Prva odšteta za nestalu bebu!

V. Crnjanski Spasojević /G. Čvorović

17. 03. 2018. u 13:01

Osnovni sud u Kikindi dodelio 10.000 evra roditelju. Presuđeno prema postojećim zakonima

Прва одштета за несталу бебу!

SUDIJA kikindskog Osnovnog suda Radojka Radovanović dosudila je prvu odštetu u Srbiji, u iznosu od 10.000 evra, ocu bebe koji sumnja da mu je dete nestalo iz porodilišta. Ova presuda izazvala je mnogo nedoumica: Vlada je tek prošle nedelje usvojila tzv. zakon o nestalim bebama, dok je sudija Radovanović donela presudu 6. februara.

- Presudu nisam mogla doneti po novom zakonu, s obzirom na to da još nije usvojen, već u skladu sa aktuelnim zakonskim propisima - kaže sudija Radovanović, za "Novosti". - Odštetu je tražio otac koji sumnja da mu je beba nestala iz porodilišta, kao naknadu za duševni bol, jer nije dobio nikakve informacije o sudbini svog deteta: nije video njegovo telo, ne zna gde je sahranjeno... Obraćao se policiji, tužilaštvu, ali nije došao do istine.

Prvostepena presuda nalazi se pred Apelacionim sudom u Novom Sadu, po žalbi Državnog pravobranilaštva. Dok se čeka odluka novosadske apelacije, koja će uticati i na sve ostale presude u sličnim slučajevima, sudiju Radovanović čeka još jedan istovetan postupak. Presudu Apelacionog suda željno iščekuje još najmanje 650 roditelja koji su se do sada obraćali državi sumnjajući da su im deca nestala po rođenju.

Presuda sudije Radovanović istovetna je presudi Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. u korist Zorice Jovanović protiv Srbije. Našoj državi je sud u Strazburu naložio da reši pitanje nestalih beba, kao i da Jovanovićevoj isplati 10.000 evra odštete i sudske troškove, pošto za 30 godina nije dobila odgovor na pitanje šta se desilo sa njenom bebom koja je rođena zdrava u Ćupriji, u oktobru 1983, da bi posle tri dana navodno umrla. Majci nije dozvoljeno da vidi telo, a nije bilo ni umrlice.

Foto M. Ivetić ,Osnovni sud u Kikindi

Ministarka pravde Nela Kuburović potvrdila je da je Vlada 8. marta usvojila Predlog zakona o nestalim bebama i podsetila na to da se on već nalazio u skupštinskoj proceduri, ali je po formiranju nove vlade iz nje povučen.

- Ovog puta su u Predlog implementirane odredbe koje su bile deo dogovora s pojedinim udruženjima roditelja i JUKOM-om. One su u tom momentu bile predložene kao amandmani, a sada smo skratili proceduru i odmah ih implementirali u predlog zakona - rekla je Kuburovićeva.

Nezadovoljno, Udruženje roditelja "Za istinu i pravdu o bebama" obratilo se Kancelariji Saveta Evrope u Beogradu, tražeći da se njihove primedbe proslede Komitetu ministara.

- Nije tačno da su se vlasti u Srbiji konsultovale sa Udruženjem roditelja u vezi sa predlogom zakona u januaru. Prema njemu, nemoguće je implementirati presudu Evropskog suda, jer nisu predviđeni ni mehanizam ni nadzorno telo koje bi kontrolisalo istražne radnje. Vlasti guraju zakon da bi u sudovima sve zataškali - piše Udruženje Savetu Evrope.

NJihova inicijativa upućena vlastima, koja je prihvaćena, podrazumeva formiranje mešovite komisije (kao mehanizma i nadzornog tela, predviđenih presudom iz Strazbura), koju bi činili predstavnici udruženja roditelja i države. Ona bi istražila svaki pojedinačni slučaj nestalih beba.

NAKNADA I AKO SE NE SAZNA SUDBINA

PREMA predlogu zakona, roditelj ili blizak srodnik bebe za koju se sumnja da je nestala iz porodilišta ili druge zdravstvene ustanove sudu podnosi predlog za utvrđivanje činjenica o statusu deteta. Na zahtev suda, posebno obučeni policijski službenici sprovode istragu. Sud može da odredi novčanu naknadu i ako se ne utvrdi sudbina deteta.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Boka

17.03.2018. 13:38

Ma i da je 10.000.000 evra ne vredi kada ti neko otme ono što 9 meseci nosi majka!

Nuclear Vlasta

17.03.2018. 14:08

Зар украдено дете и родитељска туга и бол имају цену ?!

vaki mail

17.03.2018. 17:07

krivicna odgovornost za organizovanu kriminalnu grupu kao i sve koji ih stite bez obzira na funkcije nema nedodirivih eto to se zove pravda i zato srbija nije pravna drzava.

Saša

17.03.2018. 21:20

Nije nestala nego kidnapovana! Pohapsiti načelnike porodilišta i tužioce što ih štite!

Жика Живац

18.03.2018. 08:54

А робија за извршиоце? Тешка робија без права на скраћење, доживотна робија за монструме!

Сима

03.04.2018. 14:45

Једна беба у продаји вреди минимално 20.000 евра. Колико беше одштета родитељу - 10.000 евра! Никако да откријемо ко то продаје наше бебе? Само упоредите имовинско стање особља породилишта са легалним приходима и све ћесе само касти!