Hag: Srbima 11 vekova robije

B. Subašić

21. 03. 2013. u 20:57

Drakonske kazne srpskim generalima u Haškom sudu. Svi poslati u zatvore pune Albanaca i mudžahedina

SEDAMNAEST srpskih vojnih generala i admirala, kao i dvojicu policijskih, Haški tribunal je već osudio kao ratne zločince. Zasada, samo jedan od njih, Momčilo Perišić, nedavno je uspeo sve optužbe protiv njega budu odbačene, da dokaže da nije kriv i da bude oslobođen. Srpske generale haški sud je do sada osudio na 11 vekova robije. A sve ostale - hrvatske, muslimanske i albanske - na ukupno 50 godina zatvora!

Dvostruki aršini pokazani su i u onim slučajevima kada su srpski generali bili optuženi za ista dela kao i hrvatski ili muslimanski. Za hrvatske generale nije važio „udruženi zločinački poduhvat“, iako je stenogramima dokazano da su se dogovarali sa Tuđmanom „da proteraju Srbe iz Hrvatske“, i to su učinili. Ali većina srpskih generala osuđena je baš zbog tog dela, iako ne postoji nijedan dokaz za tako nešto.

Od 1.100 godina zatvora, koliko je dosuđeno Srbima u Hagu, najviše robije „zaradili“ su vojni vrhovi Vojske Republike Srpske Krajine i Vojske Republike Srpske.

Golgota najviših oficira Vojske Republike Srpske počela je 1996. kad je general Đorđe Đukić slučajno vozilom prešao na teritoriju pod kontrolom muslimanske Armije BiH. Posle nekoliko dana nelegalnog zadržavanja, sarajevske vlasti su bile spremne da ga puste, ali je Ričard Holbruk insistirao da Đukić bude prebačen u Hag, iako protiv njega nije postojala optužnica. Zbog izuzetno lošeg zdravstvenog stanja srpskog generala, tužilac Goldston se složio da on bude pušten, a Đukić je tiho umro 18. maja 1996, ne dočekavši podizanje optužnice.

Radislav Krstić, ratni komandat Drinskog korpusa VRS, drugi je srpski general odveden u Hag. Njegov slučaj smatra se prekretnicom u radu Tribunala.

General Krstić optužen je i za „zaveru da se genocid izvrši“. To je kvalifikacija koja je kasnije korišćena u optužnicama za sve srpske vojne i političe rukovodioce.

Krstić je 2. avgusta 2001. prvostepeno osuđen na 46 godina zatvora, a zločini počinjeni na prostorima bivše Jugoslavije, po prvi put se kvalifikuju kao genocid. Sudije tada naglašavaju da „postoje ljudi čija je odgovornost za te zločine mnogo veća od njegove“ i da su za njih „rezervisali najtežu kaznu“!

Žalbeno veće Haškog tribunala 2004. potvrđuje prvostepenu presudu, ali odgovornost generala Krstića od „direktnog izvršioca genocida“ umanjuju na „pomagača i podržavaoca“. Kazna mu je smanjena sa 46 na 35 godina zatvora.

Na izdržavanje kazne Krstić je upućen u britanski zatvor „Vejkfild“, gde su ga umalo ubila trojica muslimanskih zatvorenika, predvođena Indritom Krasnićijem. Premešten je u zatvor „Long Lartin“, u kome je veliki broj osuđenih za islamski terorizam. Krstić zbog pretnji uopšte nije smeo da izađe iz ćelije, pa ga je Tribunal krajem 2011. vratio u Sheveningen.

Treći srpski general koji je završio u Hagu bio je Momir Talić. Uhapšen je u Beču 1999, po „zapečaćenoj optužnici“. Lisice su mu stavljene na prevaru, dok je kao načelnik Glavnog štaba VRS bio gost austrijske Nacionalne akademije za odbranu u Beču, na seminaru OEBS-a.

Talić je optužen zbog progona nesrpskog stanovništva u Bosanskoj Krajini 1992. godine. Optužba je delovala neuverljivo, jer su Talića zbog viteštva u borbi poštovali i protivnici. Muslimanski general Rasim Delić, koji je takođe bio na seminaru, rekao je da je „hapšenje loše za proces pomirenja u BiH“.

Tokom procesa, tužioci su imali muke da nađu relevantne svedoke protiv Talića. Velike nade polagali su u Adila Medića, člana Glavnog odbora muslimanske humanitarne organizacije „Merhamet“, koji je trebalo da optuži Talića za genocid u Bosanskoj Krajini i nehuman odnos prema zarobljenicima u „Manjači“. Međutim, svedok je tužilaštvo doveo u nepriliku izjavom da je „general Talić imao veoma pozitivnu ulogu“ i da je, zahvaljujući njemu, omogućeno da „Merhamet“ u „Manjaču“ redovno dostavlja humanitarnu pomoć.

Zbog narušenog zdravstvenog stanja, general Talić je pušten da se brani sa slobode. Preminuo je na VMA u Beogradu, 28. 5. 2003. godine.

OSVETA SPASIOCU SRPSKE SABORCI generala Momira Talića smatrali su da je optužnica haška osveta za Operaciju „Koridor“. Nju je u junu 1992. osmislio i isplanirao general Talić, tada komandant Prvog krajiškog korpusa. - Bila je to najveća operacija VRS, bez koje danas ne bi bilo Republike Srpske - govorio je general Novica Simić, nosilac proboja „koridora spasa“.

Posle njega je uhapšen general Stanislav Galić, komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS. Zbog „izazivanja terora strahom nad civilima u Sarajevu“ osuđen je na kaznu doživotnog zatvora koju izdržava u Nemačkoj, u zatvoru prepunom muslimana i Albanaca.

General Dragomir Milošević, načelnik Štaba komande Sarajevsko-romanijskog korpusa, sa istim obrazloženjem izdržava kaznu od 29 godina u Estoniji.

General Ljubomir Borovčanin osuđen je „za zločine“ u Srebrenici i Žepi. Sada u Danskoj služi kaznu od 17 godina zatvora.

General VRS Zdravko Tolimir, koji je po istoj optužnici prvostepeno osuđen na doživotni zatvor, tražio je od Žalbenog veća da ga oslobodi. Čeka odluku u Hagu.

General VRS Radivoje Miletić prvostepeno je osuđen na 19 godina zatvora. Nalazi se još od 2004. u pritvoru u Hagu, gde je i general Vinko Pandurević, osuđen zbog Srebrenice na 13 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (26)

Radovan

21.03.2013. 21:04

Treba one nase ljude cupati od tamo kako god znamo i umemo. Kakvi su god nasi su, i nisu gori, niti su vise zla napravili, od ovih iz Haskog suda ni za dlaku!

iz glave

22.03.2013. 06:37

@Radovan - državni integritet se brani kako odbranom granica, tako i pomaganjem onih koji su taj integritet branili od okupatora, a klučna osobina je patriotizam. Takodje oni se ne mogu porediti sa službenicima haskog suda jer su se i tad ko i sad - branili od njihovih napada.

zoks

22.03.2013. 13:37

@Radovan - Okupator je bio turcin,onaj ciju veru imas,sa poturicama,i germani!Kako se zavrsila ta okupacija,valjda znas?Ili da ti ponovim gradivo iz Osnovne skole?Valjda si zavrsio Osnovnu?

tuzlak

22.03.2013. 14:35

@Radovan - Problem je brate sto ja istoriju jako dobro poznajem, ja se ne stidim svoje vjere a isto tako postujem i druge, za tvoju informaciju 1992 godine bosnu nisu okupirali ni turci ni germani već neko treći

zoks

22.03.2013. 15:21

@Radovan - Da,zaboravio si upravo te trece,poturice!Bosna i Hercegovina nisu nastale 1992 godine!A sta je bilo do tada svi znamo!

Mirjana

21.03.2013. 22:10

Ova nova vlast bi trebala pokaze sebi narodu i strancima, da ucini sve da se oslobode, srpski generali, koji su se zrtvovali u zastiti Srpskog Naroda.Stampa bi trebala da iznese istinite dogadjaje , i pokaze ko je prvo napadaoSrppska sela.

Mилан

21.03.2013. 22:31

Па ваљда ће и Руси нешто помоћи,видим да су почели да снимају хашки трибунал.

EU nek ide u

21.03.2013. 23:13

@Mилан - Nesto nezaustavljivo pozdravi osmehom: Pricati ce Evropa da bi se ujedinila jednom jezikom i to ruskom!

posteno govoreci

22.03.2013. 00:16

kaznjeni smo zboh antifasisticke borbe u 2. svjetskom ratu i pobjede u nad Njemackom u 1. ...svi koji su tada bili na strani Njemacke su amnestirani, tj naredjeno im je da istrjebljuju Srbe, tako da su oni samo bili puki izvrsioci...glavni americki saveznik za Evropu danas je Njemacka...koja istovremeno pokusava da sa sebe sapere ljagu, i prebaci je nama...nas najveci problem su NVO koje se iz petnih zila trude da nas ubijede da smo sami krivi za sve sto nam se desava...tj da smo sve zasluzili

Stevan Ostojic BG

22.03.2013. 05:45

Postavlja se pitanje koliko od tih Srba je tzv srba tj. prekodrinaca a drugo pitanje je za cije interese su cinili zlocine.To je barem jasno za interese nacionalista prekodrinaca.

Prekodrinski SRBIN

22.03.2013. 11:33

@Stevan Ostojic BG - Stevane, nekoliko stvari treba da znas. Prvo je da se je tvoj lepi, beli Beograd i Srbija branila preko Drine. Da nije bilo prekodrinskih srba i cestitih i finih srba iz Srbije(a ne kretena kao ti) koji su pomagali braci preko Drine sada tvoj lepi, beli BG bi bio lijepi i zeleni BG.

zoks

22.03.2013. 13:35

@Stevan Ostojic BG - Eeee,moj Srbine,mislis ti da je njega briga kakve boje bi bio Beograd?Mislis li ti da njega briga kako ce se zvati,Stevan ili Selman,isto je to njemu!Samo mu ne diraj krito iz kojega kusa,jer je puno korito za njegov zivot Alfa i Omega!Pozdrav braci preko Drine,sa obe strane!

tuzlak

22.03.2013. 14:30

@Stevan Ostojic BG - Varaš se prijatelju, nisu ovi prekodrine napali srbiju da bi Beograd postao zelen, nego su se branili od ovih iz tkz, belog beograda

Ivan

22.03.2013. 10:08

Haški tribunal je nastavak rata pravnim sredstvima. On je napravljen da okupaciji Srbije da pravni osnov i opravdanje. Mi smo još uvek u ratu, a da toga nismo ni svesni. i svakog dana gubimo deo teritorije, državnosti, suvereniteta, a naši oficiri i političari su utamničeni van svake pravde i prava (ne pričam o pojedinačnim zločinima i zločincima koji i trebaju biti zatvoreni). Moramo naći saveznika, ili predati zamlju novim nacistima....

Zauvek heroji

22.03.2013. 11:37

Dali su zivote za Republiku Srpsku i svima ce se podici spomenici i pamtice se zauvek. Nece proci mnogo vremena kada ce se Mladicu i Karadicu podici spmenici jer su najveci heroji od Kosovskog boja. To ova vest pokazuje jasno da su se Srbi borili protiv NATO pakta zajedno sa muslimanima i hrvatima. Netreba biti mnogo pametan pa znati da je oluja izvedena i pripremljena bombarnovanjem NATO pakta i politickim pritiscima a hrvatski junaci su pregazili sve starce koji su ostali na svojim ognjistima.

tuzlak

22.03.2013. 14:27

@Zauvek heroji - Pitam se samo ko to u Srbiji još misli na Mladića i Karadžića toliko da bi im spomenike pravili

Rambo

22.03.2013. 11:54

Bravo za srpsku intelegenciju, Bravo za Vukcevica i Vekarica, bravo za Natasu kandic i antisrpski nevladin sektor. Srbi nigde na prostorima bivse juge nisu prvi krenuli, tj. opalili metak. Nad srbima je pocinjen genocidni egzodus, kao i za vreme Arsenija Carnojevica. Tako su to hteli svetski zlocinci sa domacim marionetama-fukarama.

Spiridon S

22.03.2013. 12:23

1.@tuzlak.Da malo elementarnog postenja imas kao sto ga nemas pokrio bi se usima..Napadali ste regularnu vojsku(JNA)koja nije pala sa neba vec je 50 godina bila tu na svojoj teritoriji da bi odbranu te iste armije isticali kao agresiju..Vi(novo-bosnjaci)ste se uvek busali kao veliki jugosloveni i patriote..da bi preko noci obukli dedinu handzar uniformu..Komsije srbe ste na njihovim vekovnim ognjistima proglasili "agresorima"(!?)Licemerno,lukavo i bez casti..Zapamti da bosna nikada nece biti..

tuzlak

22.03.2013. 14:22

@Spiridon S - Mala ispravka prijatelju-BiH već postoji i nikada je neće nestati, a to ko je bio agresor a ko je branio svoje ognjište vidi se jasno po ovim presudamo, nisu im tamo bošnjaci sudili

baunti

22.03.2013. 22:51

@Spiridon S - Da vas ispravim obojicu - Bosna mozda i hoce postojati, ali ne u ovim granicama u kojima je Alija sanjao. Republika Srpska ce prije ili poslije biti nezavisna, a drugacija vam i nije potrebna. Zapitajte se, Bosnjaci, da li zaista zelite 1.5 Srba sa sobom? Ne pravite gresku Kralja Aleksandra iz 1918. godine - Bolje je imati manju drzavu, ali funkcionalniju, nego vecu, ali nesposobnu kakva je danas.