Veronauka bliža deci

J. Ž. S.

sreda, 28. 09. 2016. u 19:00

Веронаука ближа деци
Veroučitelji u Srbiji od ove školske godine rade po novom nastavnom planu i programu. Očekuje se da stignu novi udžbenici i priručnici

ŠKOLE u Srbiji dobile su nove nastavne planove i programe za versku nastavu, koje je nedavno potpisao Mladen Šarčević, ministar prosvete. Novi pravilnik koji će se baviti ovim izbornim predmetom trebalo bi da bude donesen do kraja školske godine, a kao članove radne grupe koja će učestvovati u njegovoj izradi u Ministarstvu prosvete očekuju matične fakultete, predstavnike tradicionalnih crkava i verskih zajednica i stručnu javnost.

- U narednih godinu dana očekujemo nove udžbenike, priručnike i druga nastavna sredstva koji moraju da budu pripremljeni u skladu sa svim standardima kvaliteta, poštujući Zakon o udžbenicima - kažu u ministarstvu.

Nove nastavne planove dobili su Pravoslavni katihizis, Katolički vjeronauk i Program slovačke evangelističke crkve. Na njihov sadržaj veroučitelji su imali najviše primedbi. Procene su da je u svakoj školi odnos učenika koji pohađaju veronauku i građansko vaspitanje pola-pola, mada postoje obrazovne ustanove u kojima se iz godine u godinu sve veći broj osnovaca, ali i srednjoškolaca, opredeljuje za učenje o veri.

Primera radi, u beogradskoj OŠ “Drinka Pavlović”, koja se nalazi u strogom centru prestonice, kada je 2001. godine uvedena veronauka svega petina đaka išla je na časove. Sada su morali da zaposle još jednog veroučitelja, jer dosadašnji ne može da izađe u susret svim zainteresovanim učenicima. Naime, versku nastavu u ovoj školskoj godini pohađa 65 odsto učenika.

Novi pravilnik trebalo bi da reguliše i ko će moći da drži časove, da se ne bi kao do sada dešavalo da se zbog nedostatka kadrova zapošljavaju veroučitelji bez adekvatne stručne spreme. U Ministarstvu prosvete naglašavaju da će, ovog puta, insistirati na školovanim nastavnicima.

Istraživanje iz 2014. bilo je jedan od osnova promena u programima. Prema mišljenju nastavnika Pravoslavnog katihizisa, programi ovog predmeta imaju veoma neujednačen kvalitet. Što su učenici mlađi, kvalitet programa se više dovodi u pitanje. Najviše zamerki bilo je na primerenost tema, sadržaja i načina rada u odnosu na uzrast učenika, što se odražavalo na pad motivacije, posebno mlađih učenika. Programi za srednju školu u celini su bolje procenjeni.

Što se tiče Katoličkog vjeronauka, programi su uglavnom dobri, ali postoje teme koje su neinteresantne učenicima, ili su preteške za određeni uzrast.

- Kada su u pitanju programi za srednju školu, potrebno je da se odobri celovit program za trogodišnje škole, budući da ovi učenici ostaju uskraćeni za sadržaje iz četvrte godine - ocena je nastavnika.


BOLjA PROMOCIJA PREDMETA

OD nadležnih institucija veroučitelji očekuju različite vrste pomoći, kao što su pomoć u promociji predmeta, da obezbede stručnu i finansijsku pomoć za programe stručnog usavršavanja i da utiču na kvalitet udžbenika. Mnogi smatraju da verska nastava treba da bude poseban predmet koji će se izučavati tokom celog školovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

баунти

28.09.2016. 19:21

Било би боље да дјецу учимо природним и друштвеним наукама, али ајде...

S

28.09.2016. 20:03

Uvodjenje veronauke bilo kao izborni predmet ili obavezni, svejedno, velika greska.Cista manipulacija glavnih religija koje nemaju veze sa ucenjem Isusa iz Nazareta.Postoje neke druge duhovne zajednice koje imaju vise veze sa istinom.

su

28.09.2016. 20:52

@S - Veronauka je za one koji veruju i kojizele da upotpunjuju svoje znanje o veri. Nemojte vi nevernici o Isusu. Drzite se vi vasih "bogova"

oldlala

29.09.2016. 08:56

Veronauku i gradjansko vaspitanje treba zadrzati samo kao izborni a ne kao obavezni izborni predmet pa ko zeli neka ide to je ok.a uvesti informatiku kao obavezni jer bez znanja rada na racunaru nemozes vise ni na kasi da radis.

Ja

30.09.2016. 00:12

Prosle udzbenike pisali nekompetentni ljudi iz Pozarevca,koji nisu ni usli u osnovnu skolu da odrze cas. Ne znaju to ali znaju da primaju bracu i drugare kao veroucitelje kao i ljude koji nemaju bogoslovsko obrazovanje.