EPARHIJA temišvarska Srpske pravoslavne crkve izgubila je višegodišnji spor pred pravosuđem Rumunije oko svojine nad palatom "Makrin dom" u centru Temišvara. Odlukom Vrhovnog kasacionog suda u Bukureštu srpska zajednica ubuduće neće polagati nikakava prava nad jednim od najvrednijih zdanja u Banatu.

Vlasništvo nad ovom zgradom bilo je predmet sudskog spora koji je trajao gotovo četvrt veka. Srpska crkvena opština dokazivala je da je jedini zakonski predstavnik Zadužbine Perside Makri Stojković, što je status koji joj je rumunska država neprekidno priznavala od 1860. do 1968. Najpre komunističkom nacionalizacijom, pa zatim zloupotrebama, kršenjem zakona i pravnim manipulacijama, reprezentativna zgrada dospela je u - privatne ruke.

Dugogodišnji lider Srba iz Rumunije, književnik i poslanik više saziva rumunskog parlamenta Slavomir Gvozdenović ističe da je konačnom odlukom rumunskog pravosuđa srpska zajednica nepravedno oštećena i najavljuje podršku Saveza Srba crkvenim vlastima u eventualnom sporu pred međunarodnim sudovima.

- Presuda je stigla u jeku političkih previranja i uličnih nereda na ulicama Bukurešta i drugih gradova, zbog čega je izostala reakcija javnosti - navodi Gvozdenović. - "Makrin dom" smo izgubili, a tim povodom obratićemo se predsedniku Klausu Johanisu i premijeru Sorinu Grinedeanuu. Mi smo lojalni građani Rumunije i ne želimo da vodimo sporove protiv nje. Donošenje presude mimo zakona i propisa, u sprezi pojedinaca iz vlasti i sumnjivih biznismena, navodi nas na taj put.

Gvozdenović podseća da je u ovom slučaju srpska crkvena opština prošla pravnu golgotu u kojoj nije mogla da se nosi sa golim interesima suprotne strane. Trenutni vlasnik, koji je nizom malverzacija došao u posed "Makrinog doma", kako se procenjuje, mesečno ubira oko 40.000 evra samo na ime kirije koju naplaćuje od izdavanja poslovnog prostora.

POKLON SIROČADI "MAKRIN dom" je dvospratna zgrada sa dvorištem i lokalima površine oko 2.200 kvadratnih metara, u najužem centru Temišvara. Podignut je novcem Perside Stojković Makri, supruge uglednog temišvarskog trgovca Tome Makrija. Svoj velelepni dom ona je ostavila Eparhiji temišvarskoj, sa amanetom da se on koristi za smeštaj dece banatskih Srba poginulih u Prvom svetskom ratu.

- Rumunske vlasti su devedesetih godina prodale ovu zgradu iako je u toku bio sudski postupak za utvrđivanje svojine nad njom. Od tada je nekoliko puta preprodata, kako bi sporni pravni osnov bio zabašuren. Bezbroj zakona je prekršeno u ovom slučaju - nezadovoljan je Gvozdenović.

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije nezvanično kažu da im je poznat problem sa svojinom nad ovim zdanjem u Temišvaru, ali da je predmet pred lokalnim pravosuđem.

- Srbi iz Rumunije obraćali su se svojevremeno Kancelariji za dijasporu i Narodnoj skupštini, ali Srbija tu nije mogla mnogo da učini, jer je postupak bio u toku - rečeno nam je u Ministarstvu spoljnih poslova.


PLAN VIKTORA PONTE

ISTORIJSKO zdanje u Temišvaru, vredno oko 10 miliona evra, bilo je pre tri godine tema razgovora predstavnika srpske zajednice i tadašnjeg premijera Viktora Ponte. On je tada izložio plan koji je trebalo da sprovedu vlade Srbije i Rumunije. U uzajamnoj akciji dveju država, Beograd je, prema Pontinom planu, trebalo da otkupi palatu "Lučafarul" u Vršcu, a Bukurešt "Makrin dom" u Temišvaru. Ova zdanja posle otkupa trebalo je da budu predata na korišćenje rumunskoj, odnosno srpskoj manjini. Ponta je, međutim, ubrzo napustio mesto šefa vlade, pa od njegovog plana nije bilo ništa.