Amfilohije: Progone nas planski

S. GREGOVIĆ - Č. PRELEVIĆ

25. 06. 2011. u 20:57

Mitropolit crnogorsko - primorski, za "Novosti" o pritiscima, sudskim procesima,podelama u narodu, kletvama. Nama se preti konfiskacijom imovine, a sa katolicima sklapa ugovor

SUDSKI procesi, pokušaji oduzimanja crkvene imovine, zahtevi da se ruše crkve na Rumiji i na Svetom Stefanu, optužbe da su mitropolit crnogorsko-primorski i sveštenstvo „okupatori“ i uzurpatori, proterivanje sveštenika koji nemaju boravišnu dozvolu i ostali ataci na jedinu kanonsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, deo su smišljenog plana progona Mitropolije crnogorsko-primorske.

Tako mitropolit crnogorski Amfilohije u razgovoru za „Novosti“ komentariše ne samo proces koji se protiv njega vodi u Podgorici zbog „govora mržnje“, već i očiglednu paljbu, često i iz samog državnog vrha, na Cetinjsku mitropoliju, raznim povodima.

* Sudi vam se zbog „govora mržnje“, traži se rušenje crkava, dovodi u sumnju vlasništvo nad hramovima i drugom imovinom Mitropolije... Dežurna ste meta vlasti?

- Nesumnjivo da je sve to pritisak. I ovaj sudski proces je nastavak gonjenja pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koje je poodavno započelo. Da ne idemo daleko: prvo su je gonili okupatori, kada je mitropolit pećki Dožić i Prvi i Drugi svetski rat proveo u zarobljeništvu, završivši u Dahauu. Do dana današnjeg ni groba ne znamo mitropolitu Joanikiju Lipovcu, kojeg su kao i stotinu sveštenika Mitropolije u vreme revolucionarnog bezumlja, bez suda i presude i bez opravdanja, likvidirali komunisti. I Joanikijev naslednik Arsenije Bradvarović osuđen je na 11 godina zatvora, bilo mu je zabranjeno da uđe u Crnu Goru... Povodom rušenja crkve na Lovćenu sedamdesetih je pokrenut krivični postupak protiv mitropolita Danila Dajkovića, samo zato što je tražio da se taj hram ne dira i da Njegoš počiva u svojoj kapeli.

I evo, to što se danas događa sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom je nastavak te ideologije! Plod tog besudnog ponašanja je veštačko stvaranje pseudoreligijske zajednice, koju iz političkih i ideoloških razloga pokušavaju da podmetnu kao jedinu pravoslavnu crkvu. Tu tvorevinu podržavaju i plaćaju iz državnog budžeta i to je državni projekat. U međuvremenu su se događali napadi i otimanja crkava, a narod je podeljen, prvi put u istoriji Crne Gore, po osnovu pravoslavlja. Podmetnuto je, dakle, kukavičje jaje zvano CPC, formirano isključivo radi političkih ciljeva.

* Na delu je i proterivanje sveštenstva Mitropolije, uz obrazloženje da neki od njih, kao strani državljani, nemaju regulisano mesto boravka.

- Kako objasniti poruku Ranka Krivokapića, predsednika parlamenta, izgovorenu nedavno sa Lovćena, da Mitropolija pravno ne postoji? Ili njegovu rečenicu od lani kojom je mitropolita crnogorskog Amfilohija Radovića, iz Morače, i njegovo sveštenstvo proglasio za okupatore Crne Gore i uzurpatore Cetinjskog manastira? To je bezočna haranga, ne samo protiv mitropolita nego i protiv crkve i vernog naroda uopšte. Ni tada se nije oglasilo tužilaštvo, ali jeste, munjevito, optužilo mitropolita za nekoliko reči istrgnutih iz konteksta, koje imaju sasvim drugo značenje.

* Optuženi ste za govor mržnje, jer ste kleli eventualne rušitelje crkava.

- Kletva je sastavni deo biblijskog jezika, starozavetnog i novozavetnog, deo hrišćanske propovedi kroz vekove. Kleli su, kada nije bilo drugog načina da one koji su skrenuli sa Božjeg puta ili ušli u zločin vrate, i Mojsije, i sam Isus Hrist, a, naročito, Sveti Petar Cetinjski. Da i ne govorimo o tome da je Njegošev „Gorski vijenac“ pun tog biblijskog jezika koji vodi rat protiv zla. Taj jezik ne pokazuje mržnju, već, naprotiv, potpuno obratno, beskrajnu ljubav. To je jezik prepun brige za čoveka! Danas bi, verovatno, sudili i Svetom Petru koji je na samrtnom odru rekao da onima koji prave smutnju i razdor treba da se dom iskopa. Njega bi, valjda, i u Hag poslali!

Moje reči da će biti proklet onaj ko ruši crkvu na Rumiji samo su delić onoga što sam govorio na tu temu. Gubi se iz vida da je mitropolit crnogorski, upravo ispred crkve na Rumiji, izrekao i mnogo reči koje pozivaju na ljubav, slogu i zajedništvo, i to ne samo među pravoslavnima.

* Ima li vlast posebne aršine kada preti Mitropoliji „snagom države“?

- Kako da ne. Kako drugačije objasniti da tužilaštvo uopšte nije reagovalo kada je, prilikom napada na Cetinjski manastir 2007. pretilo i krvoproliće i kada se čula reč nesrećnog Dedeića da naše sveštenstvo treba uterati kao stoku u manastir da ne bi legla krv? Kada smo to tražili, rekli su da su nenadležni. Bilo je još takvih primera, koji očevidno govore da iza svega ovoga stoji plan, smišljeni plan, da se uništi najstarija ustanova u ovoj državi, kičmeni stub oko kojeg je sadenuta Crna Gora, i to ne samo ona Petrovića. Valjda treba sada izmišljati neki novi identitet u svim oblastima života.

Da postoji takav plan, pokazuje i odbijanje da se donese zakon o restituciji crkvene imovine. Umesto toga, prete da će biti oduzeto i ono što komunisti nisu oteli, pa i ime crkve, čak i njeno postojanje!

* Usred svih ovih zbivanja pojavio se predlog Mila Đukanovića i DPS da se formira jedna pravoslavna crkva. To je shvaćeno i kao predlog ujedinjenja MPC sa tzv. CPC i poziv da se Mitropolija „oslobodi“ Beograda i Srpske crkve?

- Zanimljivo je da je Đukanović, taj zagovornik jedinstvene pravoslavne crkve, ne tako davno, 2007. godine, izjavio da nije realno da u Crnoj Gori postoji jedna pravoslavna crkva. Sada on u programu svoje stranke, građanske, i to u građanskoj državi u kojoj je crkva odvojena, insistira na jedinstvenoj crkvi! To samo pokazuje u kakvoj se situaciji crkva nalazi i sa kim i čim imamo posla i na kakvim principima se gradi savremena Crna Gora.

* Nije li to ipak moguće, pošto su DPS i država u Crnoj Gori, praktično, jedno?

- Sada imamo na delu jedan lokalni anticrkveni duh i nacionalšovinističku ideologiju. To je mala kategorija da bi mogla da smesti jednu univerzalnu, bezobalnu crkvu u svoje okrilje. Takav pokušaj, zasigurno, događa se prvi put u Crnoj Gori, ali i šire u hrišćanstvu. A Mitropolija je preživela sve i svašta u osam vekova svog postojanja - i Turke, i fašizam i nacizam i komunizam, pa će i ovo!

AUTOKEFALNOST TEORETSKA MOGUĆNOST
* Vaša nedavna izjava o mogućoj autokefalnosti pravoslavne crkve u Crnoj Gori izazvala je različita tumačenja.
- Ta izjava je istrgnuta iz konteksta. Govorio sam samo o teoretskoj mogućnosti, i to kao o pitanju koje se tiče isključivo crkve i pomesnih crkava. Kakve veze sa tim imaju bilo koja partija ili država?

* Ideja o jednoj crkvi tumači se i kao mogućnost da upravo vi budete mitropolit neke crnogorske crkve, autokefalne?

- Sve to predstavlja grubo mešanje u život crkve i ustvari je pokušaj političkih manipulacija. Neočekivano je što to dolazi od čelnika stranke u sekularnoj državi, u kojoj postoji ustavno načelo o građanskom identitetu. To je dokaz da se u toj, tako koncipiranoj građanskoj državi i u programima stranaka, skriva pokušaj da se nametne samo jedno nacionalno opredeljenje i da se u to nametanje uvuče i crkva. No, u tom naumu neće uspeti, niti će to crkva dozvoliti, po cenu gonjenja ili pojavljivanja pred međunarodnim sudovima u odbrani sebe i svog identiteta.

* Stalno se govori da Mitropolija ima svog „predstojatelja“ u Beogradu, a da u Crnoj Gori nije ni registrovana.

- Nema nikakvog zakona koji bi nametao najstarijoj ustanovi u ovoj državi da se registruje. Pozivanje MUP na zakon iz 1977. je potpuna obmana i dezinformacija, jer se tamo ne govori o registrovanju postojećih verskih zajednica, nego o evidentiranju novih. Tim zakonom se postojanje Mitropolije podrazumeva.

U ARGENTINU POVREMENO
* Niste više u Sinodu SPC, a postavljeni ste za admninistratora eparhije za Južnu Ameriku. Znači li to da će vas manje biti u Crnoj Gori...
- Tu dužnost sam prihvatio iz brige za naše pravoslavne vernike u tom delu sveta, ne samo Srbe ili Crnogorce, već i Argentince, Brazilce, Meksikance, među kojima ima sve više pravoslavaca. Računa se da u Argentini iz naših krajeva ima oko 30.000 ljudi koji su očuvali identitet, imamo četiri crkve, ali samo jednog sveštenika, i to Rusa. Tamo ću ići povremeno.

Optužbe da smo samo „beogradska ekspozitura“ potpuno su neshvatljive u trenutku kada crnogorska Vlada potpisuje konkordat sa Rimokatoličkom crkvom i kada postoji neposredna vlast Vatikana nad Biskupijom kotorskom, što uopšte ne važi za Mitropoliju i pravoslavne eparhije.

POTPISIVANJE KONKORDATA

* Kako komentarišete potpisivanje konkordata između crnogorske vlade i Vatikana?

- U vreme kada je knjaz Nikola potpisao konkordat sa Svetom stolicom, pravoslavna vera je bila državna, i bilo je prirodno što su katolici tražili rešenje svog statusa. U to doba, naime, Bečkim kongresom Crnoj Gori su pridodate teritorije na kojima su živeli rimokatolici, dok je Mitropolija bila deo države, kao i danas crkva u Grčkoj, Danskoj i drugim zemljama zapada. Sada, kada nemamo zakona koji reguliše odnose države i crkve, već samo zakon iz one države koja je propala, ne može se govoriti o konkordatima. Ali, šta se radi: sa najviših mesta Mitropolija se lišava identiteta, postojanja i pravnog statusa i u isto vreme potpisuje konkordat sa Rimokatoličkom crkvom, iako 80 odsto naroda Crne Gore pripada pravoslavnoj crkvi. Da li je logično da se u takvom poretku stvari Mitropoliji preti čak i konfiskacijom imovine, a sa katoličkom potpisuje ugovor?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (41)

SARA.P

25.06.2011. 21:37

sve ce im se vratiti jednoga dana ta mrznja prema svome srodnom narodu.ovo je da i bog zaplace.bruka te manjine u crnoj gori sta radi sa pravoslaljem a ujedno rimokatolickom crkvom??????????sramota velika

giga74

25.06.2011. 23:20

@SARA.P - Boze, Boze pa nije zapad ceo svet, a ostali dio sveta je po nasoj volji

baunti

26.06.2011. 05:23

@SARA.P - Ukiu, kako bi bilo da tebi neko udje u kucu i kaze da nije vise tvoja, isto kao i tvoja djeca i zena... i cijeli svijet suti jer im je obecan dio tvoje kuce kada se rasproda... i sta bi ti onda komentarisao? Srbima niko ne smeta, samo nas ostavite vise svi na miru! Nase je jasno nase, a vi ako hocete da pravite nesto novo - samo naprijed, ali ne preko nasih ledja i nase imovine.

vilota

26.06.2011. 08:39

@SARA.P - Ceo svet nije po Božijoj volji.Ovo je zlo vreme u kome dobri i pravedni stradaju, a zli uspevaju u svojim namerama.Nama Srbima je namenjena uloga poraženih, što će se i desiti.Ovakvi kakvi smo neodgovaramo svetskim moćnicima i zbog toga stradamo.Zato što smo drugačiji od ostalih.Mi svedočimo Boga među drugim narodima, svojim pobedama i svojim stradanjima.Ali doći će Božiji dan kada će se sve krivo ispraviti i kada će pravda i istina zasijati kao sunce!

nema

26.06.2011. 10:26

@SARA.P - Znadete li vi kako najlakse unistiti jedan narod.Podelite ga na dva tabora i on se unisti sam,to vam je politika unistavanja pravoslavlja,ali katolicka evropa je dovela islam u kucu i onje sada pomalo grze iznutra.

Stevan Ostojic BG

25.06.2011. 23:32

Gde god zive srbi u inostranstvu osecaju se ugrozenima zasto?Mozda zato sto je i nama samima tesko prihvatiti cinjenicu da moramo biti ravnopravni prema drugima a i oni prema nama.Nama je bilo lepo, najlepse samo u bivsoj Jgoslaviji.E tu se mi nismo osecali ugrozenima a sve dok se nisu pojavili likovi kao mladic,kradzic,martic,babic,milosevic,kadijevic...Sve srbi koji sa Srbijom nemaju ama bas nista zajednickog.

Simic Dragan

26.06.2011. 00:06

Pozdrav svima !! pa da pocnem sa prvom kritikom Vecernjem listu a to jest da mi se nevsvidja da se dozvoljava da se komentarise sa nadimcima i ko zna kako izmisljenim imenima .a sada da se vratim na temu ma kakvi bratski narodi to je samo uzaludno gubljenje vremena srbijanska crkva i imovina je samo u srbiji a ostalo sluzi samo za privatnu korist kriminala sa obe strane granice . crnogorci u svoj kamenolom pa neka komanduju u svojoj kuci a isto i srbi neka se borimo pravedno za razvoj

Miro Markovic

26.06.2011. 02:39

Svi neprijatelji Srbske pravoslavne crkve su udarali na njene vekovne institucije, kad god su zeleli danjen narod pokore i omalovaze. Ali to je ziva crkva; ako im ubijete vladike i mitrpolite, narod ce da izabere nove, jer ne moze niko da unistite narod i njegovo pamcenje. On je u srcu svojem pravoslavan, bio je i bice, bez obzira koji vladari dodju i prodju. Lepo im je sve to viskopreosveceni mitropolit Amfilohije rekao. Ne treba nista ponavaljati, jer za pemetnog i cestitog coveka je to dosta.

Бранко

26.06.2011. 05:33

Njegos je dobro rekao? kome snaga u topuzu lezi tragovi mu smrde necovjestvom.To se odnosi na Crnogorsku vlast prema crkvi.

kdjvzn

26.06.2011. 18:10

@Бранко - Istina je da Milova snaga lezi u topuzu, ali topuz nije njegov.

Pera Peric

26.06.2011. 06:48

Treba procitati "Vatican's Holocaust", autor Avro Manhattan, malteski vitez koji je zivio u Engleskoj. Ne znam je li prevedena kod nas. Knjiga se odnosi na saradnju Vatikana s nacistima i aktivno ucesce u genocidu nad Srbima. Ko ovo procita sve ce mu biti jasno, a u tome svjetlu treba gledati i na ovo i na Papinu posjetu Hrvatskoj. Nisam religiozan, ali je cinjenica da nas unistavaju s religijskom motivacijom. Nikoga ne mrziti, ali na sebe ne dati!

gagySA

26.06.2011. 07:27

Svaka cast na teskoj i hriscanskoj borbi mitropolita Amfilohija...Pozdrav iz Sarajeva

Milomir

26.06.2011. 09:15

Ponekad, kao u ovom slucaju, se stidim sto sam Crnogorac. Za razliku od vecine sugradjana nikada necu zaboraviti nasu zajednicku proslost, svetle pobede i reke prolivene krvi... braca do smrti! Jako bih voleo kada bi u mojoj drzavi bio na vlasti neko poput Dodika.

nadimak...ili ime!

26.06.2011. 09:52

a pustite nas ljudi vise,sta vas briga za sve ovo kad necete nikada vise kod nas na more??? o.O

Dusan KM

26.06.2011. 10:15

Ispade da je sve ovo sto se radi ipak na verskoj osnovi. Zatiru pravoslavlje gde stignu.

mrvica

26.06.2011. 10:22

Sa svakim narodom koji nema dovoljno razvijenu svest moze se raditi sta hoces.Tako je i sa crnogorskim.Kakav rezon ocekivati od 75 % gradjana,koji nikada nisu nigde putovali.Nemaju pojma o istoriji,veri ali znaju da su za Mila i protiv svega sto je srpsko.OK,samo napred.Lepse bi bilo da imaju iole pristojan zivot u CG nego sto se polarizuju izmedju Crne Gore i Srbije.Podrzavam svakog coveka koji ima stav,ma kakav on bio ali samo onda kada ima cvrstu argumentaciju.Stav bez argumenata i nije stav.

Monti

26.06.2011. 11:40

Apsolutna neistina ! Crna Gora je gradjansko drustvo u kojem niko ne moze dominirati ni u cemu ! U tome je problem sto Amfilohije i istomisljenici misle da jos uvjek imaju eksluzivu i tesko se mire sa cinjenicom da vise nije tako.Ne znam u koja bi drzava tolerirala postupke tipa postavljanja limene crkve ma planinu bez ikakvog konsultovanja drzave. Jeli to Amfilohije iznad drzave i zakona da radi sta mu volja i kad mu volja ? Nije naravno i u tome je problem ! Crna Gora je drzava svih nas !

dan osman

26.06.2011. 21:39

@Monti - sve ti je džaba Nigere,Crkva u Crnoj Gori je sami narod. Ako je Crkva odvojena od države,zašto se onda državni organi mešaju u unutrašnja crkvena pitanja i uznemiravaju sveštenstvo SPC ? Znam ja zašto to rade - ne odgovara im popularnost i brojnost crnogoraca koji pripadaju ovoj crkvi

Monti

27.06.2011. 03:04

@Monti - Osmane bio sam nadam se vise nego jasan.SPC u C.G. na celu sa Amfilohijem zeli da dominira to je problem!Ne pitaju nikog nista vec rade sta hoce.Postoji drzava i njeni zakoni koji se moraju postovati svugdje u svijetu zar ne?Neistina je da se iko ovdje sistematski protjeruje. To je laz znamo to svi zar ne?To se ovdje radilo 90-ih a i zna se u ime cega.To je opasna i krajnje zlonamjerna i destabilizirajuca izjava pogotovo kad dolazi iz usta jedne osobe na takvoj poziciji u drustvu!

dan osman

28.06.2011. 21:10

@Monti - Monti, SPC u Crnoj Gori na čelu sa Amfilohijem Radovićem ne želi da dominira i nema potrebe da dominira- ona je bila najdominantnija i sada je !Kako to rade šta hoće.Oni rade ono što treba da rade - a upravo to smeta režimu u CG. Zato hoće da marginalizuju SPC,da minimalizuju njen uticaj u narodu,a to je složićeš se nemoguće.Nebitno je da li je Amfilohije na čelu ili neko drugi, SPC u crnoj gori će biti jedina legitimna i prihvaćena od naroda..

Petar Petrovic

26.06.2011. 13:36

Jadni nas dobri i preposteni Amfilohije a deset godina je unistavao Vladiku Artemija i Kosovo i Metohiju.Ne znam da li je ponovo dobio 15. mandat u Sinodu SPC.???Sramota za SPC...

Nikola Crnogorac

26.06.2011. 13:48

Milomir.Nijesmo mi bili braca sa Srbima nikad i daleko im kuca od nas.Zivjela vijecna Crna Gora.

Milos Petrovic

26.06.2011. 16:58

@Nikola Crnogorac - Nikola u svemu si u pravu osim da si Crnogorac. Crnogorci zna se sta su a ti si Milogorac bez identiteta i korena pa ce biti bolje i za tebe da resis problem identiteta umesto da sebi pripisujes ime bratskog crnogorskog naroda, koji sa Sumadincima, Vojvodjanima itd cini srpsku naciju.

dan osman

26.06.2011. 21:41

@Nikola Crnogorac - nikola,nama bratstvo sa tobom i tebi sličnima i nije potrebno. Mi smo braća sa onima u crnoj gori koji su članovi naše crkve - znači braća po veri..

Velimir

26.06.2011. 15:42

Zao mi je ovog jadnog mog naroda kome su stali nogom pod gr'oce,ne neki Milo,Vatikan ili tkz Crnogorci.Ne,njemu je glavni neprijatelj rezim u Beogradu,koji sve ovo rezira,gleda i sprovodi ! Oni su ti koji posredno preko NVO,Cede i slicnih hapse i zabranjuju svaku mogucu odbranu nacije pod raznoraznim izgovorima,oni ruse SPC,prodaju polako ali sigurno otadzbinu i niko ih ne moze vise zaustaviti.Zao mi je sto cenzor nece pustiti ovaj moj vapaj da bar nekog probudi !

Kengur

26.06.2011. 16:57

Klasičan progon Hrišćana.. ali pravi vernici na to trebaju uvek biti spremni, djavo nikad ne spava.

svratih

26.06.2011. 17:03

Crnogorci se očito vraćaju gdje i spadaju, u okrilje ZapadaDobro nam došli natrag

Boško

26.06.2011. 18:14

Vala, kad čujem ove "velike Crnogorce", čisto mi muka dođe što znam kakvih sve izroda ima... Ako ste već istoriju učili u stranačkim prostorijama SDP-a i DPS-a, makar se ne dičite time... Bolje pitajte svoje stare ko ste i šta ste, da ne brukate više ni sebe ni nas...

MatijaBG

26.06.2011. 18:41

Svesteno lice mor uvek,pa i u najgorim trenutcima da poziva n mirtr i da koristi blage reci,reci dostojne Boga.Ovj "svestenik"je toliko toga govorio,da je nepotrebno ponavljati i na koji nacin je to radio.Svko ko koristi govor mrznje,,mora da odgovara,bez obzira koju odoru nosi.Nravno da i odnos Crnogorske drzave prema SPC nije kako treba,a Crkva mora da se bori na mnogo drugaciji nacin.Djukanovic je odavno izgubio obraz,li najgore je sto je obraz izgubila Crkva i to zbog jednog coveka!

dan osman

27.06.2011. 12:46

@MatijaBG - Amfilohije u svojim govorima nije nikoga mrzeo. On je samo podigao svoj glas zbog antihrišćanske politike koja se već 15 godina vodi na tlju CG,a čiji je kreator Milo Djukanović i Ranko Krivokapić. Vidiš, Milo u svom govoru ne ispoljava mržnju, on mržnju sprovodi u delo.Proteruje sveštenstvo,nasilno upadaju u objekte i crkve SPC, reklamira sektu zvanu CPC... Milo,možeš kako hoćeš,ali ne možeš dokle hoćeš..

Loco Crnogorac

26.06.2011. 23:01

@Miladin Filipovic - Nika nece Crne Gora biti obala srpskog mora. E viva Montenegro!!!

dan osman

27.06.2011. 12:41

@Miladin Filipovic - loko,dušo.. ako u Crnoj Gori živi skoro polovina Srba, onda oni polažu pravo na to more isto koliko i ti...

Nikola Crnogorac

27.06.2011. 07:48

dan osman.Vi ste braca sa onima crnogorskim petokolonasima koji rade u korist velikosrpskog projekta i negiranja svega sto Crnogorca cini Crnogorcem.

Monti

27.06.2011. 12:01

@Nikola Crnogorac - Nikola radi se o nasem covjeku velikosrpskih shvatanja.Nemam ja nikakvih problema sa tim!Problem je u tome sto oni jos uvjek zive u 90-im,misle da mogu dominirati i raditi sta im volja.Taj jahac apokalipse(Amfilohije) je najveci destabilizirajuci faktor u CG,to je jasni govor mrznje i vjerskog razdora.Ogromna vecina nas Crnogoraca nemamo nista protiv Srbije i Srba kao nama bliskog naroda ali ako oni hoce da dominiraju u nasoj zajednickoj kuci e to nece ici zato smo imali referendum.

dan osman

27.06.2011. 12:39

@Nikola Crnogorac - nikola. kako možeš da kažeš da su pedeset posto ljudi u CG petokolonaši ?!?Još da dodam da su se preko 60 posto izjasnili da govore Srbskim jezikom..pozdrav

Prijedor

27.06.2011. 20:13

Miladin Filipovic.Jel to vazi i za bosanske Srbe koji su do temelja poravnali 1000 Dzamija.