ISTINA je da je vladika Atanasije nasrnuo na mene. Gurao me je i dvaput me je povukao za bradu. Dok me je napadao, digao sam obe ruke visoko kako slučajno ne bih uzvratio. Još osećam gorak ukus ovog događaja. Vladika Atanasije, međutim, moj je nadležni arhijerej i - opraštam mu.

Ovo za "Novosti" kaže umirovljeni vladika Filaret, posle incidenta u manastiru Dubnica kod Nove Varoši gde se sukobio sa episkopom mileševskim Atanasijem (Rakitom). Mirno i pomirljivo on potvrđuje da se nemila scena dogodila, ali negira da se branio, vikao i dozivao policiju.

- Sreća u nesreći je što su napadu prisustvovala trojica sveštenika, koji su ga odvojili od mene. Vladika ima dosta problema, i ličnih i eparhijskih. Zato mu hrišćanski i čistog srca - opraštam. Nisam se, zato, povodom toga obraćao ni Patrijaršiji u Beogradu niti nameravam bilo šta da preduzimam - navodi Filaret.

Incident se dogodio prošle nedelje u manastiru Dubnica, oko 17 časova, tokom večernjeg bogosluženja. Sukobu je prethodio kraći razgovor dvojice arhijereja, koji se pretvorio u razmenu teških reči.

PROČITAJTE I: Vernici traže da se vladika Filaret vrati

- Kratko je sve trajalo, a služba nije ni prekidana. Bilo mi ej izuzetno neprijatno, najviše zbog okupljenog naroda. Srećom sve se brzo smirilo - opisuje vladika Filaret.

Umirovljeni mileševski vladika kaže da neće tražiti odgovornost episkopa Atanasija, a ne očekuje ni da će sam trpeti posledice.

- Odavde ja zaista nemam kud. Dedovina mi je uništena u poslednjem ratu, a kao monah od imovine nemam ništa. Ukoliko me oteraju i iz manastira Dubnica, ja mogu samo kod vladike Artemija - navodi bivši mileševski vladika.

Sa čela Mileševske episkopije vladika Filaret smenjen je 2015. godine, kada je prestala i njegova aktivna crkvena služba. Odlukom Sabora SPC, na njegovo mesto prošle godine ustoličen je episkop Atanasije (Rakita). Bez obzira na navodne zloupotrebe u radu, Filaret nije napustio eparhiju. Kao trajno mesto boravka određen mu je manastir Dubnica kod Nove Varoši, gde se i dogodio incident čiji su akteri bivši i sadašnji vladika.

EPARHIJA MILEŠEVSKA: OPTUŽBE O NAVODNOM SUKOVU VLADIKE ATANASIJA I FILARETA NEOSNOVANE

MILEŠEVA: Nakon incidenta koji se dogodio prošle nedelje u manastiru Dubnica, oko 17 časova, tokom večernjeg bogosluženja i sukoba ekipskopa mileševskog Atanasija sa umirovljenim episkop Filaretom, kratkim saopštenjem za javnost oglasili su s iz Eparhije mileševske u kojem se kaže da zbog zbunjujućih tekstova o lošim odnosima između episkopa mileševskog gospodina Atanasija i umirovljenog episkopa Filareta, koje su se prethodnih dana, iz njima nepoznatih razloga, pojavile u nekim medijima, a imaju očigledno za cilj da obmanjuju javnost, trujući um i povređujući dušu čitalaca, osetili su potrebno da široj javnosti saopšte da su pomenute optužbe neosnovane.

- Pomenute optužbe su neosnovane iz prostog razloga što oni koji tvrde da su bili prisutni u manastiru Dubnici u popodnevnim časovima 02. jula 2018. godine tu zapravo nisu ni bili, te zbog toga smatramo da je izlišno dalje govoriti na ovu temu – kaže se u kratkom saopštenju Eparhije mileševske.

Inače, da se incident zaista dogodio potvrdio je vladika Filaret u izjavi “Novostima”. On je kazao da je sukobu prethodio kraći razgovor dvojice arhijereja, koji se pretvorio u razmenu teških reči.

- Kratko je sve trajalo, a služba nije ni prekidana. Bilo mi ej izuzetno neprijatno, najviše zbog okupljenog naroda. Srećom sve se brzo smirilo - opisuje vladika Filaret.

Umirovljeni mileševski vladika ja kazao i da neće tražiti odgovornost episkopa Atanasija, a ne očekuje ni da će sam trpeti posledice.

(A. Rovčanin)