Oštre reakcije između Beograda i Sarajeva posle presude zločincu - komandantu tzv. Armije BiH: Zbog Huseina zovu ambasadore

S. M.

sreda, 08. 07. 2020. u 08:40

Оштре реакције између Београда и Сарајева после пресуде злочинцу - команданту тзв. Армије БиХ: Због Хусеина зову амбасадоре

Mujanović posle hapšenja

Pravosuđe BiH slučaj "Mujanović" bez razloga držalo u fiokama
BOŠNjAČKI politički korpus je optužio Srbiju da "nema pravo da sudi građanima BiH" nakon što je ratnom upravniku logora za Srbe "Ilidža", koji je bio smešten u sarajevskom naselju Hrasnica, Huseinu Mujanoviću, izrečena presuda od deset godina zatvora u Beogradu.

Komentarišući protestnu notu BiH upućenu Beogradu zbog presude, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da svi odgovorni za ratne zločine moraju da odgovaraju:

- Postoji potreba nekih u regionu da svakog dana pokušavaju da "šamaraju" Srbiju. Navikli su ih na to neki koji su strahovali od jednog teksta u hrvatskim medijima, pa su trčali da se izvinjavaju, ne znajući ni zašto. Želimo najbolje odnose sa BiH i daću sve od sebe da tako bude. Ali, svako ko je počinio zločine moraće da odgovara.

Među najglasnijim kritičarima presude je Željko Komšić, hrvatski član Predsedništva BiH, inače izabran bošnjačkim glasovima. On je poručio da je "režim" u Srbiji presudom Mujanoviću pokazao da "nema ni truna moralne odgovornosti".

OD BATINA UMRLO SEDAM ZATVORENIKA U OPTUŽNICI se navodi da je Mujanović kao upravnik vojničkog pritvora takozvane Armije BiH, a poznatog kao logor "Ilidža", protivzakonito zatvorio 30 civila srpske nacionalnosti 1992. godine. Prema navodima optužnice, Mujanović je izdavao naredbe podređenima, ali je i sam učestvovao u nanošenju povreda zarobljenicima od kojih su sedmorica Srba preminula.

Zbog ove presude je i predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović pozvao na hitan sastanak ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića, kako bi iskazao protest zbog presude. Bisera Turković, ministarka spoljnih poslova BiH, uputila je protestnu notu Srbiji i pozvala na konsultacije ambasadorku BiH u Srbiji Aidu Smajić.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je krajnje vreme da Željko Komšić prestane da drži lekcije Srbiji, jer on na to nema pravo i time samo problematizuje odnose BiH sa Srbijom, umesto da doprinosi dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji.

- Srbija je država u punom smislu te reči, koja ima svoju demokratski izabranu vlast i regularan pravosudni sistem i nije nikakav "režim", kako to često u javnosti pokušava nakaradno da plasira Komšić. U Srbiji postoji načelo vladavine prava koje se striktno primenjuje i poštuje - istakao je Dodik.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina kaže za "Novosti" da su Tužilaštvo za ratne zločine i Sud u Srbiji osudili Mujanovića za ratne zločine, dok je pravosuđe na nivou BiH ovaj predmet držalo u svojim fiokama, ne želeći da ga procesuira.

Mujanović je uhapšen 2018. godine na graničnom prelazu između BiH i Srbije. On je od tada u pritvoru u Srbiji i to će vreme biti uračunato u njegovu kaznu.IVICA DAČIĆ: SRBIJA SE NEĆE NIKOME IZVINjAVATI, ŠTA SU ČEKALI DO SADA

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je apsolutno neprihvatljivo i van svake diplomatske prakse da se nota Ministarstva spoljnih poslova BiH, datirana na ponedeljak, upućena MSP-u Srbije, objavi u medijima, a da se tek nakon toga dostavi Beogradu, i to slanjem putem mejla i dodao da se Srbija nikome neće izvinjavati što je osudila one koji su ubijali Srbe.

- Pošto je MSP Srbije od strane ambasadorke Aide Smajić obavešteno da je pozvana na konsultacije u Sarajevo, kao reakciju na takav postupak pozvao sam ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića na hitne konsultacije u Beograd. Zbog toga neće biti u mogućnosti da se odazove pozivu na sastanak kod Šefika Džaferovića, i vratiće se u Sarajevo tek pošto se ambasadorka BiH vrati u Beograd - rekao je Dačić.

Dačić je istakao da je apsolutno neprihvatljivo mešanje u rad pravosudnih organa.

- Postavljam pitanje da li su zločini počinjeni nad Srbima manje važni i da li treba da ostanu nekažnjeni? Borba protiv nekažnjivosti zločina je jedno od temeljnih načela savremenog pravnog poretka i vladavine prava. Zašto onda BiH, ako kaže da je to pitanje u njihovoj nadležnosti, nije do sada procesuirala Huseina Mujanovića za zločine nad Srbima u Sarajevu, koji je bio upravnik logora u Hrasnici, koji je protivzakonito zatvorio 30 Srba civila, koji su svirepo mučeni i više njih ubijeno? - zapitao se Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)