Srpski leptiri štitiće i novac

Ivana Mićević

10. 12. 2017. u 22:00

Tim instituta za fiziku osmislio Teslagram - najbolji vid zaštite na svetu. LJuspice krila, koje je nemoguće kopirati, ugrađuju se u kartice, novčanice, dokumenta i umetnička dela

Српски лептири штитиће и новац

Foto I. Marinković

KRILA leptira satkana su od 200.000 ljuspica. Među svim leptirima na planeti ne postoje dve iste ljuspice. I baš zato nema boljeg načina za zaštitu od falsifikata novčanica, identifikacionih kartica ili umetničkih dela, nego da se u svaki od tih predmeta ugradi po jedan minijaturni deo leptirovog krila. Ovo je zaključak višegodišnjih istraživanja tima Instituta za fiziku u Zemunu, čiji konkretan rezultat je "Teslagram" - najbolji sistem fizičke zaštite na planeti.

Daleko je složeniji od holograma i nemoguće ga je kopirati. Naučnici Instituta za fiziku pronašli su način kako da sa krila leptira izdvoje svaku ljuspicu, da je ugrade u, na primer, identifikacionu karticu i kako da jedinstvena struktura bude “očitana”, tako da je nemoguće podmetnuti falsifikat.

- Ideja je potekla od našeg kolege Dejana Pantelića i njegovog tima, a mi je dalje razvijamo - priča, za “Novosti”, Saša Lazović, rukovodilac Inovacionog centra Instituta za fiziku. - Naš tim je multidisciplinarni i svako ima svoja zaduženja. Među nama ima biologa, inženjera i fizičara.

Lazović objašnjava da su napornim radom, koji je nekada bio duži od 70 sati nedeljno, uspeli da naprave iskorak, ali da je još mnogo koraka pred njima. "Teslagram" je, kaže, zaštićen globalno, kroz tri patenta i žig. Ostalo je još mnogo posla da se uradi, što zahteva i mnogo rada i dosta sredstava. Primena u svakoj oblasti ima svoje specifičnosti, pa traži i dodatno vreme, objašnjava naš sagovornik, i dodaje da su najbliže tome da leptirovim ljuspama zaštite plastificirane kartice. To mogu biti lične karte, kreditne kartice, kartice za ulazak u zaštićene prostore... Na isti način moći će da se štite i dokumenti, novčanice, ali i umetnički predmeti.

ZAINTERESOVANI I KANAĐANI

- ZA naša istraživanja imamo podršku Canadian Bank Note Company, koja štampa kanadski dolar. Videli su naš rad, ocenili da ima potencijal i pokazali interesovanje da našu inovaciju koriste u zaštiti kanadskog dolara. Nisu ništa obećali, jer je još rano, ali, kada završimo posao, proceniće da li će da prihvate naš proizvod ili ne - otkriva Lazović.

Sprečavanje falsifikovanja novčanica posebno je zanimljivo. Od jednog krila leptira može da se zaštiti 100.000 novčanica i da svaka bude jedinstvena. Hologram na grupama novčanica je isti, pa kada neko iskopira jedan, zapravo je iskopirao sve.

A kako su uopšte došli na ovu ideju, objašnjava Dimitrije Stepanenko, fizičar i član tima. Kaže, samo u prirodi postoje stvari koje su jedinstvene. Leptirova krila su jedna od tih stvari.

- Bez obzira na uloženi novac i trud, nije moguće napraviti kopiju ljuspe. To ne možemo ni mi, koji tim ljuspama štitimo predmete - objašnjava Stepanenko. - Stepen zaštite je neuporedivo veći od svakog postojećeg.

Verovatnoću da se nađu dve iste ljuspe objašnjava slikovito - kada bismo duplirali broj atoma u univerzumu i kada bi svaki atom bio jedna ljuspa, postoji verovatnoća da bismo tada pronašli dve iste.

NJegov kolega mašinski inženjer Stevan Jovanović dodatno objašnjava:

- Prema ISO standardima, sigurnosne brave moraju da imaju broj kombinacija 10 na sedmi, a verovatnoća da se nađu dve iste ljuspe je 10 na 250.

Marija Mitrović Dankulov, fizičar, otkriva da su razvili i algoritam kojim mogu dodatno da zakomplikuju jedinstveni zapis na ljuspi sa leptirovog krila, a njena koleginica iz tima, Danica Pavlović, objašnjava zašto baš leptiri:

- Ove ljuspice nisu vidljive golim okom, veličine su stotinak mikrona i imaju posebne fizičke karakteristike koje smo u stanju da očitamo - kaže Danica Pavlović.

Ona se priprema da doktorira na temu optičkih osobina krila insekata, pa je, kaže, u okviru svojih istraživanja, dokazala da su leptiri najpogodniji za ovaj projekat.

Kada se ljuspe izdvoje sa krila, “pametnim” štampom one se utisnu u predmet. LJuspica, koja je veličine poprečnog preseka ljudske dlake, dovoljno je mala i čvrsta da ne postoji način da se ošteti. Zbog malih dimenzija, falsifikatori ne mogu da znaju ni na kom delu novčanice ili umetničke slike se nalazi.

Tim Instituta za fiziku u Zemunu

U prvoj fazi, kada razvijaju identifikacione kartice sa Teslagram zaštitom, prema rečima Saše Lazovića, veoma je važna saradnja sa štamparijom “Kvadra grafik” iz Zemuna.

- Reč je o veoma zanimljivom preduzeću koje se bavi “pametnom štampom” i već ima izvoz na tržišta 20 zemalja - objašnjava Lazović. - Oni imaju tehnologiju za štampanje kartica koje su zaštićene ljuspicama sa leptirovih krila.

Inženjeri tima za inovacije osmislili su i čitač za kartice. Kažu, sve što je do sada nastalo rezultat je velikog timskog rada. Sredstva dobijaju iz projekata Ministarstva prosvete i preko Fonda za inovacionu delatnost. Kažu, ne žale se, već i dalje apliciraju za sredstva programa “Horizont 2020.” iz kog se finansiraju istraživanja u Evropi. Dodaju i da od broja ljudi i sredstava zavisi koliko će vremena proći dok njihova inovacije dobije široku primenu.

Od jednog krila leptira može da se zaštiti 100.000 novčanica

FARMA LEPTIRA

U LABORATORIJI Inovacionog centra napravljena je mala “farma leptira”. Koje vrste gaje i čuvaju, deo je poslovne tajne, kažu, i otkrivaju samo da nije svaki leptir pogodan za zaštitu.

- Prosečan životni vek leptira je do dve nedelje, tako da mi za naša istraživanja ne ubijamo leptire, već koristimo njihova krila nakon prirodne smrti. Utvrđeno je da ljuspe mogu da se očuvaju i milionima godina, jer su pronađene na nekim fosilnim ostacima - objašnjava Danica Pavlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Bonaparta

10.12.2017. 22:31

Budemo li pametni mozemo da se resimo kompletnog spoljnog duga i jos dobro da profitiramo. Milijarde dolara banke svake godine gube na fals karticama i jos vise na fals novcu. Samo 0,01% posto da im zatrazimo da ugradimo to u sistem zastite njihovih novcanica, kartica i poverljive bankarske dokumentacije moze da nam donese bilion dolara na godisnjem nivou. Nadam se da se nece naci neka alava zadnjica politicka da to proda za male pare.

Vojvoda

11.12.2017. 06:20

Lepa ideja nema sta! Samo koliko ce novca trebati da se promene svi bankomati i svetu

Djekna

11.12.2017. 06:43

Sve je super, samo zasto naziv Teslagram? Tesla se bavio elektricnom energijom, a ne ljuspicama,leptirima, florom i faunom....

Рашо

11.12.2017. 08:24

А шта спречава фалсификатора да и он то не уради? Рекосте да је љуспица непоновљива, дакле он убаци љуспицу свог лептира и крај, све у реду!

Conte

11.12.2017. 09:56

Leptiri na Institutu za Fiziku, neprocenjivo. Poznata srpspka tehnologija iz Kamenog doba uz dobavljanje neizostavnog Tesle. Skrnavljenje prezimena jednog velikana nauke.

Wlada

12.12.2017. 10:26

Svaka cast kolegama naucnicima! Lepo je kad se posle visegodisnjeg rada, rezultat oseti globalno! Zelim vam puno uspeha i jos vise projekata...