NA razdaljini od 7.670 kilometara, pulmolozi i kardiolozi Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj i Dečje bolnice u Pitsburgu, zajednički su juče, zahvaljujući prednostima savremene tehnologije - telemedicini, u "živoj" diskusiji tražili medicinski najbolje rešenje za petomesečnu bebu iz Srbije, koja od rođenja ima probleme sa plućima i srcem.

Ovakve diskusije o najkomplikovanijim medicinskim slučajevima, koje su juče započeli sa kolegama u klinici u Pitsburgu, stručnjaci iz Tiršove nameravaju da ponude domovima zdravlja i bolnicama u Srbiji, kako bi se zajednički našlo najbolje rešenje za decu sa komplikovanom dijagnozom, i teško bolesni mališani poštedeli putovanja u druge centre.

Telekonferencijska veza, putem video-linka, sa kolegama u SAD, deo je dogovorene saradnju. Naime, Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj je početkom godine, posle nekoliko meseci pregovora, potpisala ugovor o saradnji sa Dečjom bolnicom u Pitsburgu, jednom od najznačajnihih dečjih bolnica u svetu. Saradnja obuhvata razmenu znanja i iskustava lekara korišćenjem savremene tehnologije koja podrazumeva direktnu video-vezu sa lekarima u Pitsburgu.

U praksi to znači da kada kada postoji pacijent čija je zdravstvena situacija veoma složena, pa je zbog toga potrebna konsultacija za dijagnostiku i lečenje deteta, lekari iz "Tiršove" kontaktiraju kolege u Pitsburgu. Njima, u dogovoru sa roditeljima malog pacijenta, šalju kompletnu medicinsku dokumentaciju, a zatim se okuplja tim stručnjaka iz Tiršove i Pitsburga i video-linkom diskutuje o mogućnosti tretmana deteta.

* Stručnjaci iz Pitsburga sa kolegama iz Tiršove

Tako su juče o problemima petomesečne bebe s disanjem i srčanom radnjom razgovarali šef odeljenja pulmologije bolnice u Pitsburgu dr Džonatan Špar i profesor Branimir Nestorović, pulmolog u "Tiršovoj". Oni su razmotrili nalaze sa skenera, dok je profesorka Ida Jovanović, kardiolog, o mogućnostima kardiološkog tretmana deteta razgovarala sa šefom kardiologije klinike u Pitsburgu dr Vivekanad Alanom.


JEDNA OD NAJBOLjIH BOLNICA

- CILj nam je da deca dobiju najbolje lečenje, pa je saradnja sa Dečjom bolnicom u Pitsburgu od izuzetnog značaja za nas - kaže profesor dr Zoran Radojičić, direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj. - To je sad još jedna od mogućnosti koju lekari imaju kada postavljaju dijagnozu i leče najteže bolesnu decu. Savremene tehnologije omogućavaju da najsloženije pacijente analiziramo zajedno sa kolegama u jednoj od najboljih dečjih bolnica u svetu. Prednosti ovakvog rada su nebrojane, zato želimo da razvijemo ovaj program.