U oktobru 242.546 vakcina

B. R.

01. 09. 2017. u 20:02

Obezbeđena zaštita od gripa za najugroženije kategorije stanovništva u Srbiji. Kupljeno je "Sanofi Pasterovo" cepivo u pojedinačnim pakovanjima

У октобру 242.546 вакцина

ZA zaštitu najugroženijeg stanovništva od gripa za predstojeću sezonu obezbeđeno je 242.546 doza vakcine. I ove jeseni kategorije stanovništva koje imaju pravo na imunizaciju o trošku osiguranja: stariji od 65 godina, hronično oboleli, trudnice, zaposleni u zdravstvu, vojsci, policiji, vakcinisaće se uvoznom "Sanofi Pasterovom" vakcinom, jer je ponuda ovog proizvođača bila najpovoljnija na javnoj nabavci koju je sproveo Republički zavod za zdravstveno osiguranje.

Ugovor o javnoj nabavci vakcine protiv gripa zaključen je između Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i dobavljača Instituta za virusologiju vakcine i serume "Torlak".

Kupljena je tzv. split vakcina "vaksigrip" u pojedinačnim dozama po ceni od 543,14 dinara, što je sa PDV ukupno 144.910.077 dinara za ceo "kontingent".

Prema odredbama ugovora, dobavljač ima obavezu da ukupnu ugovorenu količinu isporuči prema planu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" zdravstvenim ustanovama koje obavljaju imunizaciju. U slučaju kašnjenja vakcine određeni su penali u visini 0,5 odsto vrednosti vakcina isporučenih sa zakašnjenjem za svaki dan kašnjenja.

Iako je javna nabavka bila blokirana oko mesec dana zbog žalbe jednog od ponuđača na samu konkursnu dokumentaciju, prvobitno određeni rok za isporuku vakcina nije pomeran, jer je važno da vakcina stigne na vreme kako bi imunizacija počela po kalendaru polovinom oktobra.

Prema planu potreba za vakcinom koji je pravio "Batut" i utroška vakcine u prethodnim godinama, narudžba je ove sezone smanjena za 5.710 doza u odnosu na prošlu godinu. Iako je najefikasnija mera zaštite od najmasovnijeg sezonskog oboljenja vakcinacija, ona kod nas, prema rečima epidemiologa, nije dovoljno prihvaćena pa se ne vakcinišu ni svi za koje se obezbeđuje vakcina o trošku zdravstvenog osiguranja.

I OTPAD NA TROŠAK DOBAVLJAČA

ZA slučaj da nam posle nove sezone zaštite od gripa ostane neutrošenih vakcina, koje automatski sa istekom trajanja postaju medicinski otpad, jer se virus gripa stalno menja, i za svaku sezonu se pravi nova vakcina, dobavljač će, prema ugovoru, morati da se pobrine za preostale doze. U ugovor je stavljena klauzula da ih dobavljač mora uništiti o svom trošku.

Pročitajte još:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije