VLADA Srbije formirala je radnu grupu zaduženu za projekat izgradnje stanova za pripadnike vojske, policije i Bezbednosno-informativne agencije. Međuresorni tim razradiće sve detalje, a kalendar i gruba računica ovog poduhvata biće poznati početkom sledeće godine.

PROČITAJTE JOŠ: Prodaja stanova u ekspanziji

Prema početnoj skici, projekat masovne stanogradnje za pripadnike državnih službi bezbednosti mogao bi da počne već dogodine, a zbir planiranih stambenih jedinica mogao bi da dostigne i 30.000. Plan je da krov nad glavom steknu oficiri i podoficiri, kao i najveći broj zaposlenih u BIA i MUP-u bez trajno rešenog stambenog pitanja.

- Prvi sastanak radne grupe smatraće se početkom dosad najambicioznijeg projekta za poboljšanje materijalnog statusa pripadnika sistema odbrane i bezbednosti - navode u Nemanjinoj 11. - Suština ove ideje je da se vojnicima, policajcima i zaposlenima u BIA pod najpovoljnijim uslovima obezbedi krov nad glavom, što je stavka koja najviše ugrožava njihov materijalni položaj.

DNEVNICE I BENEFICIJE NABAVKA stana najveći je problem mladih oficira i podoficira Vojske Srbije. Plan vojnog vrha jeste da se kroz povećanje plata, dnevnica i dodataka, kao i olakšice u plaćanju komunalnih računa i druge beneficije, ojača njihov svakodnevni budžet, a da kroz projekat dugoročnog stambenog zbrinjavanja dođu do krova nad glavom.

Prema prvobitnim najavama, ovaj projekat predvodiće premijerka Ana Brnabić, a učestvovaće predstavnici svih bitnih resora - građevine, saobraćaja, privrede... Veliki državni projekat biće, sva je prilika, finansiran iz državnog budžeta, u saradnji sa lokalnim samoupravama. Izvesno je da će se stanovi zidati na više lokacija u Srbiji, kao i da će ključevi biti deljeni fazno, po listi prioriteta koju će sačiniti radna grupa.

Stan od države, prema podacima Ministarstva odbrane, čeka više od 15.000 bivših i aktivnih pripadnika Vojske Srbije. Iako je broj vojnih beskućnika prethodne decenije znatno smanjen, na ovoj listi ima i porodica oficira i podoficira koji su na spisku i duže od dve decenije.

- Činimo sve što možemo da ubrzamo rešavanje stambenih pitanja. Samo u poslednja tri meseca podeljeno je oko 200 ključeva i to putem prenamene i otkupa službenih stanova, subvencionisanih stambenih kredita i kredita Fonda za SOVO - kažu u Ministarstvu odbrane.