Sremska Kamenica: Petoro stigla zaraza

Đ. V.

23. 10. 2012. u 20:56

Pacijenti u Sremskoj Kamenici bili izloženi hepatitisu C. Ispitivanju će biti podvrgnuto 300 onkoloških bolesnika. Prva grupa od njih devedesetak već je testirana

U Vojvodini je do sada registrovano petoro obolelih od hepatitisa C. Pošto su svi oni svojevremeno lečeni na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici, u toj ustanovi su u toku epidemiološka ispitivanja i drugih pacijenata koji su u njoj boravili u isto vreme.

Ovo je u utorak, povodom informacija o pojavi epidemije hepatitisa C u Vojvodini, saopštio pokrajinski Institut za javno zdravlje. Prema rečima dr Vladimira Petrovića, direktora tog instituta, pet do sada registrovanih slučajeva otkriveno je od decembra prošle do jula ove godine, a sumnja da je reč o epidemiji prijavljena je republičkom Institutu za javno zdravlje ”Dr Milan Jovanović Batut”.

- Pacijenti sa kliničkim znacima žutice lečeni su u više bolničkih ustanova u Vojvodini, ali im je zajednička ustanova lečenja bio Institut za onkologiju, pa otuda i epidemiološka ispitivanja u toj ustanovi - dodao je Petrović.

Virus hepatitisa C se, inače, prenosi isključivo preko krvi, inkubacija traje šest meseci, a na testiranje u Sremsku Kamenicu je, prema rečima direktora Instituta za onkologiju prof. dr Dušana Jovanovića, pozvano oko 300 bivših pacijenata.

- Prva grupa od njih devedesetak već je testirana - izjavio je Jovanović u utorak za ”Novosti”. - Ostali će biti narednih dana, kada će biti poznati i rezultati. Na našem institutu, inače, trenutno nema obolelih od hepatitisa C.

SVI SE VEĆ LEČE 

Suprotno informacijama koje su se mogle čuti prethodnih dana, niko od obolelih od hepatitisa C nije hospitalizovan u Klinici za infektologiju te zdravstvene ustanove. Oni su iz drugih vojvođanskih gradova tamo se i nalaze na lečenju - kaže Jelena Jurišin, portparol Kliničkog centra Vojvodine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije