MINISTAR odbrane Srbije Zoran Đorđević izjavio je da ruski avioni tipa "mig" stižu u Srbiju "veoma, veoma brzo".

Ministar je gostujući na RTS, odgovarajući na pitanje da li ruski avioni stižu 28. juna, kada bude otvarana i fabrika u Uzićima, podsetio da je dosada govorio da oni stižu na vreme, ali da sada može da kaže "veoma, veoma brzo".

Ministar je rekao i da pripadnici vojske do kraja godine mogu očekivati povećanje plata i za maksimalnih deset odsto, zahvaljujući suficitu u budžetu, što će biti, kako je dodao, dobra osnova da se sa povišicama nastavi i u budućnosti.

On je rekao i da Srbija kao vojno neutralna zemlja vežbe sa ruskim ali i američkim vojnim snagama koristi za jačanje operativnih sposobnosti.

- Na nama je da iskoristimo sve što nam vojna neutralnost pruža - rekao je Đorđević i podsetio da su srpski vojnici učestvovali u vežbi "Slovensko bratstvo", završenoj pre nekoliko dana u Belorusiji, a sada su u akciji "Platinasti vuk" u kojoj učestvuje 450 pripadnika iz osam zemalja.

Komentarišući zabrinutost SAD zbog rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu i rešavanja diplomatskog statusa njegovih pripadnika, on je rekao da je Srbija suverena država, vojno neutralna i da sve odluke donosi u najboljem interesu srpskog naroda.

Povodom otvaranja nove fabrike zakazanog za 28. jun u Uzićima kod Požege, gde će posao dobiti 150 ljudi, Đorđević je rekao da Srbija posle niza decenija konačno postiže uspehe i ulaže u namensku industriju, koja je veliki zamajac za ekonomiju.


KONKURS

ĐORĐEVIĆ je podsetio na to da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije raspisali konkurs za prijem još 675 profesionalnih vojnika u više od 30 gradova Srbije.

Prema njegovim rečima, na taj konkurs se mogu prijaviti svi mladi, zdravi i sposobni građani koji su služili vojni rok.