Kompanija "Jaguar Land Rover" razvija novu tehnologiju zasnovanu na veštačkoj inteligenciji kako bi bolje razumela promene u raspoloženju vozača dok upravlja vozilom, kaže se u saopštenju koje je ova kompanija dostavila medijima.


Kabinska podešavanja menjaće se kao odgovor na izraze lica tj. facijalne ekspresije vozača, sa ciljem da se pomoću adekvatnih izmena pomogne u redukovanju stresa.

Prema sprovedenim istraživanjima, 74 odsto ispitanika priznalo je da se svakodnevno osećaju pod stresom ili nekom vrstom pritiska

Novi sistem za detekciju raspoloženja vozača predstavlja samo jednu od brojnih tehnologija koje kompanija "Jaguar Land Rover"2 istražuje kao deo svoje vizije "mirnog utočišta", a sa krajnjim ciljem da se unapredi celokupno iskustvo vožnje.


PROČITAJTE JOŠ: Prodali 400 "jaguara" i "lend rovera"!

Ova tehnologija koristi kameru okrenutu prema vozaču i biometrijski senzor za praćenje i procenu raspoloženja vozača i shodno tome vrši prilagošavanja mnogih funkcija kabine, uključujući sistem grejanja, ventilacije i klimatizacije, medije i ambijentalno osvetljene. Podešavanja se menjaju u skladu sa izrazom lica vozača što treba da pomogne u eliminaciji stresa. Sistem za detekciju raspoloženja će koristiti najnovije tehnike veštačke inteligencije kako bi se stalno prilagođavao nijansama u izrazu lica vozača i automatski primenjivao odgovarajuće postavke.


Vremenom će sistem naučiti preferencije vozača i napraviti prilagođavanja baš po meri lica koje upravlja vozilom.Kompanija takođe isprobava slične tehnologije namenjene putnicima zadnje klupe, s tim što bi kamera za detekciju raspoloženja bila montirana na uzglavlju sedišta. Ukoliko sistem detektuje znake umora, može da zatamni svetla, zatamni prozore i podigne temperature vazduha kako bi putnik lakše utonuo u san.