SKUPŠTINA Srbije raspravljaće odmah posle Uskrsa o Zakonu o nestalim bebama, saznaju "Novosti". Ovaj zakon ušao je nedavno u skupštinsku proceduru, sa izvesnim izmenama u odnosu na prethodnu verziju, koja je povučena iz procedure s promenom Vlade, prošle godine.

Pročitajte još: Zakon o nestalim bebama ušao u skupštinsku proceduru

Istovremeno, svim poslaničkim grupama i predsednici Skupštine obratilo se Udruženje "Za istinu i pravdu o bebama", koje je tražilo da se zakon povuče iz parlamenta, jer sprečava formiranje mešovite komisije dogovorene sa potpredsednikom Vlade i ministrom policije Nebojšom Stefanovićem, kao i Direktoratom policije.

Pročitajte još: Predlog zakona o nestalim bebama upućen skupštini 8. marta

Predlog zakona predviđa naknadu za sve roditelje za koje se utvrdi da su im deca nestala iz porodilišta i drugih institucija, kao i za one koji ne uspeju da dobiju odgovor na pitanje šta se desilo sa njihovim bebama. Udruženje "Za istinu i pravdu" insistira, pak, na proverama i istraživanju sudbine svakog pojedinačnog deteta, koje bi vršili zajedno roditelji i predstavnici države. Predlog zakona odnosi se samo na one roditelje koji su se prethodno obraćali sudskim i pravosudnim organima, pokušavajući da saznaju sudbinu dece.