Đačke uniforme želi 100 škola

I. MIĆEVIĆ

10. 05. 2017. u 21:01

Prvi podaci Ministarstva prosvete po anketiranju roditelja i nastavnika. Mnoge su odbacile predlog, mnoge se nisu izjasnile

Ђачке униформе жели 100 школа

OŠ Aleksa Šantić iz Beograda

UNIFORME će od 1. septembra nositi osnovci najmanje stotinu škola širom Srbije, pokazuju prvi podaci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji su dobijeni na osnovu ankete koju su popunjavali učenici i njihovi roditelji. Mnoge škole nisu se o tome izjasnile, a neke su i većinski odbile predlog Ministarstva. One koje žele da đaci nose odeću sa školskim grbom već su počele da kuju finansijske planove i traže rešenje kako će uniforme da izgledaju.

Većina, ipak, i dalje očekuje od Ministarstva dodatna uputstva, a najveće dileme su oko toga ko će da finansira izradu uniformi, da li treba da postoje dva kompleta - letnji i zimski, kao i da li će da imaju samo gornji ili i donji deo.

U Ministarstvu prosvete kažu da je cela akcija potpuno dobrovoljna i da će uniforme uvoditi samo škole u kojima se o tome pozitivno izjasnilo više od 50 odsto učenika i roditelja. Tehničkim detaljima, kažu, treba da se pozabave same škole.

- Neke škole imaju sopstvene prihode koje mogu da usmere na kupovinu uniformi, negde se već javljaju donatori, a ima i roditelja koji žele da učestvuju u sufinansiranju - kaže, za "Novosti", Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete. - Treba da pronađu model koji će biti prihvatljiv svima. Naravno, razumemo da u najsiromašnijim, posebno seoskim sredinama nije moguće odmah uvesti uniforme, jer u tim školama prvo treba rešavati veće probleme, poput nedostatka toaleta i fiskulturnih sala.

Anketa koju su popunjavali roditelji i učenici pokazala je da je velika razlika u stavu u zavisnosti od kraja Srbije i školske uprave. Na teritoriji Školske uprave Užice anketa je sprovedena u 44 osnovne škole, a devet ih se izjasnilo za uniforme. U ŠU Sombor 20 odsto škola uvodi uniforme, u ŠU Požarevac 62 od 71 anketirane, a u Kruševcu je 68 odsto anketiranih učenika i roditelja podržalo školsku odeću. U Nišu većina škola još nije donela odluku, a u Leskovcu su podeljenja mišljenja u većini škola. U ŠU Čačak je, od 39 škola, 19 podržalo predlog, a sedam je izrazito protiv njega.

Jedna od osnovnih škola u kojoj planiraju da uvedu uniforme je "Učitelj Tasa" iz Niša.

- Većina roditelja se u anketi izjasnila za uvođenje uniformi, a i đački parlament je podržao ideju - kaže, za "Novosti", Radmila Krstić, direktorka škole. - Nismo još počeli realizaciju ovog projekta, jer čekamo dodatne instrukcije od Ministarstva prosvete. Imamo dileme oko finansiranja, kao i toga koliko kompleta uniformi deca treba da imaju.

U Ministarstvu objašnjavaju da je dobar način rešavanja nabavke uniformi povezivanje s tekstilnim školama koje su u dualnom sistemu obrazovanja i mogle bi, zajedno sa kompanijama, da se uključe u izradu odeće za učenike.


I MAJICA JE UNIFORMA

- NIJE naša ideje da se nabavljaju skupe školske uniforme, da škole time pokazuju svoj prestiž. To može da bude i obična majica, ali važno je da na sebi ima grb škole, kako bi kod dece pojačala osećaj pripadnosti toj školi - objašnjava Vesna Nedeljković. - Cilj je da se razvije kolektivni duh, da se povećaju svest i odgovornost učenika, a škole dobiju dodatni imidž.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Canadian

10.05.2017. 21:18

Bolje bi vam bilo da uvedete da ucenici ciste skolu i dvoriste skole kao u Japanu, pa bi se naucili i disciplini i odrastali u normalne ljude a ne u danasnje divljake.

Hisar 008

11.05.2017. 09:00

@Canadian - Složio bih se sa komentarom,al mi smo to do kraja '80-ih uglavnom praktikovali.Al odjoše vremena "tranzicije" i taj vid angažovanja i stvaranja navika discipline,proglasimo "komunističkom izmišljotinom".

Moje miljenje

10.05.2017. 21:26

Ja mislim da bi bilo najbolje i najpostenije da ministarstvo odvoji za svakog ucenika po 500 evra pa neka kupi ono sto mu najvise odgovara. Tako se na najbolji nacin stvara utisak pripadnosti nekoj skoli.

Vesna

11.05.2017. 13:59

@Moje miljenje - ... u kom slucaju se ocekuje da ce velik procenat dece kupiti sredstva za higijnu i hranu, mozda pomoci sa sto evra da se plate dospeli dugovi za struju i grejanje...mozda bi se i polakomili da se posle vise godina ode na par dana odmora

Марко

11.05.2017. 00:34

Још један фијаско министра Шарчевића у врло кратком року. Штета, мислили смо да је бољи од претходника.

Ivanka Kosovka

11.05.2017. 00:54

Mislim da djacke umiforme zele i djaci i profesori, a pisebno, roditelji. Skole su postale "modne piste" sa velikim deholteima, minicima sa markiranom garderobom koju mnogi, al bas mnogi riditelji ne mogu da priuste svojoj deci. Sve vreme skolovanja, do fakulteta, nosila sam uniformu i to sa velikim zagovoljstvom na sta sam ponosna i danas. Mnogo je jednostavnije i prakticnije.

Vlada

11.05.2017. 01:55

Odlučili su direktori škola, a ne đaci! Praktično svi učenici su rekli NE uniformama. Gde su listići koje smo popunjavali?!

loznica

11.05.2017. 06:48

Ako su unifrme primarni problem školstva u Srbiji, onda mi nemamo problem. Ljudi nisu svesni koliko nisko smo pali.

Родитељ

11.05.2017. 09:01

Децо, не дозволите им да вас ико малтретира. Солидарно и бескомпромисно започните штрајк, блокирајте најпрометније саобраћајнице контејнерима, набавите пиштаљке и не разилазите се док се не изборите за своја елементарна права која су вам погажена.

Vlada

11.05.2017. 09:29

Nije istina da se još uvek razmatra kako će se snositi troškovi nabavke uniformi. Naša škola sa područja Novog Beograda je već poslala upitnik vezan za uniforme i u njemu se navodi da će roditelji snositi troškove nabavke uniformi.