirke Kabineta za medalje Arhiva SANU, kao i svečanom promocijom novoizabranih dopisnih članova.

PROČITAJTE JOŠ: Kostić će ostati predsednik SANU

Predsednik se osvrnuo na nedavne izbore i kritike kojima je Akademija bila izložena prethodnih meseci.

- SANU je dugo, isuviše dugo, gajila filozofiju ćutanja kao posebnu "kućnu mudrost", delom nametnutu iskustvima sa "slučajem Memorandum", delom kroz tradiciju univerzalnog odgovora "primili k znanju" kad god bi se suočili sa nerazumevanjem, pa i neprijateljstvom prema ovoj kući. Bojim se, međutim, da su ta vremena nepovratno prošla. Kuća od slonovače, koju smo toliko voleli, srušila se pred naletom elektronskih medija - rekao je Kostić, i pozvao akademike da se aktivnije uključe u afirmisanje njenih aktivnosti.

PROČITAJTE JOŠ: Vučić i Brnabić na Danu SANU, otvara se Audiovizuelni arhiv

Kostić je naglasio da SANU ne može da živi van sredine u kojoj deluje, niti može da očekuje da je u budućnosti stalno ne procenjuju grupe i pojedinci, kako dobronamerni, tako i oni koji to nisu.

- SANU je prepustila prostor svojim kritičarima, iskreno i verovatno naivno verujući u moć činjenica i objašnjenja, dok smo se uporedo u elektronskim medijima i društvenim mrežama zbunjeno suočavali sa pravim verbalnim nasiljem, relativno stereotipnim optužbama i konačno, presudama. Jesmo li prošli neranjeni - nismo - podsetio je prvi čovek Akademije uz opomenu da SANU mora da uspostavi dijalog i sa mlađim generacijama koje "komuniciraju i informišu se drugačije" i najavio izradu strategije medijskog predstavljanja Akademije.

Obeležavanju Dana SANU prisustvovali su patrijarh Irinej, ministri prosvete, kulture i zdravlja, Mladen Šarčević, Vladan Vukosavljević i Zlatibor Lončar, rektori univerziteta, kao i gosti iz drugih ustanova kulture.

UGROŽENO NACIONALNO BLAGO

AUDIOVIZUELNI arhiv i centar za digitalizaciju SANU, koji je juče svečano otvoren, olakšaće pristup najvažnijim dokumentima srpske istorije i kulture.

- Arhivima SANU po obimu ne pripada velikim arhima, ali po važnosti sadržaja i kvalitetu građe on je ustanova od najvišeg nacionalnog značaja - kazao je upravnik Arhiva akademik Vasilije Krestić. - Problema je, međutim, puno. Građa se čuva u neuslovnim prostorijama i neprekidno je izložena riziku od uništenja. Trajno rešenje je samo obezbeđivanje posebne zgrade za Arhiv i bibilioteku SANU.