U Zavodu za fiziku oprema iz 1935.

B. BORISAVLJEVIĆ

19. 03. 2018. u 14:22

У Заводу за физику опрема из 1935.

Nameštaj je iz prvih dana rada ustanove / Foto V. Danilov

Naučna ustanova u Beogradu od nacionalnog značaja u katastrofalnom stanju. Studenti rade laboratorijske vežbe u užasnim uslovima. Nema novca za podove, nameštaj...

OPREMA stara više od 50 godina, prozori iz tridesetih godina prošlog veka, nameštaj kupljen pred Drugi svetski rat, pod sa rupama... slika je Zavoda za fiziku tehničkih fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Do sredine osamdesetih godina ova naučna ustanova je proizvodila opremu za školske i fakultetske laboratorije, a danas je prepuštena sama sebi.

Kako bi poboljšali uslove za rad njihovih studenata, četiri fakulteta - Tehnološko-metalurški, Građevinski, Mašinski i Elektrotehnički, izdvojili su novac iz sopstvenih prihoda i zamenili pojedine prozore, okrečili hodnik i kabinete, sredili toalete, stavili nove pločice u hodniku, ali to nije dovoljno. Neophodna je kupovina radnih stolova, ormana, nabavka nove opreme...

PROČITAJTE JOŠ: Institut za fiziku magnet za stručnjake iseljenike

- U Zavodu za fiziku studenti ova četiri fakulteta imaju laboratorijske vežbe iz fizike - kaže prof. dr Cvetko Crnojević, predsednik Upravnog odbora Zavoda za fiziku. - Godišnje kroz ovu ustanovu prođe oko 2.000 studenata, ali su uslovi u kojima rade loši. Izdvojili smo oko 4,5 miliona dinara kako bismo sredili prostor u kome borave studenti, da to izgleda bar koliko-toliko pristojno. Međutim, to je samo prva faza, potrebno je srediti laboratorije, za šta ćemo potražiti pomoć od Vlade Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: Srpski leptiri štitiće i novac

Budući inženjeri vežbe iz fizike rade na opremi iz 1935. godine, kada je kupljen i nameštaj, postavljeni prozori, podovi... Mikroskopi koje studenti koriste su nešto "mlađi", kako je ugravirano na njima, proizvedeni su - 1947. U "moderne" instrumente spada laser iz 1980. godine, koji je tada plaćen oko 2.000 maraka i bio je "čudo tehnike".

- Studenti ovde imaju bazične vežbe iz fizike, koji se zasnivaju na univerzalnim principa, pa se ni instrumenti na kojima se izvode nisu menjali godinama - kaže prof. dr Marko Barjaktarović, direktor Zavoda za fiziku. - Ali, neophodno je da se malo osavremeni, poveže sa novim tehnologijama, kako bi studenti ono što rade praktično mogli da vide i u digitalnom obliku.

Prof dr Cvetko Crnojević, predsednik UO Zavoda za fiziku


Osim što je unutrašnjost zgrade u Ruzveltovoj ulici, gde se nalazi Zavod u izuzetno lošem stanju, fasada koja "gleda" na Ulicu 27. marta preti da se uruši. U Zavodu očekuju da će se u sklopu rekonstrukcije ove ulice i prostora oko Vukovog spomenika, naći i sređivanje njihove fasade.

Mikroskopi su iz 1947. godine


POTREBNI MILIONI

Da bi se bar delimično obnovila oprema, potrebno je najmanje pet miliona dinara, koliko bi koštala i zamena podova...

Osim Zavoda za fiziku, u zgradi se nalazi prostor Odseka za hidrotehniku Građevinskog fakulteta, laboratorije za automatsko upravljanje Mašinskog fakulteta, kao i poslovni inkubator Mašinskog fakulteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

рашинац св

19.03.2018. 14:36

за репрезентацију у кафанама углавном има!а шта ће нам научници кад они оду ван?

Zoran

19.03.2018. 15:38

A da, to je ono Titovo vreme kad smo imali sve. Osim naravno ovo u zavodu z afiziku i po nesto na elektrotehnickom faksu.

evrotalibani

19.03.2018. 15:39

Kako nema para kad bogatim Nemcima poklanjamo stotine miliona evra. Samo nemackom Bosu za fabriku u Pecincima smo poklonili 14 miliona evra subvencija. To je 1,7 milijardi dinara, 340 puta vise nego sto trazi Institut za fiziku. To su te pare kojih "nema".

Стефан Зоран

19.03.2018. 16:41

@evrotalibani - У "Титово време" то је било ново. Ако је део опреме набављан у последњих 50 година, и то је било ново пред Титову смрт. Чак и она опрема која је набављена пре немачког бомбардовања Београда, била је 1945. релативно нова. И, на крају, једно је прича о Титу кад се говори о његовом односу према Србима и Србији, а друга кад је реч о њему као успешном државнику!

Стефан Зоран

19.03.2018. 16:26

Невероватно, али добро је да је и то сачувано...

tuga božija

19.03.2018. 18:50

@Стефан Зоран - imamo za doceke raznih sporskih timova I placamo im papreno ako osvoje zlatnu medalju danas da je živ tesla opet bi država kao onda se njemu smejala a pare davala hiperaktivnima nama je važnije teniska loptica od mladog I školovanog lekara ili fizicara

fiz

19.03.2018. 16:34

zašto ta gospoda od novca koji dobiju za održavanje i materijalna sredstva ne upotrebe za namenu, nego uzimaju sebi u plate... pitajte ih da se sve proveri kolika im je plata, a šta imamo koristi od njih???

noć u muzeju

19.03.2018. 17:29

Organizujte ture sa fizičarima iz celog sveta,naplaćujte ulaz i biće para. Ljudi bi platili da dođu, vide i probaju da urade opite sa opremom iz 36te.

MiranIQ

19.03.2018. 18:25

Malo ste pobrkali lončiće: Nije Zavod za fiziku "ustanova od nacionalnog značaja" nego je to Institut za fiziku. A to nikako nije isto! :)