Institut za fiziku magnet za stručnjake iseljenike

I. M.

12. 02. 2018. u 11:31

Институт за физику магнет за стручњаке исељенике

Milovan Milenković Ministar Šarčević i direktor Bogojević, Foto Institut za fiziku

Institut za fiziku prvi dobio status instituta od nacionalnog značaja za Srbiju. U ovu instituciju iz inostranstva se vratilo 40 uglednih naučnika

INSTITUT za fiziku postao je prvi institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Novi status znači da će upravo u institutu u Zemunu biti rađena prioritetna, vrhunska istraživanja i da će se tu koncentrisati istraživački napori koji mogu da odgovore na ključne društvene izazove.

Zakon predviđa da postoje naučni, istraživačko-razvojni i nacionalni instituti, a u redovnom procesu reakreditacije utvrđeno je da Institut za fiziku ispunjava kriterijume za najstrožu kategoriju. Zvanje nacionalnog instituta potvrdila je i Vlada Srbije.

Na svečanosti u Institutu za fiziku, ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je nacionalni status zaslužen:

- O tome najbolje govori podatak da se u poslednjih nekoliko godina 40 naših uglednih, renomiranih istraživača vratilo iz inostranstva da bi ovde nastavilo svoj naučni rad. Uz izazove odliva mozgova, smatram da nema bolje potvrde kredibiliteta u međunarodnim okvirima od toga da se ovde vraćaju najbolji. Prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, objasnio je da je deset odsto ukupne naučne produkcije Srbije nastalo upravo na ovom institutu.

- Nacionalni institut znači biti katalizator procesa jačanja i povezivanja pojedinaca i institucija koji unapređuju društvo - ocenio je dr Aleksandar Bogojević, direktor Instituta. - Pre svih tu je Univerzitet u Beogradu, čiji smo deo, tu je SANU, čiji su članovi naši vodeći istraživači, tu je "Petnica", ali tu je i niz drugih elitnih institucija iz kulture, umetnosti, privrede i bezbednosti.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

cpбcku

12.02.2018. 21:52

Ја знам да се двоје стварно добрих није вратило, нити ће, јер неће да раде за 60.000 динара.