Srpski ministar rada Aleksandar Vulin zatražio je od Mađarske da ponovo otvori svoju granicu za stotine izbeglica koji čekaju da otputuju u zapadnu Evropu, nekoliko sati nakon što je Budimpešta naredila zatvaranje graničnog prelaza.

"Pozvao sam Mađarsku da otvori svoju granicu za izbeglice, bar za žene i decu", rekao je Vulin AFP na graničnom prelazu Horgoš gde na stotine izbeglica čeka otvaranje graničnog prelaza.

Vulin je rekao da ne vidi rešenje za ovu situaciju dok god mađarska vlada "ne želi da pusti ove ljude da prođu".

"Lično sam razgovarao sa zvaničnikom sa druge strane... čak me nisu pustili da uđem u Mađarsku" da razgovaramo o ovom problemu, rekao je on.

Na pitanje da li će izbeglice sada pokušati da promene rute u pokušaju da stignu u EU, Vulin je rekao da ukoliko se situacija na mađarskoj granici nastavi, izbeglice će verovatno pokušati da idu preko Hrvatske ili Rumunije.

Srpske vlasti su ponudile izbeglicama na graničnom prelazu Horgoš da ih odvezu do prihvatni centar u Kanjiži.

"Obezbedili smo autobuse, pojedini su prihvatili, drugi nisu, ne možemo da ih teramo na silu", rekao je Vulin.

Nedaleko od graničnog prelaza Horgoš jedan, na mađarskoj teritoriji, danas popodne je otvoren punkt za registraciju izbeglica, ali procedura teče veoma sporo, mađarske vlasti su propustile samo dve porodice sa decom.

Vulin je posle razgovora sa mađarskim vlastima, rekao da izbeglice moraju da oslobode auto-put na tlu "ničije zemlje", a da će moći da uđu u Mađarsku, tek nakon registracije.

Mnogi od njih odbijaju registraciju, rekao je Vulin i dodao da oni uvek mogu da budu vraćeni u prihvatne centre u Srbiji.