Zašto je u Srbiji ćirilica mrtvo slovo na papiru

Jelena Matijević

26. 02. 2017. u 19:00

Зашто је у Србији ћирилица мртво слово на папиру
Lingvisti upozoravaju da bi naše pismo za dve-tri decenije moglo da nestane. Zabluda je da naša azbuka i internet ne idu zajedno. Ršumović: Zaštitili smo medvede i dabrove, ali našu ćirilicu nismo

SRPSKO pismo, ćirilica - mrtva slova na papiru! Tako bi, upozoravaju lingvisti, i bukvalno moglo da bude ako se naš odnos prema ovom pismu ubrzo ne promeni i ako se vrlo pažljivo i uporno ne bude insistiralo da se koristi što je više moguće. To što zakon kaže kada bi ćirilica morala da se koristi, što ju je Ustav zaštitio i stavio na visoko mesto, ne znači ništa kada se, bez kazne, ova pravila svakodnevno krše.

Pismo koje nam je do polovine 20. veka bilo jedino, tokom poslednjih nekoliko decenija postalo je relikt u “rođenoj” zemlji. Kako je nedavno rekao Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, “preti strašna opasnost da se za dve-tri decenije probudimo i shvatimo da niko ne koristi ćirilicu”.

Na izvesnost ove mogućnosti upozoravaju i naši lingvisti jer, kako naglašavaju, deca su nam sa svih strana “zatrpana” latinicom. Ovo pismo je, kako kažu, u globalnoj upotrebi, dominira u medijima, na internetu, čak i u slikovnicama i knjigama za naše najmlađe kojima su, praktično, još od jaslica dostupni i računari i mobilni telefoni. Baš to odrastanje naših mališana sa latinicom, a ne sa pismom maternjeg jezika, velika je opasnost da ćirilica za nekoliko decenija bude potpuno potisnuta.

ZEBNjE stručnjaka potvrdila je i anketa “Novosti” među beogradskim srednjoškolcima. Gimnazijalka Tamara Adamović (17) rekla nam je da piše latinicom jer je to navikla koristeći internet i telefon. Njena vršnjakinja Ksenija Selenić, pak, smatram da ćirilica izumire i trudi se da je koristi kad god ima priliku. Ipak, kaže, ne koristi je na internetu, jer to često izgleda previše “nacionalistički”. Đaci osnovnih škola, kako kažu, ćirilicu ne zaboravljaju jer je koriste na časovima, ali je van škole ipak zaboravljaju. Kažu da zbog navike sa društvenih mreža uglavnom pišu latinicom. Stručnjaci za savremene komunikacije, međutim, tvrde da je to samo linija manjeg otpora kojoj se većina olako prepušta.

ZAKON SLABO PRIMENjUJU Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisama, propisuje upotrebu ćirilice, ali u praksi to niko ne kontroliše i ne kažnjava se onaj ko pravila krši. U prekršajnim sudovima kažu da ne pamte kazne za takve greške. U Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo kažu da je po odredbi člana 22. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama, nadzor njegovog sprovođenja u nadležnosti Ministarstava državne uprave i lokalne samouprave, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kulture i informisanja, pa čak i Ministarstva zdravlja.

- Odavno ne postoji tehnička prepreka da se srpska ćirilica kao i svi drugi nelatinični znaci drugih jezika koriste na internetu ili u SMS porukama - kaže Predrag Milićević iz Registra internet nacionalnog domena Srbije (RNIDS). - Još 1993. godine definisane su ćirilična kodna tabela i tastatura, a od 2010. godine svi jezici sveta koji ne koriste latinično pismo engleske abecede mogu da prave internet domene na svom maternjem jeziku. Godinu kasnije počela je i registracija ćiriličnih domena, a Srbija je druga zemlja u svetu koja je dobila domen na svom pismu. Posle Rusije i nas, ćiriličke domene dobili su Ukrajina, Kazahstan, Mongolija, Makedonija, Bugarska, Grčka, Belorusija...

ONIMA koji se “brane” od ćirilice u SMS porukama, veb-sajtovima i društvenim mrežama, naš sagovornik poručuje da je to bez osnova.

- Kada je reč o SMS porukama, onima koji tvrde da su poruke pisane ćirilicom skuplje, mogu samo da kažem da ih isto toliko košta i bilo koja poruka napisana engleskom latinicom ako u njoj ima bar jedan grafički znak odnosno smajli - objašnjava Milićević. - U SMS porukama, rečeno jezikom matematike: engleska latinica plus smajli jednako je ćirilica plus smajli. Isto važi i za svaku neenglesku latinicu čija slova imaju bilo kakvu “kvačicu”. Dakle, sadržaj poruka mobilnih telefona odavno može da bude na bilo kom pismu, pa i na srpskoj ćirilici.

To isto važi, priča naš sagovornik, i na društvenim mrežama kao i na internet-domenima.

- Nema opravdanja za one koji tvrde da ćirilica i internet ne idu zajedno - kaže Milićević. - Čak i generički domeni “org” i “com” postoje na srpskoj ćirilici kao “org” i “kom”, a na primer “eu” domen postoji na bugarskoj ćirilici budući da je ova zemlja članica EU. Štaviše, i elektronska pošta, od 2013. godine, recimo na džimejlu (gmail), može da se šalje srpskom ćirilicom. Jedini problem koji se u tom slučaju javlja, a verujem da će u dogledno vreme biti otklonjen, jeste da neki serveri i aplikacije još ne mogu da prime i proslede ćiriličnu mejl adresu.

ALI, osim na mobilnim telefonima i računarima, deca u Srbiji, okružena su latinicom gotovo na svakom koraku. Vrlo je zato važno, naglašavaju stručnjaci za srpski jezik i pismo, da ćirilica bude što više u upotrebi, da je ima što više u imenima radnji, nazivima ulica i poslovnih prostora... To je, tvrde, suštinska stvar za očuvanje pisma i jezičke kulture našeg naroda. Štaviše, sve je više onih koji veruju da bi trebalo pokrenuti i neke kampanje u korist ćirilice ili se bar, za početak, samo pridržavati Ustava i Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma pa bi na svakom koraku našeg pisma bilo mnogo više nego sada.

- U Srbiji su običajni zakoni uvek bili jači od pisanih - kaže pesnik Ljubivoje Ršumović. - Mi moramo, najpre kod dece, pa onda dalje, stvarati naviku da koriste ćirilicu. Kaznama se kod Srba gotovo ništa ne postiže. Ali, ako bi se doneo leks specijalis, sa predviđenim kaznama za kićenje fasada latinicom i stranim rečima, možda bi se krenulo sa mrtve tačke. Te kazne morale bi da budu rigorozne, i u nadležnosti komunalne policije.

Ćirilicu bi, smatra omiljeni pesnik, trebalo posebno zaštititi kao nacionalno dobro od strateškog značaja.

- ZAŠTITILI smo medvede i dabrove, čak i zečeve, što je u redu, ali za njih postoji lovostaj, vreme kad ih i lovci čuvaju, a za ćirilicu nema lovostaja, uništava je svaka pokondirena šuša - kaže Ršumović. - Gradovi bi trebalo da donesu kodekse o upotrebi ćirilice u oglašavanju, na firmama i poslovnim sastancima i papirima. Naravno, u saobraćanju sa strancima upotrebljavati latinicu, ako je to njihovo pismo. Udžbenike, pa i novine, štampati obavezno ćiriličnim pismom, a izdavače obavezati da knjige štampaju podjednako ćirilicom i latinicom.

SVE JE U DETINjSTVU

Koliko je važno da se naša deca srode sa ćirilicom još od detinjstva, Ljubivoje Ršumović kaže:

- Ćirilica je pismo koje sam učio u školi, tamo u Ljubišu, u Murtenici, na Zlatiboru, i pisao ga po pravilu: “kosa tanka, uspravna debela”. Bio je to predmet koji se zvao Lepo pisanje. Tako sam zavoleo ćirilicu za sva vremena. Umem da se potpišem i latinicom, ali može latinica da bude sto puta ravnopravna sa ćirilicom, i dalje ću se potpisivati isključivo ćirilicom. Pečat, koji sam izrezao od gumice za brisanje, kad sam imao dvanaest godina, i danas je moj ex libris, znak na knjigama kojim se označava vlasnik. Ako bih se odrekao ćirilice, odrekao bih se svog porekla i detinjstva. Zato podsećam na reči Antoana de Sent Egziperija, pisca koga volim: “Ja dolazim iz detinjstva. Tamo je moj zavičaj!”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (76)

Утеривач

26.02.2017. 19:19

Због тога што је ПОЛУПИСМЕНОСТ у моди! Збиг тога што Срби мисле да ће ЕУ да их воли зато што пишу латиницом а и то раде неписмено!

Никола

26.02.2017. 19:26

Осам (8) словенских држава има ћирилицу као државно писмо. Живи миленијум и још ће, ако Бог да, миленијумима. Без обзира на зле намере многих.

djeneral

26.02.2017. 19:28

Ствар је врло проста:латиницу законом забранити а оне који се рекламирају на латиници тако оглобити да моментално забораве да и постоји тамо нека латиница.Ко на послу пише латиницом и потписује се на латиници моментално уручити отказ.

Binsr

26.02.2017. 20:15

@dusko - Ja nisam Nesrbin, a koristim uglavnom srpsku latinicu. Upravo to davanje sebi prava da druge etiketira "izdajnicima" i "nesrbima" je mnogo veći problem od toga koje će se pismo koristiti. Rumunsi su 1840. prešli sa ćirilice na latinicu i nisu ništa manje ni Rumuni ni pravoslavci (od njih smo inače uzeli slovo "Џ"). Kako i zašto smo postali pretežno latinična nacija ima veze i sa istorijom i sa sadašnjošću. Malo je karaktera za to...

Лука

26.02.2017. 20:18

@dusko - Ето и ти испаде да ниси Србин, с обзиром којим писмом си написао коментар. Али се са коментаром потпуно слажем!

Гаврило

26.02.2017. 22:37

@dusko - За разлику од Румунам Срби нису романски народ, нису потомци Римљана, који су дакле Латини, па им је природно да пишу латиницом. И Грузини немају латиницу, Руси такође, Грци још мање, Бугари исто. Зашто само ми да имамо два писма, и то од 1954.године?! Мало нам је подела, па дај још једну. ПС Латиница, тј.гајевица није српска, иако су је створили Срби. Писмо се ствара када је потребно, тј.када не постоји. Гајевица није створена за потребе српског, већ хрватског народа. И ја бих те етикетирао.

Коста Мушицки

26.02.2017. 19:31

Није истина да је ћирилицом теже писати на интернету. Пишем ћирилицом свугде и увек.

Не схватам

26.02.2017. 19:46

Како вас није срамота, па избаците опцију новости латиница и на фб страници пишите ћирилицом па онда нешто причајте.. новинари сте пишите о томе стално, притисните надлежне, тражите подршку, дигните народ који вас подржава.. А не овако бедно,срамотно!

Дејан

26.02.2017. 19:47

Господо из државних органа, САНУ и осталих, уместо што стално изражавате забринутост за српско писмо, прошетајте озбиљним интернет странама и форумима и погледајте како то чине људи из удружења као што су Српска ћирилица или Ћирилица-Београд. Све што је претходних година урађено за ћирилицу, дело је ових људи, који за разлику од академика и лингвиста раде без накнаде, улажући крајњи напор да заштите наше једино писмо.

Srba

26.02.2017. 20:09

kad si pod okupacijom a imas na vlasti i opoziciju trulu elitu,kada peta kolona lovi patriote kao vestice nenadajte se nicim bolje,mi smo dno dna od drzave,od televizor sa nacionalnom frekfencijom do stanpanih i elektronskim medijima ma gde god pogledas crnilo

Новости

26.02.2017. 20:14

...зато што, рецимо, кад укуцам да видим дневне новости на Вашем сајту, одмах ми искочи латиница. Даље, пребацим ја на ћирилицу, али ми се масу пута десило да уместо ћирилице, остане латиница. И ето прелога за Новости, нека ћирилица код Вас буде прва опција. Ах да, газда странац, не може то тако баш лако!!! У суштини, пишете да бисте писали, нема ништа од ћирилице, српски интелектуалци су највећи гробари свега нашег националног. Хвала на објављеном коментару!!!

Лука

26.02.2017. 20:16

Зар није мало чудно да се Новости питају зашто је то тако, а подразумевано писмо на вашој страници на интернету је латиница???

Che

26.02.2017. 20:22

А сећам се како су нас као клинце малтретирали у школи да научимо латиницу и ако смо сви имали отпор према њој...успели су.

Francesco

26.02.2017. 23:12

@Che - Pa šta ako smo učili latinicu, učili smo i ćirilicu, tvoja je stvar kojim ćeš pismom pisati, a nove represalije u vidu zabrane latinice ili njenog "oporezovanja" ne vode nikuda, samo u nove podele. Opet je, naravno, neko drugi kriv. Dok Broz nije došao 90% Srba nije znalo ni ćirilicu, a o čemu mi ti i slični danas pričate stvarno ne razumem. Dosta sam silom prilika razgovarao sa srpskim kvazi-nacionalistima i došao do zaključka da su daleko isključiviji od komunista, a pritom nemaju neko znanje.

Горан Лазић

26.02.2017. 20:26

проблем,се решава лако.Све фирме које се рекламирају на латиници порез 1000%, фирме на ћирилици порез 0%.

Анти Антифа

26.02.2017. 20:28

@dusko У праву си....види се на твом примеру коментара

Неко из масе

26.02.2017. 20:28

1.Службена употреба да се односи на сва правна лица у Србији, на општење са грађанима или клијентима, правна лица међусобно као и према држави. 2. Рекламирање на српском језику да се користи искључиво ћирилица 3. Прва страна на сваком сајту регистрованог правног лица у Србији да се отвара на ћирилици 3.Сви медији регистровани у Србији да користе српски језик и ћирилицу. Националне мањине да користе свој језик и писмо. 4.За назив на енглеском годишње 5 000 е 5. Књиге и часописи на СРБ само ћир

Онуфрије Велики

26.02.2017. 20:35

Зато што Србе мрзи да уче па верују да је "отац" србске писмености неписмени Вук, а да српска историја почиње (и завршава) са бечким браваром. Моја препорука да на интернету пронађете: Тајне Вукове реформе од Милосава Самарџића и Права историја (www.ivantic.info). Обе књиге су у "пдф-у" а Тајне Вукове реформе може се снимити у ворду. Поздрав из Републике Српске!

Професор српског

26.02.2017. 20:35

Професор сам српског у једном институту у Мексику. Ученици Мексиканци су поносни што уче чирилицу јер су схватили да је она српско писмо. Проблем су уџбеници за српски језик за странце издатиу Србији. Наше српске установе не поштују закон и не доприносе неговању ћирилице. Тако од десетак лекција пест је на латиници а онако успут опсталона ћирилици. У то се убрајају институт у Господар Јовановој у Београду, у Новом Саду чак и филозофски факултет и институт који издаје уџбеник Азбукум.

Ђорђе

26.02.2017. 20:39

Пази сада ово: Када се пошаље неки коментар онда стоји да је ПОСЛАТ НА ОДОБРЕЊЕ. Задужени КОМЕСАР чита и одлучује, а није јасно по којим критеријумима, да лије текст ПОДОБАН. Писао сам често у вези ове теме и то на ћирилици, па углавном није било објављено. То је наше слобода мисли. Баш да видим да ли ће се овај мој коментар објавити!

Декс

26.02.2017. 20:53

Почев од ове интернет странице, која се примарно отвара на латиници! Знам да имате ћириличну страницу, али када отворим, примарно ми се отвара латиница. А зашто уопште имате латиничну? Дневни листови - сем Новости и Политике, сви остали се штампају на латиници, па чак и онај несрећни Српски телеграф, са оном накривљеном шајкачом. Ксенија, о којој пишете у тексту каже да ћирилица превише изгледа "националистички". Ко је том детету испрао мозак? И која ТВ станица има потписе на ћирилици сем РТС?

Branko

26.02.2017. 20:53

Zabrinjavajuće. Ako je "mrtva" u Srbiji kako će preživeti i "njihovoj lepoj" i preostalom užem i širem "okruženju"?

Radisa Milic

26.02.2017. 20:54

E pa zato sto je nekima bitniji engleski nego cirilica! Dok nam skolstvo,prosveta ,udzbenicka mafija i ministarstvo vode decu kroz skolovanje nestace ne samo cirilica vec i deca. I deca nestaju zasto to ne objavite. Ko ih vrbuje? Samo velike talente traze! U Srbiji je cirilica mrtvo slovo na papiru zato sto je i Srbin mrtav covek u zivotu a na papiru je ziv i Srbija mu trazi da plati porez kao da zivi na Menhetnu!

Вук

26.02.2017. 22:27

@Radisa Milic - Ако већ нисте користили ћирилицу коју толико браните, за почетак сте могли да пишете српском латиницом користећи наша слова,а не ошишаном латицином.

Владисав

26.02.2017. 20:55

Можда је за неке ћирилица мртво слово на папиру али за мене није.Ко хоће да буде објективан,признаће да је на компјутеру лакше писати ћирилицом него латиницом.У свакој прилици када се обраћам органима или установама Србије пишем ћирилицом изузев када се обраћам онима који не познају наше ћилирично писмо.Брука и срамота да нам деца интелектуалци компјутерски писмени не употребљавају ћирилицу. Имам 70 година од 2013 сам компјутерски описмењен и за мене нема тајни.

Vota

26.02.2017. 21:01

zadnjih dvadesetak god. uvezeno je mnogo polovnih stamparkih masina i druge opreme sa zapada a to je sve latinica malo je stamparija sa cirilicom i tako malo po malo zaboravljamo cirilicu.

Перагеније

26.02.2017. 21:17

Разлог је неписменост. Посебно избеглица које никада нису училе српски, већ наречја која се другачије називају.

маргарета

26.02.2017. 22:45

@Перагеније - ако можеш да тако пишеш кад појма немаш да ли су учили и колико,..А и то је занемарљив број у односу на остатак српског народа који коришћењем латинице затире ћирилицу,..а мислим да је све потиче из куће,..

Zašto ne ?

26.02.2017. 21:18

Što vas to čudi ? Pa srpskog neće biti tako da ni za pismo neće biti potrebe. Ljudi se edukuju, šopinguju, lajkuju, hejtuju, takav vam je fešn danas. Nažalost ja mislim da smo zakasnili sa ovim, riturn nije moguć, skor je daleko veći za strani jezik i pismo. Jel' razumijete šta htijedoh reći ?

ЉВЈ

26.02.2017. 21:32

Срби су постали танка, неформирана нација после југословенства и комунизма, с потпуним заборавом себе, своје историје и државе, безнационалних циљева и вредности. И, не схватају да морају све то да изграде и науче, а од писма свако може да крене и лично уради тај мали, али далекосежан корак.

Миле

26.02.2017. 21:35

Зар "Вечерње новости" ни један једини део овог текста нису могле да напишу ћирилицом?

Раца Врачар

27.02.2017. 08:31

@Миле - Сајт је на оба писма ...одабереш на којем желиш да читаш... ја увек прво подесим писмо ћирилица..

Рђосав

26.02.2017. 23:53

@ma da - - почећемо сређивање од ћирилице. Имаш нешто против?

Рђосав

26.02.2017. 22:10

- комплекс инфериорности и функционална неписменост - два основна разлога зашто Срби пишу хратском латиницом. Уосталом, и ове наше Новости на Интернету имаiу "основну" страницу на хрватскоi латиници. Иначе, ниiе згорег наглашавати да iе у Србиiи у локалноi употреби, као мањинска писма, чак 5 (пет, а можда и шест!) латиница: румунска, мађарска, бошњачко-хрватско-црногорска, албанска, словачка! Тако да: латиничаре увек треба приупитати - а коiом латиницом ви пишете?! Вероватно хрватском...

Max Kuburić

26.02.2017. 22:12

Koristili smo i glagoljicu, pa je ne koristimo više. Imali su i Nemci goticu, pa je nešto ne viđam. Točak istorije se okreće i nikakve "mere" ga neće zaustaviti. Ljudi koriste latinicu jer im je tako jednostavnije i to je to. Važno je da se razumemo. :-)

ja

26.02.2017. 22:16

Ne koristim ćirilicu, pa šta ?Informatičar sam po struci i teško mi je da pišem ćirilicom.Štaviše, ne treba mi ćirilica.

margareta

26.02.2017. 22:40

@ja - Латиница треба само да се уђе у неки систем, али разни дописи, табеле, ..све може да се пише ћирилицом. Коме је стало дао сопствене историје, традиције и наслеђа, треба да негује своје писмо, језик, културу.

Ја

26.02.2017. 23:29

@ja - Шта вреди што си завршио високе школе, кад си функционално неписмен

Колега

27.02.2017. 17:29

@ja - Колега, ја итекако у мом раду користим ћирилицу. Само код(програмски) не могу да пишем нашим писмом. Све остало може.

kicholin

28.02.2017. 15:54

@ja - pa kad nije stalo ovima na vlasti,sto bi stalo obicnom narodu....lepse kad smo svi nepismeni,lakse nas lazu i mazu....to je poenta ...

NijeIstina

26.02.2017. 23:39

@Sas - "Novosti" se štampaju ćirilicom a internet izdanje koje čitate postoji u dve verzije, dakle i latinična i ćirična varijanta ( gornji desni ugao )

Samir

26.02.2017. 22:45

Po hiljaditi put se vodi ista rasprava a ključ ovog problema nije u kaznama već u lingvističkom radu. Svake godine se pojave hiljade novih reči na stranim jezicima i mi ih ne prevodimo zato što lingvisti troše vreme kukajući da ćirilica nestaje. Krenimo od političara niko više ne govori imaćemo korist već benefite, ne koristi se reč prijava već aplikacija itd Odbrana jezika počinje čitanjem, u Srbiji se ne čita i ovakvi tekstovi služe samo za podizanje tiraža.

Стеван

26.02.2017. 22:49

Министар просвете је добру изјаву дао. Али, министар просвете (нема ћириличну) треба прво да направи ред у школским установама а такође и у Влади Републике. ДАНАС у ни једној школи у србији као и у администрацији не постоји ЋИРИЛИЧНА тастатура. Деца уче на латиничним тастерима у школама (одсек рачунари) од малих ногу, како ће научити ћирилицу (само на школској табли) ? Држава је та која не брани ЋИРИЛИЦУ треба, увести законски у свим државним установама ћириличну тастатуру. Ја је имам.

Рђосав

26.02.2017. 23:52

@Стеван - - ма имало iе да се купи, чини ми се у Темпу, нека пољска фирма iе правила. Лепо урађено, на тастеру већим словима - рецимо - Г, а мањим испод: G. Али iе продаiа била слаба (требало iе да школе и државне установе покупуiу целу сериiу, али нису!) Ипак, ниiе важно што iе тастатура хардверски енглеска (QWERTY), важно iе научити људе (децу пре свега!) да користе "српску тастатуру" - софтверски! Да знаiу да iе Љ на Q, Ж на |, и тако даље. Тужно iе да нема образовних емисиiа на ту тему...

Nebojša

27.02.2017. 09:47

@Стеван - Nema to veze sa tastaturom. Svaki kompjuterski program ima jezičke opcije koje uključuju i srpsko ćirilično i latinično pismo. Treba samo za sebe pribeležiti koja slova na samoj tastaturi odgovaraju srpskom Ш, Љ,Ћ itd..

DZMRLJ

26.02.2017. 22:50

користим ћирилицу јер је најлепша и поносан сам на тај дар нашем народу,а латиницу је добро знати нпр.када си у Јапану и требаш: W.C.

Srbin Srbinovic

27.02.2017. 01:01

Potrebno je znati oba pisma. Grci za primer se svog pisma nisu odrekli zato i traju vekovima i ako su mali narod. Tu dole se neko potpisao sa " Ja' i rece da je programer pa mu cirilica nije potrebna. Zalosno za programera kada se odrice dela sebe i sopstvenog naroda. Latinica se Srbima ubacuje kao peta kolona od strane Vatikana vec citav vek.Samo na znanje i ravnanje.licno bih sve novine prebacio na cirilici a nazive firmi i radnje i sve kafana petostruko oporezivao zbog latinicnog pisma

Terenac

27.02.2017. 01:43

Izabrao sam latinicu valjda zato što je bliža prirodnim naukama, engleskom itd.Pre dosta godina, pred tablom sam dobio prekor profesorke latinskog kakav sam to Srbin kad prevod pišem latinicom. Naravno da sam nastavio po svom, a pri sigurnoj i zaključenoj oceni, poslednji domaći sam joj preveo na hrvatski. Čisti inat, dakle Srbin sam.Pišite kako želite. Mnogo je bitnije razumeti se, očuvati jezik od "neznam" grešaka...

Majo

27.02.2017. 19:56

@Terenac - Ajde bar jednom za INAT napiši domaći na Ćirilici. Zašto za inat da pišeš na Hrvatski.

Д. З.

19.06.2017. 13:28

@Terenac - Господине теренац, могли сте да изаберете да пиђшете српски језик хрватском латиницом зато што је она смишљено наметнута Србима. Кад би и језик Срба био нормално нормиран, као сваки други језик, на свом (ћириличком) писму, и Ви бисте нормално, као, на пример, Руси, Бугари, Македонци и други ћирилички народи нормално писали српски језик српским, а не хрватским или неким другим наметнутим писмом којим се замењује ћирилица, не само непотребно него по Србе врло штетно, погубно.

НиколаБГ

27.02.2017. 02:14

Срби једина нација која мисли да има 2 писма. Свака нација има свој језик, своје писмо, религију, традицију и културу. ТО морамо да негујемо да не би нестали као нација. Свако нормалан негује то, погледајте када кинези славе нову годину, да ли је тамо кинески језик или кинеско писмо угрожено, какво је стање у Русији? Опорезивати све табле на латиници, мало по новчанику да се удари па да видимо ко ће писати. Нама бре деца у школама ћирилично штампан тест раде латиницом и професор то оцењује.

BOZA ZEMUNAC

27.02.2017. 06:34

Volim kafane,kafiće.Ali,kada vidim naziv kafane ispisan latinicom . Ne ulazim.Zaobilazim u širokom luku.

alfa...!

27.02.2017. 20:42

@BOZA ZEMUNAC - A zašto onda pišeše latinicom,kakva dvoličnost.............

Jedаn od Vukovа

27.02.2017. 07:20

И они који је бране пишу латиницом... За сад нема спаса ни ћирилици а ни народу..

Tanja

27.02.2017. 07:31

Završila sam osnovnu i srednju školu i BiH pre rata 1992.Mi smo morali pisati jedne sedmice ćirilicu,jedne sedmice latinicu iz svih predmeta...

Vladimir

27.02.2017. 08:12

Samo treba uvesti PDV 20% na upotrebu latinice i problem će biti rešen za godinu dana.

Мића

27.02.2017. 10:28

Немогу да схватим да само ми срби и наша деца имају тај проблем са писањем сопственог писма.Како то није у Бугарској,Македонији,Грчкој ,Украјини итд.Тамо је немогуће да деца смс међусобно пишу латиницом.Мора да се донесе закон где ће сва правна лица у србији морати да прво пишу ћирилицом.Такође имена предузећа и радњи мора бити прво на ћирилицу.Све телевизије и новине такође.Код националних мањина прво на ћирилици па испод на њиховом писму.И ствар је решена.

Д. З.

19.06.2017. 13:24

@Мића - Једино Срби имају тај проблем зато што је смишљено само Србима наметнуто туђе латиничко писмо. Да Србима нису наметнута два писма, не би никада ни Срби имали проблем са својим писмом, баш као што га немају ни други.

Зоран

27.02.2017. 11:33

Живим у на западу већ 27 год.Са 19 год сам напустио земљу,искључиво када пишем својим језиком то радим на ћирилицу јер латиница и није српско писмо.То је кукавичје јаје које су нам комунисти и ватикан потурили.А тако сам научио и своје троје деце који исто користе ћирилицу овде у страној земљи.Када пишемо писмо земље где живимо онда је латиница.Такође не мешамо ни речи када причамо.

...

27.02.2017. 16:24

Ja ne mogu da verujem da neki ovde hoce da oporezuju firme koje koriste latinicu i da naplate kaznu...Ja kao Mađar imam pravo da koristim latinicu,iako znam cirilicu,ali lakse mi je i navikao sam i sad treba npr. da placam kaznu sto koristim latinicu....kakvo idiotsko razmisljanje...

Д. З.

19.06.2017. 13:22

@... - Ви можете, наравно, да користите мађарску латиницу у мађарском језику, али немате права да у српском језику умећете било које друго писмо осим српског, баш као што ни Срби не могу да пишу мађарски језик српском ћирилицом, него га морају писати мађарским писмом. Реч о ћирилици у српском, а не у било ком другом латиничком језику, човече. У ком то другом језику у свету можете да бирате којим писмом ћете писати дотични језик?

Д. З.

19.06.2017. 13:32

Србима је плански после 1954. године наметнуто двоазбучје да могу да бирају, а онда је фаворизована латиница и све више избацивана ћирилица. кад би и српски језик био нормиран само на свом (ћириличком) писму, не би ни Срби имали никакав проблем с ћирилицом, као што проблем са својим писмом нема више ни један народ.

Боян

03.11.2018. 00:55

На нама свима је да свој језик волимо, учимо, негујемо и чувамо. Као што то чине озбиљни, напредни народи, који држе до свог индентитета и интегритета. Језичка култура сваког појединца је огледало његове опште културе. Брига о језику треба да буде брига свих, како појединаца, тако и народа, а нарочито државе, али нажалост код нас није тако. Ако не сачувамо свој језик и писмо, нећемо сачувати ни себе!