I Nemci bi u “Đerdap 3”

Lj. TRIFUNOVIĆ

03. 11. 2010. u 20:57

И Немци би у “Ђердап 3”
Izgradnja nove hidroelektrane na Dunavu mogla bi da počne za dve godine. Predračunska vrednost iznosi gotovo šest milijardi evra
Ukoliko studijske analize o opravdanosti izgradnje reverzibilne hidroelektrane “Đerdap 3” potvrde prethodne rezultate, uzvodno od HE “Đerdap 1” mogla bi da počne izgradnja najvećeg objekta te vrste na svetu, snage 2.400 megavata.

- U najboljem slučaju, izgradnja HE “Đerdap 3” mogla bi da počne za dve do tri godine. Reč je o ogromnom projektu, čija predračunska vrednost iznosi gotovo šest milijardi evra! - objašnjava Dragan Stanković, direktor Privrednog društva “Đerdap”

Naš sagovornik podvlači da bi izgradnja “Đerdapa 3” trebalo da bude regionalni projekat, i otkriva:

- Za izgradnju ove reverzibilne elektrane zainteresovana je nemačka kompanija RNjE, jedan od najvećih energetskih giganata u Evropi.

Prethodna ispitivanja su pokazala da bi se izgradnjom “Đerdapa 3”, noćni viškovi sa ovog prostora pumpali u akumulaciju, a instalisana snaga ove HE iznosila bi 2.400 megavata, odnosno čak 34 odsto sadašnjih kapaciteta EPS!

HE “Đerdap 3” bi godišnje proizvodio oko 7,6 milijardi kilovat-časova električne energije, i to isključivo noću, kada nema kupaca po adekvatnoj ceni, i kada je potrošnja struje mala. Ta energija bi se iskoristila i za vraćanje vode u reverzibilno jezero, pa bi se njena snaga ponovo koristila za proizvodnju struje u periodima kada je cena najprofitabilnija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

mikrurk

04.11.2010. 07:44

Lapsus calami: "HE “Đerdap 3” bi godišnje proizvodio oko 7,6 milijardi kilovat-časova električne energije, i to isključivo noću". Valjda bi nocu bio potrosac, a ne proizvodjac.

mikrurk

04.11.2010. 07:54

Lapsus calami: "HE “Đerdap 3” bi godišnje proizvodio oko 7,6 milijardi kilovat-časova električne energije, i to isključivo noću". Valjda bi nocu bio potrosac, a ne proizvodjac.

duk

05.11.2010. 13:37

Kada bi se te pare potrosile za posumljavanje sa ciljem proizvodnjebiomase onda bi mogli proizvoditi 10 puta vise Energije nego "Ddjerdap 3"!.