U 109 škola po jedan đak

I. Mićević

19. 10. 2015. u 22:00

Od 3.900 školskih ustanova čak hiljadu ima samo deset učenika ili manje. Najviše “patuljastih” razreda imaju Jablanički, Pčinjski i Nišavski okrug

У 109 школа по један ђак

MARTIN je jedino dete u učionici škole u Radinjincu kraj LJuberađe, u opštini Babušnica. U celom selu nema više dece, pa Martin za druga ima samo učitelja LJubišu. Nema ni od koga da prepiše, nema kome da dodaje loptu na fizičkom, niti da sa nekim provodi odmore. Martinova priča, nažalost, nije usamljena, jer čak 109 seoskih škola širom Srbije pohađa po jedan đak!

Svi oni odrastaju usamljeni, bez vršnjaka, ne znajući ni šta je druženje. A kada završe četiri razreda u rodnom selu, ili odustanu od daljeg učenja ili putuju u najbližu varošicu, odakle se najčešće i ne vrate. Demografski podaci o srpskim selima iz godine u godinu sve su dramatičniji, a koliko je razloga za brigu, najbolje se vidi kada se analiziraju podaci objedinjeni u novoj bazi podataka (Jedinstvenom informacionom sistemu) napravljenoj u Ministarstvu prosvete.

U čak hiljadu seoskih škola uči deset ili manje đaka. Svi oni stanu u jednu učionicu, od prvog do četvrtog razreda, i uglavnom ih uči jedan učitelj. U 109 sela škola radi zbog jednog đaka, u 131 zbog dva, u 106 zbog tri, u 123 zbog četiri učenika... Po pet đaka ima u 115 sela, po šest u 93 seoske škole, sedam je u 102, osam u 82, devet u 69 i zbog deset đaka nastava je organizovana u 75 škola. Reč je o izdvojenim odeljenjima, čije matične škole se nalaze u malo većim selima ili gradovima i koje imaju više učenika. U Srbiji postoji ukupno 1.213 matičnih škola i 2.675 njihovih izdvojenih odeljenja.

Prema broju “patuljastih” škola prednjači Školska uprava Leskovac, koja pokriva Jablanički i Pčinjski okrug, gde se nalazi čak 131 škola sa pet i manje učenika. Sledi Školska uprava Niš, u čijoj nadležnosti su Nišavski, Toplički i Pirotski okrug, gde 109 izdvojenih odeljenja ima do pet učenika.

- Broj dece u selima smanjuje se godinama i decenijama unazad. Veliki broj sela prema Kuršumliji, Mačkovom kamenu, Donjoj Rači, pa na Staroj planini i u Toplom Dolu ima upravo ovakve škole, sa jednim ili najviše nekoliko učenika - priča Dragan Gejo, načelnik Školske uprave Niš. - To nije dobro ni za decu, ni za državu. U svako to selo putuje po jedan učitelj, a deca nemaju sa kim da se druže, već su usamljena. Pokušana je pre nekoliko godina racionalizacija mreže škola, kako bi se tamo gde je moguće zatvorila škola i deci obezbedio prevoz do prve veće škole. Tada se digla uzbuna da će se sa školom ugasiti i selo i odustalo se.

NI BEOGRAD NIJE POŠTEĐEN - SMANJIVANJE broja đaka u Srbiji gotovo da je tabu tema, a dešava se svugde, čak i u većim gradovima. Borba za svakog učenika već nekoliko godina traje i u školama u Beogradu, posebno u centru grada. One koje su na glasu upisuju dovoljno učenika, a ima škola koje ne uspevaju da upišu ni 50 prvaka - kaže dr Nikitović.

Prevoz bi, ukoliko ima puta, svakako bio jeftiniji nego plata za učitelja, održavanje školske zgrade, grejanje, struja... Naš sagovornik kaže da često obilazi te malene škole po selima, navodi primere ugašenih škola u Rsovcima, Arbinju, Visočkoj Ržani, Toplom Dolu... U Gorčincima, kaže, šest đaka, ali niko nije upisao prvi i drugi razred.

Brigu o mreži škola trebalo bi da vode lokalne samouprave. Upravo je njena racionalizacija jedno od najbolnijih pitanja srpske prosvete - gde školu ugasiti, gde ostaviti i da li ima dovoljno novca da se održava čak hiljadu škola sa do deset učenika. Broj škola se ne menja značajno, a broj prvaka se za dve-tri decenije smanjio sa oko 95.000 na ispod 70.000.

- Mreža škola kakvu danas imamo posledica je propisa prema kojima država plaća zarade zaposlenima u školama, a ingerenciju da formira mrežu škola ima lokalna samouprava. Pošto spajanje škola ne donosi mnogo koristi lokalnoj samoupravi, oni se ne trude u velikoj meri da optimizuju mrežu škola - objašnjava za “Novosti” dr Milovan Šuvakov, pomoćnik ministra prosvete. - Ovo može da se poboljša na dva načina - ili da se promeni način finansiranja ili da se odrede novi uslovi za mrežu škola, što će biti predmet razmišljanja u Ministarstvu prosvete. Podaci koje imamo prvi put ovako objedinjene dobra su polazna tačka za analizu i donošenje odluka.

Šuvakov kaže da bi, zarad optimizacije mreže, trebalo uraditi studiju opravdanosti postojanja svih škola, jer se dešava da negde vrlo blizu ima druga škola u koju bi dete moglo da putuje, da često do neke škole putuju i đak i učitelj...

Pokušaj pravljenja mreže škola iz 2010. godine, iako je mnogo pričano o njemu, na kraju je propao, čini se najviše iz sindikalnih i političkih razloga.

A da će situacija biti sve lošija, potvrđuje demograf dr Vladimir Nikitović, saradnik Instituta društvenih nauka. On kaže da sistem treba racionalizovati, ali ne i smanjiti dostupnost obrazovanja mladima. Jer to bi bilo pogubno.

- U inostranstvu se ovi problemi uglavnom rešavaju organizovanim prevozom za decu. Trebalo bi i kod nas razmišljati o tome, jer broj đaka se sve više smanjuje, pa će i škole morati da se zatvaraju - smatra Nikitović. - Pa u celoj Crnoj Travi se jedne godine nije rodilo nijedno dete. To je realnost i demografski pokazatelji iz godine u godinu sve su gori.

Nikitović objašnjava da malih škola i pustih sela ima u svim delovima Srbije. To što ih je u školskim upravama Leskovac i Niš pobrojano najviše, kaže, posledica je konfiguracije terena i velikog broja malih sela. Ali isti problem, tvrdi, muči sve od Horgoša pa do juga Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

MIXER

19.10.2015. 22:44

A dežurne patriote neka se zanimaju Kosovom koje odavno nije naše dok Srbija nestaje i gasi se iznutra.Ko će sutra da nas brani u Srbiji a kamo li na Kosovu.

Fontana NBGD

19.10.2015. 22:45

ovo je nasa istinita tragedija, malo je dece!!! ... mozda bi u nekim mestima bolje bilo da ima manje skola ali da se bolje organizuje prevoz dece do malo daljih skola kombijima ili busem ministarstva prosvete

Bane

19.10.2015. 23:28

Наталитет, шта то беше, запита се беспослени себични тридесетогодишњак док сам гајби гледа у пррдизборну кампању на Тв...

marko

20.10.2015. 00:26

Citam ,i neznam sta mi se u glavi mota....sta pametan covek moze reci na ovo??'' Ja zivim u gradu, Jagodini ,al pazite u uskom centru grada., Kad sam bio klinac ,znaci 80 tih godina u ulici mojoj, i jos mnogim ulicama oko moje , dece bilo u "coporima" , nisi mogao da stignes ni sa svima da se igras . A danas ???? Osim moja dva sina , i jos po koje dete nema vise nikog , ulica zamrla... a i ceo kraj. A opet napominjem da je to uzi centar grada...momaka ima u komsiluku , al neumeju da se zene!!

Краљевић Марко

20.10.2015. 00:36

план ватикана да се Срби сатру иде одлично,и то са Србима на чело земље који упиру за улазак у еу ђе би извршили задњи удар ... Путине удри !

Darko

20.10.2015. 02:12

Cuj djaci bitan je Beograd na H2O...i doseliti milion arapa...nas nece biti. Kako koja vlada dodje sve je gore...

W.

20.10.2015. 03:18

A sta reci na sve ovo? Danas mladi ljudi nemaju posla a oni koji imaju jure za karijerom, standadom ,ajfonima,smartovima,markiranim krpicama...normalno je da Niko nece da zivi I radja decu tamo gde nema bukvalno nicega,gde neuslovna mesta bez infrastructure,vrtica,poste ,prodavnice ubijaju svaku zelju za reprodukcijom.Neumitna je cinjenica da smo nacija koja odumire i bojim se da nam leka nema.

Vojvodina

20.10.2015. 03:28

Ni pre 50 god. nije bilo drugacije. U planinskim predelima su svi isli u jednu skolu i sva cetiri razreda sedela u jednoj ucionici. Ja sam se cudio kako je to moguce. A ni na zapadu sela nisu u boljoj situaciji. Definitivno ce za stotinak god. 70% sveta da zivi u gradovima. Nije to samo slab natalitet.

Dumar

20.10.2015. 04:56

Znate sta je najstrasnije? To sto niko od nadleznih za resavanje problema nataliteta, ne radi nista. Ili mozda radi, ali nema rezultata, a to mu je isto. Vise se vi novinari bavite ovom temom, nego oni koji bi trebali. Cini mi se da je to projekat nasih zapadnih prijatelja i da je to razlog zbog cega, resavanjem ovog pitanja, niko ne sme da se bavi. Nazalost, zato to ostaje na nivou vesti, i zato se ovom problematikom niko ne bavi na ozbiljan i odgovoran nacin.

Lepi Zajko

20.10.2015. 05:15

Svi I sve u Beograd, a iz beograda u beli svet. A sve manje srba ima samo u srbiji.

radenko

20.10.2015. 06:24

Nije ovo nista kako ce da bude.Dok se sprovodila pljackaska privatizacija isti nisu mislili sta ce i kako ce omladina jer stalni posao i redovna primanja uslov su za porodicu.Takodje deca treba da odrastaju besbrizno a ne da roditelji klada ustanu misle sta ce za pelene itd.Deciji dodatak nikad gori a hoce natalitee E pa nema.

Marko

20.10.2015. 08:13

Ako cete zatvarati tolike skole, zasto ne zarvorite i uciteljske fakultete ( ima ih 5 u Srbiji)? Zasto da zbog 200 profesora, svake godine proizvodite po 1000 ucitelja koji nece imati gde da rade?

Strašno

20.10.2015. 08:17

Je l' to gospodin Načelnik školske uprave Niš priča o racionalizaciji od pre par godina, kada je upravo zbog mućki i kriminala u istoj smenjen 2008. godine ? A sada u ovoj najnovijoj racionalizaciji ga vratili i to na isto mesto, doduše kada je promenio i petu(5) stranku po redu !

sandra

20.10.2015. 09:19

i ovoj ludnici se ne nazire kraj,naprednjaci jos sanjaju i o povraku stanovnistva iz inostranstva posto su privukli strane firme koje placaju toliko da ce i beskucnik da crkne a ne jos da pravi porodicu,i to je po njima resenje nezaposlenosti i rast nataliteta.

Jasmina

20.10.2015. 09:35

Dragan Gejo nam govori šta je dobro a šta nije za državu !? Čovek koji je pre sedam godina smenjen sa ove funkcije baš zato što je, ajd' da biramo reči, malo radio protiv te iste države i njenih zakona itd. sada nam deli lekcije, što da ne, sada kada je u svojoj karijeri našao podršku u ko zna kojoj po redu stranci( i obavezno u vlasti), može mu se !

Nastic1

20.10.2015. 09:54

Samo neka se gradi Beograd a sela neka crknu ili neka se dosele u Bg. To je ta malogradjanska politika nasih politicara. Sramota! Ostaje samo da narod trpi pa kada prevrsi, kuke i motike u ruke pa da opet imamo neki 5 oktobar, samo sto zemlja nece biti kao posle Slobe, nego ce biti kao posle Tadica i Vucica (jadnija i siromasnija).

артем

20.10.2015. 09:58

у оваквој немаштини да правим друго дете, не пада ми на памет! једва и ово једно издржавам. Зна се кога и које породице помаже држава.

PROSVETAR

20.10.2015. 10:02

Ja sam prosvetni radnik i tvrdim da je vecina ovih skola blizu nekog veceg mesta,pa zato je bolje skola da plati deci mesecne karte da putuju a ne drzava da rasipa ovako novac na ucitelje.

Pitagora

20.10.2015. 11:46

Najpre je Srbija ostarila bez mudrosti, a onda je izumrla, samo još niko nije konstatovao smrt.

Vlado

20.10.2015. 13:16

Šta reći a ne zaplakati... Bože pomozi, nosi ove avetinje od političara daleko od nas!!!

Црни Сале

20.10.2015. 13:41

У будуће би требало свака озбиљнија политичка кампања да крене од стратегије за оживљавања села, пиродице и образовања младих. Знам да су то финансијски јако скупи пројекти, али уз мало креативности могу да да се реализују уз прихватљиве трошкове. Само из те базе можемо очекивати да добијемо на развоју земље. Остало је само заваравање и одлагање потпуног изумирања.

добитна комбинација

20.10.2015. 19:30

Организован превоз + интернатски смештај у близини градских школа.