Prestonička opština Stari grad poslednja u Srbiji po broju vakcinisane dece

B. RADIVOJEVIĆ

06. 11. 2017. u 17:20

Lekari ponovo pozivaju roditelje da zaštite svoju decu od zaraznih bolesti. Obuhvat vakcinacijom najniži u centru glavnog grada - 35 odsto

Престоничка општина Стари град последња у Србији по броју вакцинисане деце

Shutterstock

U PRVIH devet meseci ove godine u Beogradu je MMR vakcinu primilo svega 39 odsto dece, najmanje u opštini Stari grad - 35 odsto, a obuhvat vakcinacijom nije mnogo bolji ni u ostalim većim gradovima u Srbiji, upozorili su danas pedijatri i epidemiolozi na tribini u Beogradu "Istina o MMR vakcinaciji".

Za stručnjake su ovi podaci alarmantni, kao i činjenica da od 2011. opada obuhvat obaveznom vakcinacijom uopšte, a posebno MMR vakcinom protiv malih boginja, zaušaka i rubeole.

To povećava opasnost od epidemija koje su, zasad, kad je reč o morbilama prijavljene na KiM i u opštini Bujanovac, mada se i dva slučaja boginja u Kraljevu, kod majke i bebe, smatraju porodičnom epidemijom. U Srbiji je, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, do juče registrovan ukupno 51 slučaj malih boginja.

Pročitajte još: U oktobru 242.546 vakcina

- Obuhvat MMR vakcinom je daleko ispod onog koji je poželjan i koji bi sprečio širenje epidemije - upozorava prof. dr Radovan Bogdanović, pedijatar. - Pomalo je paradoksalno da roditelji veruju izabranom pedijatru kada treba da im leči decu, a ne veruju mu kada im da savet da treba da ih vakcinišu. Vakcinacija u skandinavskim zemljama nije obavezna, nego je preporučena, ali je u tim državama većina stanovništva vakcinisana, jer je svest o tome veoma razvijena. Moja unuka je primila sve vakcine. NJeni roditelji su joj dali i neke vakcine koje nisu obavezne, već preporučene, kao ona protiv ovčijih boginja, recimo.

I profesor Bogdanović, i imunolog dr Srđa Janković iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj pozivaju roditelje da vakcinišu decu MMR vakcinom:

- Vakcine su kvalitetne i prolaze rigorozni sistem kontrole proizvođača, a sve koje se uvezu podležu kontroli Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije - kaže prof. Bogdanović. - Posle strogih kontrola dobijaju ili ne dobijaju dozvolu za upotrebu. Potpuno su sigurne, neškodljive i bezbedne.

Dr Janković kaže da je sve troje njegove dece primilo MMR vakcinu:

- Roditelji su pre svega zbunjeni jer u javnosti imamo često sučeljavanje dva straha: od vakcinacije i od zaraznih bolesti. Većina dece preboleće male boginje, ali cilj je da sprečimo komplikacije koje se javljaju kod jednog u 1.000 slučajeva, poput upale pluća, upale srednjeg uha, pa i zapaljenja mozga.


ZABLUDE

- MMR vakcina štiti decu od malih boginja, zarazne bolesti kod koje su komplikacije mnogo opasnije od neželjenih efekata koje može imati vakcina - kaže dr Srđa Janković. - U te neželjene efekte vakcinacije ne spada autizam.

Profesora Bogdanovića čudi što potpuno naučno neutemeljeni stavovi da MMR može da izazove autizam, još nalaze plodno tle, iako ih je nauka odavno opovrgla.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije