Vernici traže da se vladika Filaret vrati

V. N.

04. 10. 2015. u 09:01

Mnogobrojni vernici mileševske eparhije podsećaju na rad i pregalaštvo razrešenog episkopa. Apel žitelja Limske doline upućen patrijarhu Irineju i Sinodu Srpske pravoslavne crkve

Верници траже да се владика Филарет врати

Sve što se čoveku u životu dešava, iskušenja su Gospodnja. Molim se Bogu, verujem u svoju crkvu i u svog patrijarha Irineja.

Ovako je, kratko, za "Novosti", vladika Filaret prokomentarisao poslednji apel žitelja Limske doline, upućen pre nekoliko dana njegovoj svetosti patrijarhu Irineju i Sinodu SPC, sa molbom da se episkop vrati na čelo Mileševske eparhije.

Od razrešenja na majskom zasedanju Sabora SPC, bivši vladika mileševski Filaret živi u konaku manastira Sv. Kozme i Damjana na Zlataru. Na ovoj planini, poslednjih sedmica, vladalo je gotovo zimsko vreme. Niske temperature, kiša, magla... Hladno i bez grejanja bilo je i u manastirskom konaku gde vladika boravi. Iako narušenog zdravlja zbog problema sa povišenim šećerom, vladika vreme provodi u molitvi i sa vernicima koji ga svakodnevno posećuju. Daleko od puta, u kraju gde snegovi naveju smetove visoke i do dva metra, kažu njegovi gosti, strepi jedino od predstojeće zime.

Vladika, međutim, nije želeo da daje bilo kakve izjave o svom položaju, niti da komentariše poslednji apel žitelja Limske doline, upućen pre nekoliko dana patrijarhu Irineju i Sinodu, da usliše želju naroda i episkopa vrate na čelo Mileševske eparhije.

Tokom poslednja četiri i po meseca od razrešenja vladike Filareta, više ovakvih molbi sa potpisima nekoliko hiljada vernika iz opština Prijepolje, Priboj, Nova Varoš, Sjenica i Pljevlja upućeno je vrhu SPC.

U apelima vernici podsećaju na doprinos vladike Filareta obnovi Mileševske eparhije i naglašavaju da je 16 godina njegovog rada u eparhiji "obeležilo nesvakidašnje pregalaštvo, obnavljanje starih i podizanje novih svetinja". Na svetim vodama Lima, kažu vernici, vladika je sa narodom podigao 36 novih crkava, šest započetih se gradi, a obnovljeno je i 14 porušenih i zapustelih srednjovekovnih manastira, među njima i Davidovica, Orahovica i Kumanica.


NEIMARSKI DUH

vernici podsećaju da je vladika Filaret sa verujućim narodom, manastiru Mileševi, grobnom mestu Sv. Save, vratio stari sjaj i slavu. Obnovljeni su njegovi konaci, biblioteka i riznica, osnovan je crkveni radio, eparhiji vraćeno oduzeto zemljište...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Mali S Motkom

04.10.2015. 10:25

nije on bez razloga sklonjen, raspitajte se malo po Prijepolju ako vas bas zanima..

Niko Lukin

04.10.2015. 11:29

Па скидају се полако Владике који су градили и обнављали цркве и светиње код Срба.Тако је склоњен владика Качавенда а препородио је скоро целу РС.Сад нови седи и не ради ништа и сигурно ће полако да пропада урађено.Ко то све води и зашто ја не знам. Чудан народ чудна СПЦ.

ImePrezime

05.10.2015. 08:59

А шта је са недовршеном петоспратницом у насељу Алтина, која се престала да довршава када је смењен. Чудна коинциденција.

Aleksandar

08.10.2015. 23:49

Mislim da nije potrebno dezinformisati ljude kako ga vernici zele nazad u Misevsku eparhiju!Nazad ga zele lobisti koji su sa njim poceli nezakonit privatni biznis,pa im je sve palo u vodu nakon smene!