SUDIJA IZ ŠPANIJE: Doživotna kazna Karadžiću je kao osveta plemena

S. S. R. - S. J. M.

22. 03. 2019. u 08:00

СУДИЈА ИЗ ШПАНИЈЕ: Доживотна казна Караџићу је као освета племена

AP Photo

Formalno, prvi predsednik Republike Srpske može da traži prevremeni otpust posle 30 godina u zatvoru

PRVI predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, dan posle konačne presude kojom je u Hagu osuđen na doživotnu robiju, nije klonuo duhom, raspoložen je, racionalan i svestan svega što se odigrava.

Ovim rečima, advokat Marko Sladojević preneo nam je utiske posle susreta sa svojim branjenikom.

- Dobro se drži. On je čovek jakog i nesalomivog duha. I da je dobio 15 godina, isto mu je kao i doživotna. Mi sad razmišljamo šta dalje i kako da se borimo za istinu i pravdu. Najbitnije nam je da dobijemo podršku institucija u Republici Srpskoj, pa i u Srbiji, da se tačno utvrdi šta se dešavalo u Sarajevu, a šta u Srebrenici - priča Sladojević.

Prilikom glasanja o kazni, dvojica sudija Hoze Rikardo de Prada Soleansa i Ivo Nelson de Kaires Batista Rosa bili su protiv doživotne, a preostala trojica "za".

PROČITAJTE JOŠ - PRESUDA U HAGU: Karadžiću doživotni zatvor! Advokat Petronijević najavljuje reviziju (VIDEO/FOTO)

Sladojević ukazuje da je vrlo čudna formulacija kojom je određena visina Karadžićeve kazne:

- Nije rečeno da je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, već su trojica sudija koristila termin "na kaznu zatvora do kraja svog života" ili "ostatak života". To ne postoji u Statutu suda. Zbog toga je jedan sudija i izdvojio mišljenje i bio protiv takve kazne. Bitan detalj kod doživotne je i da takvi osuđenici imaju pravo da zatraže prevremeni izlazak na slobodu.

PROČITAJTE JOŠ - KARADžIĆ POSLE PRESUDE PORUČIO: Srpski narod je pobedio, Hag mi ništa ne može; Ponosno čuvajmo Republiku Srpsku (VIDEO)

Prema tumačenju bivšeg predsednika Mehanizma za krivične sudove u Hagu Teodora Merona, i oni koji su osuđeni na doživotne kazne mogu tražiti prevremeni izlazak na slobodu, ali tek kada provedu 30 godina iza rešetaka, što su dve trećine najduže kazne koju su tribunali za Jugoslaviju i Ruandu izrekli (45 godina je dobio jedan osuđenik za događaje u Aruši).


Sudija Hoze Rikardo de Prada Soleansa objasnio je u izdvojenom mišljenju da smatra da je Karadžića trebalo osuditi na 40 godina, jer "kazna u bilo kom trajanju ne može izgubiti svoju ljudskost", što se doživotnom presudom dešava.

- Prvostepena presuda od 40 godina predstavlja dugotrajnu kaznu ako se uporedi sa produžetkom ljudskog života. Kazna u bilo kom obliku ne sme izgubiti svoju ljudskost i to je ono što određuje razliku između zakonski civilizovanog odgovora i plemenske osvete - naspisao je De Prada.

Na doživotnu kaznu u Hagu osuđeni su Zdravko Tolimir i Ljubiša Beara koji su umrli u zatvoru, kao i Vujadin Popović, Milan Lukić, Stanislav Galić i Ratko Mladić (nije konačno). Bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske Galić zatočen je u Nemačkoj. Pre pet godina, ova država poslala je dopis u Hag u kome ih obaveštava da je Galić u zatvoru već 15 godina, pa je po njihovim zakonima ispunio uslov za prevremeno puštanje. Tadašnji predsednik Tribunala Teodor Meron odbacio je zahtev za puštanje objasnivši da prevremeni otpust može tražiti tek kada prođe 30 godina.

Inače, Karadžić je posle izricanja presude, Srbima u Republici Srpskoj poručio:

- Srpski narod i ja zajedno sa njim smo već pobedili. Republika Srpska je stvorena, a srpski narod je slobodan u vlastitoj državi. Žrtva koju podnosim je manja od drugih. Hiljade i hiljade mladića je svojim životima izgradilo RS. Mnogi su postali ratni invalidi. Najveće žrtve su podnele majke, čiji su sinovi, najčešće sinovi jedinci, dali život za slobodu srpskog naroda. To su istinske žrtve.

On je takođe poručio da je "jalova osveta Haškog tribunala i da mu, kao starcu, ne može ništa" i dodao:

- Nismo se predavali ni kada je bilo daleko teže, pa ni ovako utamničen neću nikada prestati da se borim za istinu o našoj pravednoj borbi u ratu koji nam je nametnut i u kom su stradala sva tri naroda. Svaki rat, naročito građanski, izrodi počinjene zločine koje je naša država, ako je znala, osuđivala i procesuirala. Mi smo se časno borili za slobodu i jednakost srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. Zato uvek i svuda budimo dostojanstveni, ne mrzimo druge i ponosno čuvajmo ono što je iznad nas - Republiku Srpsku.

Brat Luka

RADOVAN BRATU LUKI U SREDU TELEFONOM PORUČIO: MOJA ŽRTVA JE MALA, NISU ME SLOMILI

SA Radovanom sam telefonom razgovarao u sredu uveče - rekao je u četvrtak za "Novosti" Luka Karadžić. - Nije zvučao nimalo utučeno ni obeshrabreno. Kazao mi je: "Nemam čega da se stidim. Sve bih ponovo uradio isto. Od svega je važnije što je Republika Srpska nepobediva". Jeste razočaran u pravo i pravdu, ali tvrdi da je njegova žrtva mala u odnosu na one koji su dali živote za Srpsku. Ne zna u kom zatvoru će izdržavati kaznu. Na kraju mi je uz osmeh rekao: "Nisu me slomili. Sada ću raditi ono što najviše volim - pisaću."J. M.

Rikardo de Prada

PORTRETI ARBITARA KOJI SU GLASALI PROTIV ODLUKE VEĆA: SLUŽBOVALI U BOSNI I GVINEJI

ŠPANSKI sudija Hoze Rikardo de Prada Solaesa (62) postao je sudija 1986. Radio je u Krivičnom odeljenju Nacionalnog suda Španije specijalizovanom za organizovani kriminal, tešku korupciju, ratne zločine i terorizam. Od 2005. do 2007. bio je sudija Apelacionog veća Suda BiH. Tu je osudio trojicu Srba zbog zločina protiv čovečnosti. Od 2011. je sudija u Mehanizmu u Hagu.

Portugalski sudija Ivo Nelson de Kaires Batista Rosa sudija je od 1993. godine. Bavio se krivičnim, građanskim, porodičnim i radnim pravom, a ima i iskustva u istragama krijumčarenja narkotika, pranja para i terorizma. Pre dolaska u Mehanizam bio je sudija mentor za osnaživanje pravosuđa u Gvineji Bisao i Istočnom Timoru, gde je bio i predsednik Apelacionog suda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Hercegov Grad

22.03.2019. 08:22

Jedini osudjeni, za navodne zlocinene, na dozivotnu kaznu zatvora, trebao bi da bude Milan Lukic! Njegovi zlocini i nacin izvrsenja zasluzuju takvu kaznu i za takve nukada ne bi trebalo da bude pomilovanja!

Gari 48

22.03.2019. 08:36

Dobro je da ovo šikaniranje Srba vidi ceo svet a da se Srbi opamete i da vide skim mogu da prave brastvo i jedinstvo

Krsto

22.03.2019. 08:37

Karadžić je bio istinski vodja srpskog naroda u Bosni i veliki patriota koji je organizovao Srbe za borbu i očuvanje svojih ognjišta na tom prostoru današnje Republike Srpske koja je bila još veca za vreme rata ali neki delovi su oteti dejtonom.Karadžić nije zločinac nego borac za slobodu i opstanak Srba ,a prave zločince je trebalo traziti na Muslimansko Hrvatskoj strani.Ova presuda je velika nepravda prema svim Srbima

zardjala kasika

22.03.2019. 08:38

Da, khazarsko pleme koje je htelo da kazni Srbe i Srbiju sto su joj stali na put judeo-globalizma i kalergi plana.

Vaske

22.03.2019. 09:00

"HAŠKA PRAVDA", vrlo selektivna kategorija, ako pogledamo koliko srba je osuđeno, koliko hrvata, muslimana i šiptara, biće nam sve jasno. U prilog mojim navodima stoji i činjenica da su samo srbi osuđivani na doživotne zatvorske kazne. Stari poznati sistem "Kadija te tuži, kadija ti sudi"! SRAMOTA SVETSKIH RAZMERA !!!

Ćira

22.03.2019. 09:43

Nas Srbe nikada ne mogu slomiti, ovo što nam rade samo nas jača, doći će naše vreme kada će naša deca (unuci ili pra unuci) sve ovo duplo naplatiti dušmanima. Srbi su nebeski narod i nikada nas nemogu uništiti. Samo Sloga Srbina Spasava. Čuvajmo se braco i sestre

realist.

22.03.2019. 09:50

Najvece prokletstvo Zapadne bagre dobili su pored Muslimanske migracije koji ih niste radjajuci po 6-7dece pretezno iz Crne rase, koja unistava belu.

Prle i Tihi

22.03.2019. 09:54

Blago onom ko dovjeka živi, imao se rašta i roditi! Radovane, stao si uz Lazara i Miloša!

Los Angeles Vasojevici

22.03.2019. 10:12

Srpska Sparta od Budve do Berana i vascijeli srpski rod je uz Vas, heroj, junak i Srbenda ste bilo, jeste i bicete.. Zivjeli nam predsjednice, zivjeli nam sokole u zdravlju i sreci,a srpski rod ce se vjecno ponositi vama..

Likos

22.03.2019. 10:27

tako je predsjedniče, iako si imao grešaka zbog kojih bi mi trebali da ti sudimojedno si rekao istinu, a to da su je stvorili oni koji su se borili, a na Srbima iz RS je da je očuvaju da je spominju svagdje, da na ambalažama obavezno stoji i RS kod proizvođača, nedajmo je i da je sačuvamo pametno, a iSrbija da se aktivnije uključi.

Vojo

22.03.2019. 11:47

Više od sedamsto godina Srbi su izloženi napadima, s'jedne strane od muslimana, a s'druge starne od katolika odnosno Vatikana. Muslimani iz Bosne, Hercegovine, Raške, C.Gore su 90 % poreklom Srbi, a sadašnji Hrvati iz Dalmacije,Hercegovine, Like, Bosne, Slavonije,Korduna, Banije i Istre... su 90 % poreklom Srbi. I dan danas nam otimaju deo teritorije, izmišljaju razloge za bombardovanje, truju uranijumom , ne daju da živimo zajedno, a kada se branimo onda nas drastično osudjuju kao u Hagu.

tomy

22.03.2019. 12:13

I jeste osveta celokupnom Srpskom narodu jer nam ne mogu nist, i sam Radovan je to rekao u poruci posle sudjenja,mi smo pobedili.Proci ce i ovo jer nicija nije trajala do zore!

Vatro Marx

22.03.2019. 12:15

Sta nam vrijedi Sto sudija iz Spañjolske je protiv dozivotne kazne. Kada vecina ne da samomrze Srbina vec nepidnose Srpski narodnazalost. Zato narod Srbije treba biti josjaci, stabilnijii i udruzen samo na ovaj nacinse moze spasiti.

100%

22.03.2019. 12:51

Spanjolac mora tako govoriti i skrenuti paznju od ubistva miliona muslimana u toj drzavi! Ista bagra!!!