Počelo suđenje Martiću u Zagrebu

Beta

31. 05. 2016. u 15:47

U Županijskom sudu u Zagrebu danas je čitanjem optužnice za ratni zločin počelo suđenje u odsutnosti Milanu Martiću, bivšem ratnom vođi pobunjenih Srba

Почело суђење Мартићу у Загребу

Milan Martić

ZAGREB - U Županijskom sudu u Zagrebu danas je čitanjem optužnice za ratni zločin počelo suđenje u odsutnosti Milanu Martiću, bivšem ratnom vođi pobunjenih Srba, koji u Estoniji izdržava 35-godišnju kaznu zatvora zbog granatiranja Zagreba.

On je zajedno s bivšim komandantom vojske samoproglašene RSK Milanom Čeleketićem, koji živi u Vojvodini, optužen za raketiranje Karlovca i Jastrebarskog u maju 1995. godine, odnosno Čeleketić i za raketiranje Zagreba.

Na početku suđenja, preslušane su neke od tonskih izjava Milana Martića u kojima je govorio o granatiranju, a pregledani su i snimci napravljeni posle granatiranja Karlovca i Zagreba.

Obojica su nedostupna hrvatskom pravosuđu, pa im se sudi u odsustvu, a postupak vodi sudija Tomislav Juriša.

Prema optužnici, Martić i Čeleketić su odgovorni za raketni napad na Zagreb, Jastrebarsko i Karlovac u kojem je u maju 1995. poginulo sedam civila, dok ih je 218 ranjeno.

Budući da je Martić u Hagu osuđen zbog granatiranja Zagreba, njemu se sudi samo za raketni napad na Karlovac i Jastrebarskog. U napadu na Zagreb ubijeno je sedmoro civila, dok u napadima na Karlovac i Jastrebarsko nije bilo žrtava, ali je pričinjena velika materijalna šteta.

Jedan od krunskih dokaza protiv Martića i Čeleketića su njihove izjave objavljene u elektronskim medijima, u kojima su rekli da su oni izdali naredbu za raketiranje i da će to učiniti ponovo.

Martićevo javno hvalisanje da je lično naredio granitiranje Zagreba kao odmazdu za hrvatsku akciju "Bljesak" u zapadnoj Slavoniji bio je krunski dokaz i na suđenju u Hagu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Borislav

04.06.2016. 16:21

Pa to je onda dokaz da i srbi (Srbija) moze suditi svima koji su usdjeniu Hag i oslobodjeni. Ajmo sada optuznica pa sudjenje Gotovini i ostalima.