PRIVREMENA rešenja o penzionisanju imaće rok važenja tri godine, i ukoliko za to vreme penzioner ne bude pribavio potpunu dokumentaciju o uplatama i dužini staža, PIO fond će ih proglašavati konačnim. To znači da se više neće dešavati da korisnici penzija godinama, neki čak do kraja života, primaju čekove po privremenoj odluci.

PROČITAJTE JOŠ - Nema ukidanja "penala" za odlazak u penziju pre 65. godina

Ovo je samo jedna od novina koju donose izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojima je cilj smanjenje broja privremenih rešenja koja se sada izdaju zbog činjenice da penzioneri ne mogu da prikupe svu potrebnu dokumentaciju da bi dobili trajno rešenje.

Na taj način će penzioneri izbeći plaćanje razlike između ova dva iznosa penzije, koja je u nekim slučajevima iznosila i po nekoliko stotina hiljada dinara. Cilj toga je smanjenje broja privremenih rešenja, kojih je sada 85 odsto od ukupnog broja izdatih u toku jedne godine. Prema podacima PIO, najčešći iznosi preplate su od 5.000 do 10.000 dinara, dok su u pojedinačnim slučajevima ti iznosi mnogo veći.

Mihajlo Radović, predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije, kaže, za "Novosti", da privremena rešenja uopšte ne treba da postoje, već da penzioneri treba odmah da dobiju svoje jedino i pravo rešenje o penziji.

- Nikakve rokove ne bi trebalo davati ni PIO fondu ni poslodavcima - kaže Radović. - Ne vidim nijedan razlog za to. Svako mora da radi odgovorno svoj posao. Nije obaveza radnika da proverava svog poslodavca da li mu redovno uplaćuje doprinose, već poslodavac mora da poštuje zakon i ispunjava svoje obaveze prema državi.

SAMOSTALCI REDOVNI NOVINA u izmenama i dopunama Zakona o PIO će biti i kod samostalne uplate doprinosa koju reguliše član 15 ovog propisa. Ukoliko predlog izmena bude usvojen, osiguraniku koji se prijavio da samostalno uplaćuje doprinose, a onda iz bilo kog razloga to ne radi šest meseci, automatski će prestati pravo na osiguranje.

On naglašava da se dešavalo da zbog tuđih grešaka penzioneri posle recimo pet godina dobiju zahtev da vrate novac za razliku u penziji između privremenog i konačnog rešenja. Dešavalo se da ti iznosi budu prilično visoki.

- Nelogično je da cenu plati penzioner, a ne onaj ko je grešku napravio - ističe Radović.

- PIO fond je stvoren kao servis građana pre više od četiri decenije i nije neko ko treba da vodi politiku i preti.

Jedna od oblasti koju treba urediti jeste i pitanje zatečenih privremenih rešenja, kako bi i ona u određenom roku postala konačna.

Primera radi, rešenja doneta tokom 2015. ne mogu da postanu konačna dok se krajem januara sledeće godine ne objavi podatak o prosečnoj zaradi za prethodnu godinu. Zbog toga je neophodno pronaći metod utvrđivanja prosečne mesečne zarade u toj godini, čime će biti otklonjen jedan od razloga privremenosti rešenja. Planirane izmene odnosile bi se i na način obračuna poslednje godine staža osiguranja, u cilju smanjenja broja privremenih rešenja PIO fonda. To će dati i veću pravnu sigurnost korisnicima penzija.