ODBRANA BIVŠEG PREDSEDNIKA RS: Karadžić vaga gde želi da služi kaznu

G. ČVOROVIĆ / S. JANJIĆ

25. 03. 2019. u 16:02

Odbrana bivšeg predsednika RS o mogućem zatvoru. Sigurno će uputiti zahtev Sudu

ОДБРАНА БИВШЕГ ПРЕДСЕДНИКА РС: Караџић вага где жели да служи казну

Radovan Karadžić

Iskoristićemo mogućnost upućivanja zahteva za izbor države u kojoj će Radovan Karadžić izdržavati kaznu, kaže, za "Novosti" Marko Sladojević, pravni savetnik bivšeg lidera bosanskih Srba, i dodaje:

- Nemamo nikakve rokove, ali sigurno ćemo uputiti molbu sudu. Videćemo da li će nam je i uslišiti. Još nismo razgovarali o tome koju bismo zemlju izbrali. Ima vremena da se dogovorimo.

Rano je, zato, nagađati gde bi Radovan Karadžić, nedavno u Hagu osuđen na doživotnu robiju, mogao da služi kaznu. Spekulacije u tom smislu su u ovom trenutku vrlo nezahvalne. Sigurno je, međutim, jedno, a to je da ne postoji mogućnost da bude poslat na izdržavanje kazne u neku od arapskih zemalja.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove ima sklopljen sporazum sa 16 država. To su Slovačka, Velika Britanija, Austrija, Estonija, Danska, Norveška, Portugalija, Španija, Finska, Poljska, Ukrajina, Francuska, Italija, Belgija, Švedska i Nemačka.

- Odluku o tome gde će osuđena osoba da izdržava kaznu donosi predsednik Mehanizma, u skladu s propisanom procedurom, i to je njegovo diskreciono pravo - ističe, za "Novosti", portparol suda Helena Eglston.


Prema ovoj proceduri, sekretar suda najpre treba da sastavi izveštaj na osnovu spremnosti određene zemlje da prihvati zatvorenika, u ovom slučaju Radovana Karadžića, kao i uzimajući u obzir uslove za izdržavanje kazne. Posle toga, na osnovu tih parametara, sekretar dostavlja predlog predsedniku Mehanizma, koji na kraju donosi rešenje, s tim što prethodno može da zatraži i dodatne informacije.

U ovakvoj ćeliji u Sheveningenu je trenutno Radovan Karadžić / Foto EPA


- Suviše je rano za ovu odluku. U ovom trenutku to može da bude bilo koja zemlja sa spiska država koje su sklopile sporazum s Mehanizmom - naglašava Eglstonova.

To, dakle, može da bude Norveška, kao i Italija ili Estonija, na primer.

Marko Sladojević


Radovan Karadžić i njegovi advokati bi mogli da pošalju i pismo predsedniku Mehanizma u kome bi eventualno izrazili želju prilikom izbora zemlje, ali to onoga koji odlučuje uopšte ne obavezuje. Može, ali i ne mora da usliši molbu osuđenika i njegove porodice. Povodi se samo pomenutim parametrima, koji su navedeni u zvaničnoj proceduri.

Ono što je izvesno, to je da će Karadžić sigurno biti negde u Evropi i da neće ići na odsluženje kazne u neku od muslimanskih i arapskih zemalja, kako je moglo da se čuje prethodnih dana.

- Tačno je da im

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

* КОМЕНТАР *

25.03.2019. 16:28

Председниче одабери пољску, па им онда клиснеш са робије и правац преко гране па у мајку Русију!!! А уз све то да ти Бог да среће и здравља па да цркну душмани, СРЕЋНО !!!

samo lazete

25.03.2019. 16:36

jeste ali vi gluposti pisete treba zemju da mu nadju za dozivotne zatvorenike i neaju sve zemlje dozivotnu robiju

Mikiboy

25.03.2019. 16:45

Nadam se da ce uskoro kazne moci da se sluze i kod nas ali sudjenja nece biti u Hagu vec u Moskvi ili u Beogradu.

PG-CG

25.03.2019. 17:09

Možda je najbolje da naš Rašo ostatak života provede u zatvoru u Švedskoj, ili, pak, Italiji... Najgore rešenje bi bilo da ga utamniče u profašističkoj Porošenkovoj Ukrajini ili u Velikoj Britaniji, državi koja nam je kroz ovaj i cio prošli vijek, radila o glavi... Elem, gdje god bio, neće mu biti lako, ali sam siguran da će on svu tu muku, herojski, ljudski i dostojanstveno nositi, baš onako kako je vodio Srbe do slobode i do slobodne Republike Srpske... Respekt!

tata_gnu

25.03.2019. 18:56

Боље му је у Хрватској, него у оној фашистичкој Естонији.

Vlasta Vladin

28.03.2019. 16:54

Ортодоксне будале. Иош че ме убедити да не волим и свог оца. Па Слобо, Рашо....Рале....ви сте наше цвече и само мртви можемо да вас се одрекнемо ! Живили ви нама где год били и неможе нас нико од вас одвоити. И ми смо Ви . Не може нам нико ништа !.....