Karadžić najavio žalbu

S. J. M.

28. 03. 2019. u 16:23

Predat podnesak povodom presude na doživotni zatvor u Hagu. Bivši predsednik RS smatra da su sudije izricanjem prestroge kazne prekršile njegova ljudska prava

Караџић најавио жалбу

Radovan Karadžić

BIVŠI predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić najavio je da će podneti žalbu na visinu kazne koja mu je pre devet dana izrečena u pravosnažnoj presudi Mehanizma u Hagu. Preglasavanjem u Žalbenom veću, rezultatom "tri prema dva" ratni lider Srba u BiH osuđen je na doživotnu robiju.

Najavljujući dalje korake Karadžić je zatražio da se njegov predmet vrati pretresnom veću na ponovno izricanje kazne.

Bivši predsednik RS smatra da su sudije izricanjem prestroge kazne prekršile njegova ljudska prava. Ukazuje da su pogrešili, jer nisu dali objašnjenje prilikom izricanja tako drastične kazne. Takođe, Karadžić podvlači da doživotna robija prekoračuje kaznu predviđenu statutom Mehanizma.

- Sudije su pogrešile i kad su Karadžićevu prvostepenu kaznu od 40 godina zatvora uporedili sa doživotnim kaznama izrečenim njemu podređenim oficirima Vojske Republike Srpske Zdravku Tolimiru, Ljubiši Beari, Vujadinu Popoviću i Stanislavu Galiću - naveo je u podnesku branilac Piter Robinson. - Žalbeno veće nije smelo da uzima u obzir njihove presude, pošto ih ni tužilaštvo u svojoj žalbi nije pominjalo kao argument za pooštravanje Karadžićeve kazne.

On je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce.

Inače, prema pravilima suda u Hagu nije dozvoljena žalba na pravosnažnu presudu, već se samo u slučaju pojave novih značajnih dokaza, koji mogu baciti novo svetlo na ceo predmet, može zatražiti revizija postupka. Osuđenici se posle pravosnažne presude mogu jedino žaliti na visinu kazne.


TRAŽI POMOĆ SAVETNIKA

RADOVAN Karadžić zatražio je od suda da mu se odobre pravni savetnici. Oni su mu potrebni, kako je obrazloženo, za argumentaciju i pružanje pomoći prilikom sastavljanja žalbe. Takođe je zatražio i da mu se produži rok od 30 dana za podnošenje žalbe.








Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Vertical Limit

28.03.2019. 20:19

E moj predsednice,dok smo se svi nadali oslobadjajucoj presudi tebe sramno osudise.Beograd nije ni a rekao povodom toga...Jadna je drzava koja se odrice ljudi koji su stitili i branili narod i Zemlju ...