Svoj među svojima

I. MIĆEVIĆ

14. 11. 2014. u 10:47

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril stigao u trodnevnu posetu Beogradu. Irinej: Ovaj dan doživljavamo kao praznik koji će ući u istoriju crkve

KADA dolazim u Srbiju, osećam se kao kod kuće, svoj među svojima. Uvek sa posebnim osećajem stupam na srpsku zemlju, osvećenu molitvama i delima Svetog Save i drugih srpskih svetitelja, kao i krvlju mučenika i novomučenika. Pričinjava mi duhovnu radost da posetim dobar, čestiti i gostoljubiv srpski narod sa kojim je narod Rusije povezan ljubavlju i bratstvom.

Naša bratska veza prekaljena je u mnogim teškim iskušenjima koja smo zajedno prošli. Zajedno smo se i radovali i tugovali. Rusija je uvek bila tu da pomogne srpskom narodu i znala je da u njemu uvek ima razumevanje i podršku.

Ovim rečima patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril obratio se crkvenim velikodostojnicima i vernicima okupljenim u Sabornoj crkvi, na početku svoje trodnevne posete Beogradu.

- Istorija naših naroda traje nekoliko vekova, a Rusija i Srbija trajno su povezane čvrstim vezama bratske ljubavi i zajedničkim pravoslavnim i duhovnim vrednostima - naglasio je poglavar Ruske pravoslavne crkve.

Patrijarha Kirila na Aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao je u petak ujutru patrijarh srpski Irinej i veliki broj velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve. U pratnji patrijarha Kirila, iz Moskve su došli mnogi episkopi, a među njima i mitropolit volokolamski Ilarion Alfejev, šef odeljenja za spoljne crkve veze Moskovske patrijaršije. Patrijarhov domaćin bio je i srpski šef diplomatije Ivica Dačić, koji ga je takođe dočekao na aerodromu.

Patrijarh Kiril je sa aerodroma otišao pravo u Sabornu crkvu, gde je sveštenstvo služilo doksologiju, pozdravnu molitvu. Tačno u podne oglasila su se crkvena zvona. Molitvi su prisustvovali svi članovi Sinoda i vladike svih eparhija na teritoriji Srbije, ali i izvan naše države. Bio je prisutan i starešina ruske crkve u Beogradu Vitalij Tarasov. Na uzvratnoj poseti ruskom patrijarhu zahvalio se poglavar SPC Irinej, koji je rekao da posetu ruskog prvojerarha Srbiji SPC i narod doživljava kao veliki praznik.

- Vaša poseta Srbiji je poseban dar božji. Ovaj dan doživljavamo kao praznik koji će ući u istoriju crkve. A vaša ljubav prema srpskom narodu osvedočena je više puta - rekao je srpski patrijarh. - Vi ste naš drag gost. Mi to znamo i cenimo. Znamo da ste i pre nego što ste postali patrijarh pratili zbivanja u našem narodu, posebno na Kosovu i Metohiji. Vaša podrška, moralna i materijalna, našem napaćenom narodu na KiM i crkvama, posebno Prizrenskoj bogosloviji, velika je.


Posle molitve, patrijarhu Kirilu u čast priređena je svečanost u Rektoratu Univerziteta u Beogradu. Uručen mu je počasni doktorat Pravoslavog bogoslovskog fakulteta, za izuzetan doprinos razvoju visokog teološkog obrazovanja i unapređivanja naučne misli u domenu sistemske teologije. U besedi povodom dodeljivanja doktorske diplome poglavar RPC ukazao je, između ostalog, i na poznat stav Rusije i ruske crkve o situaciji na KiM, „kolevci srpskog pravoslavlja i srpske državnosti“.

- Divimo se hrabrosti onih Srba koji bez obzira na pretnju svom postojanju ne ostavljaju zemlju svojih predaka i podržavamo pravičan stav SPC u odnosu na Kosovo i Metohiju. Radujemo se učešću Ruske Federacije u projektima Uneska koji su usmereni na obnavljanje mnogih svetinja na ovoj zemlji koja je mnogo stradala - rekao je patrijarh.

Osim o istorijskoj vezi dva naroda, zajedničkim iskušenjima, ratovima, stradanjima, ali i radostima, govorio je i o duhovnom stanju savremenog društva. Ocenio je da je na sceni dehristijanizacija evropskog društva, da su sistemi vrednosti pomereni, kao i da savremeni čovek sve manje ima osećaj greha.

Premijer Aleksandar Vučić izrazio je u petak uveče zahvalnost patrijarhu Kirilu na donaciji ruske vlade koja je po nalogu predsednika Vladimira Putina usmerena na završetak radova za unutrašnje ukrašavanje Hrama Svetog Save, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.


PONOSNI POD BOMBAMA

- POSETIO sam Srbiju tokom bombardovanja i tada sam doživeo jedinstveno iskustvo - prisetio se patrijarh Kiril, na svečanosti u Rektoratu. - Sedeo sam na obali reke sa vladikom Irinejem i pio kafu, kada su se oglasile sirene. Baš niko nije potrčao u sklonište. Izgledalo je kao da je narod dobio dodatnu hrabrost. Nisu imali strah od smrti. I mi smo nastavili da sedimo i pijemo kafu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

ekatarina sava savanovic

14.11.2014. 12:18

jeste kao kod svoje kuce jos samo da pocnu da ukazuju sta treba da se radi i kako da se zivi!

БГД - 011

16.11.2014. 00:13

@ekatarina sava savanovic - Још увек не знаш чак ни да пишеш, а већ се служиш рачунаром?!

dragan

14.11.2014. 12:37

ovo je sramota svih naših te ve stanica na ovaj veliki dan kada nam je u posetu došao patrijarh kiril da ni jedna te ve stanica ne prenosi direktno njegov doček ispred saborne crkve ovo je velika sramota za nas svim te ve stanicama poručujem da treba da ih je sramota što su tako malo vremena posvetili poseti svetog čoveka koji nam je došao iz rusije i još jednom sram vas bilo

Владо

14.11.2014. 12:48

Добродошлица његовој светости и нашем великом и драгом пријатељу.

momcilo

14.11.2014. 13:08

"Saradnja srpske i ruske pravoslavne crkve, dve sestrinske i autokefalne crkve" kakva laz, Telo Hrista Boga nije sastavljeno od nekakvih sestrica, vec je jedno telo kao I Adamovo I Evino. SPC I RPC su jedna Crkva, Pravoslavna Crkva, Jedno Telo, Jednog Hrista. to sto ekumenjare zele sestristvom da izjednace pravoslavje sa arhijeretikom, to ne pije vodu. zao mio je tih ekumenjara, ali zivot ide dalje, a oni su nazalost samo proslost sadasnjice. life is life???!!!

L.A. Woman

14.11.2014. 14:22

Zanimljivo svim strancima u Srbiji je prijatno? A niko nepita kako je Srbima!

неко ко зна

15.11.2014. 17:43

@L.A. Woman - Његова светост у Србији не може бити странац,ви са вашим УСА пасошем, маубе!

лавговср

14.11.2014. 16:02

Зашто три дана? Зар немате жељу да обиђете целу Србију у којој има много руских споменика, много Срба који би желели да вас поздраве, много руских жртава палих за слободу Србије. Добро дошли и долазили нам!