Akcija: Spomenik ustaškim žrtvama

V. TALOVIĆ

11. 02. 2013. u 21:02

Podignimo spomenik svim žrtvama ustaškog genocida, od Jasenovca do “Oluje” (1). Aleksandar Matanović: Spomenik je moralni dug prema nevino stradalima

ISTORIJA koja se zaboravlja, ponavlja se. Da je Jasenovac bio poznat svetskoj javnosti kao što je bio poznat Aušvic, “Oluje” 1995. godine ne bi bilo - kaže naš proslavljeni šahovski velemajstor Aleksandar Matanović, inicijator ideje da se u Beogradu podigne spomenik svim žrtvama genocida.

- Spomenik je moralni dug prema žrtvama genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i obaveza da se takvo masovno zatiranje srpskog naroda nikad ne ponovi - obrazlaže Matanović. - Tako bismo genocidno stradanje srpskog naroda u NDH oteli od zaborava.

Postojeći spomenik u Jasenovcu, nastao s ciljem da podseća i opominje, sticajem okolnosti blokirao je istinu o onome što se tamo desilo. Bezbroj knjiga, filmova, svedočenja označilo je imena svih koncentracionih logora izgrađenih tokom Drugog svetskog rata, ali o Jasenovcu se malo zna, ili nimalo...


POTREBNA JE SAMO SLOGA
- PODIZANJE spomenika nema politički karakter, on ne opterećuje već rasterećuje bilateralne odnose i saradnju na evropskom planu - tvrdi Aleksandar Matanović. - Spomenik bi ujedinio svekoliki srpski narod na pozitivnoj i humanoj osnovi, u duhu ocila na grbu da “samo sloga Srbiju spasava”.

- Po užasima koji su se u njemu desili jedva da zaostaje za Aušvicom - kaže Matanović.

* Spomenik žrtvama Holokausta nije podignut u Aušvicu, u drugoj državi, već u Jerusalimu?

- Franjo Tuđman, umesto da klekne, kao što je to učinio nemački kancelar Vili Brant, u ono vreme, izračunao je da je u Jasenovcu ubijeno 30.000 Jevreja, 30.000 Srba, deset hiljada hrvatskih antifašista. Tako on višestruko umanjuje broj žrtava, iako nemačke okupacione vlasti, vlada SFRJ, Jad Vašem iz Jerusalima, Vizentalov centar, Enciklopedija Jugoslavije, Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu... govore o 600.000, ili 700.000, ili 800.000 žrtava.

* Zašto se smanjuje broj nevino stradalih ne samo u jasenovačkom logoru?

- Tuđmanov pokušaj, iako najradikalniji, nikako nije jedini. O čemu se radi? Istraživanje istine, ublažavanje nesrazmere između broja žrtava i brojnosti te etničke zajednice, ili što dalje od sumnji da je plan konačno rešenje.

* Obišli ste spomenik Jad Vašem u Jerusalimu, šta ste tamo videli?

- Na zidovima su ispisani podaci, brojke, imena logora Treblinka, Dahau, Aušvic... S jedne strane teče voda kao potok, čije korito je posuto kamenjem. To kamenje predstavlja bespomoćne sudbine ljudi koje bujica valja. Iako je to bilo vreme kada je nebo bilo čisto, bez oblaka, bez i najmanjih nagoveštaja da je moguća oluja, razumeo sam tada, pod utiskom onog što sam video, da je kameni cvet arhitekte Bogdanovića, skriven od očiju sveta, i da neće biti u stanju da probudi savesti ako to ikad bude potrebno.

* Šta je vaš konkretan predlog?

- Da podignemo jedan spomenik na čijim zidovima će biti ispisane brojke, podaci, imena logora: Gradiška Stara, Donja Gradina, Jadovno, Jastrebarsko, Gospić, Đakovo, Sisak, Lepoglava, Pag, Kerestinec, Livno... I ispisane reči zarobljenog starca kome se primiče ustaški nož: “Samo ti sinko radi svoj posao.”

* Šta ćemo time postići?

- Tako ćemo odužiti dug. Da naš glas bude i zavet, i doprinos, i nada da nova pokolenja, ne samo srpskog naroda, neće biti izložena progonima, prekrštavanju, nožu. Molim sve da pomognu da podignemo spomenik žrtvama genocida od Jasenovca do “Oluje”.

(Nastaviće se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (112)

tutinac

11.02.2013. 21:13

Treba i podrzavamo svi to.Da bar tako od zaborava otrgnemo sve srpske mucenike stradale od ustaskog noza.

Stefan Perovic

11.02.2013. 21:21

Mi smo jedini narod na svetu,koji ne postuju svoje zrtve i koji ne kaznjavaju zlocine prema Srbima....Treba na sred Terazija podici veliki spomenik za one koji su zlo kroz istoriju nanosili Srbiji i Srbima,da se nikada ne zaboravi,pogotovo ovima posle 5 oktobra,koji tek treba da budu procesuirani.

Nit

11.02.2013. 21:35

Mi na zidu imamo sliku Jasenovackog spomenika iako nam niko iz familije nije tamo stradao, ali kao srbi osecamo da nam ono predstavlja sve nase gubitke. Kako u ndh tako i u Kragujevcu, Kraljevu, Zutoj kuci,......Imamo komsije jevreje koji drze na vidnom mestu u kuci svoje simbole, uspesni su kao nacija. Veliki je nas problem sto lako prelazimo preko stvari koje nam se desavaju.

Ilija Ovuka

11.02.2013. 21:35

BRAVO za predlog. Konačno treba obelodaniti svetu istinu stradanja srpskog naroda i posledice zataškavanja istine iz II svetskog rata. Biće jasnije zbog čega su se Srbi u HR plašili povampirenog ustaštva dolaskom Tuđmana 1990.g. Spomenik treba biti monumentalni i na mestu gde će biti veoma uočljiv kako bi se odužili nedužnim žrtvama genocida.

Лука

11.02.2013. 21:37

Svaka cast! Ovo je obaveza svih Srba i nesto sto smo, da smo imali petlje, trebali uraditi odmah poslije Drugog svjetskog rata. Otrgnimo od zaborava bezbrojne zrtve da bismo opstali! U protivnom, nece nas biti, jer je nase istorijsko pamcenje kratko, sto se pokazalo bezbroj puta!

Pera

12.02.2013. 05:38

@Лука - Nismo mogli posle Drugog sv. rata od komunistickog monstruma Tita koga su nam uvalili.

Aleks

11.02.2013. 21:42

OBAVEZNO (!) napraviti memorijalni kompleks o srpskim zrtvama ustaskog terora!!!Drzava Srbija nemoze napred bez ovoga duga prema nevinim zrtvama.I cutanje o zlocinu je saucesnistvo !!!!!!Ne bi smeo da postoji nikakav drzavni razlog zbog koga bi se od ovoga odustalo!Podrska Matanovicevoj ideji.Savez srpskih udruzenja iz dijaspore je idealan za ovaj projekat.

Maja iz kraja

11.02.2013. 21:54

Ovako:otvorite ziro racun i objavite ga. Da se daju pare koliko ko moze i da se krene u realizaciju.

Dali Los Angeles

11.02.2013. 21:55

Ne samo spomenik, vec, kao sto rece jedan citalac, ceo kompleks bi trebalo napraviti.

darko

11.02.2013. 21:56

Potpuno podržavam predlog samo sa malom korekcijom - spomenik ne treba da bude u Beogradu nego treba da ne napravi memorijalni centar na otvorenom gde bi sve generacije od osnovaca do posdiplomaca bile učene našoj bolnoj istoriji.Mi smo postali takav narod da se i svojih mrtvih stidimo i odričemo.Treba li nas da bude sramota ustaških zločina od 41-95 godine.Pa ceo svet treba da vidi rezultate njihove genocidne državnosti.

Nit

11.02.2013. 22:00

Staro Sajmiste mislim da bi bilo idealno mesto posto i jeste bilo jedno od stratista naseg naroda. Nalazi se na izuzetnoj lokaciji takodje.

Sadman Sway

11.02.2013. 22:02

Nemojte više započinjati ratove jer nakon svakog vašeg herojstva trebate dići stotinu spomenika. Nemojte više ostavljati žene i djecu bježeći od onih koje napadnete. Nemojte na kokarde ljepiti petokrake i nemojte od vrlih krajiških ratnika postajati nedužni traktoristi poljoprivrednici. I zadnje ako redakcija dozvoli , ne slavite poraz jer tako hranite mlađe naraštaje da ponove iste greške.

zoks

11.02.2013. 23:26

@Sadman Sway - sadame@ da su Srbi pamtili vase zlocine,a trebalo je i te kako,ne bi se vi posle Prvog svetskog rata kao saveznici fasista,i isto tako posle Drugog svetskog rata kao saveznici fasista,izvukli preko noci i od fasistickih slugu i saradnika postali "saveznici"!Pamtimo i govorimo deci da treba da vam vrate sa kamatom onog momenta kada bude prilika,a bice je!Da vam vas idol Hitler nije dao (ndh)nikda ne bi ste znali sta je to drzava,a dobili ste je uz pomoc Srba pre Prvog svetskog rata,i posle Drugog

Radovan

12.02.2013. 00:37

@Sadman Sway - Хе хе, редакција ти свшата дозвољава. Не брини, у овом случају не грешимо.

Nick

11.02.2013. 22:05

Govoreci o Yadvasemu... To je jedino mjesto gdje uz sve zloglasne logore smrti Ausvic, Dahau, Treblinka stoji baklja sa natpisom Jasenovac! NAzalost monogi posjetioci ne znaju da je Jasenovac bio daleko najkrvolocniji i najgori logor u drugom svjetskom ratu! Podravam ideju i te kako,,,,,

Pera

12.02.2013. 05:28

@voja - Ne moze se biti pola Jevrej , ili si ceo ili nisi posto je u pitanju vera . A veru ili imas ili nemas , ne moze se deliti na pola .

ilija

11.02.2013. 22:10

Slažem se, ali spomenik da bude južno od Save i Dunava tako da sutra ne bude u Republici Hrvatskoj ili Republici Vojvodini. I naravno Đilas da izabere firmu koja će da gradi spomenik :)))

Natasa

11.02.2013. 22:11

Jednostavan apel redakciji : ako ste u mogucnosti objavite br. Racuna na koji mogu da se uplate donacije zarad podizanja memorijalnog spomenika, u centru Beograda, svim zrtvama ovog stravicnog stradanja...

Голе

11.02.2013. 22:13

Јевреји кажу, никад не заборавити, никад опростити. Из године у годину ми је све јасније зашто. Да су размишљали као Срби, ни једног Јевреја не би било.

Radovan

12.02.2013. 00:29

@Голе - Французи кажу,ни мржња,ни заборав.

Maljevic

11.02.2013. 22:23

Ovo bi jedino imalo smisla da se pored tog spomenika digne jedan takav kojim bi se odala posta zrtvama komunistickog terora. Ovako....samo NDH,.....nekako uz emocije, uvek se nadje neki nacin da se komunistima progleda kroz prste za djavo,lski duhovno fizicki genocid koji su samo napravili.

Brana

11.02.2013. 22:45

Pouceni iskustvom Jevreja, mi treba da razmislimo i o podizanju srpske verzije Muzeja Genocida. Spomenik bi trebalo da bude samo prvi korak. I da nikad ne zaboravimo stradanja. I da radimo na promociji strpljivo i predano kao Jermeni.

nn

11.02.2013. 22:49

Molim redakciju da objavi broj deviznog racuna za uplatu. Ujedno molim Gospodina Aleksandra zacetnika ove predivne ideje, da se spomenik prosiri i na genocid nad Srbima u Prvom Svetskom ratu,i da na taj nacin se objasni mladjim generacijama kontinuitet genocida nad Srpskim narodom kroz istoriju!Ja vas podsecam da je u AustroUgarskoj u Bosni postojao logor za Srbe,jedinstven u PrvomSvetskom ratu!

zoks

11.02.2013. 23:20

Naslednici ustasa su optuzili Srbiju za genocid,a njihovih sunarodnika ima u Srbiji preko 200 hiljada koji i zive u Srbiji,a oni su proterali skoro milion Srba pocev od Prvog svetskog rata do njihove velike "oluje" kad im je trebala pomoc celog zapad da to ostvare!Preko 30% mesta u Vojvodini ima natpise na cirilici i latinici,a oni ne dozvoljavaju u Vukovaru da se postavi cirilicni natpis!Koliko smo "dosledni" svojim nacionalnim vrednostima govori da se i u samoj Srbiji cirilica dovodi u pitanje

Radovan

12.02.2013. 00:21

@zoks - Не доводи се ћирилица у питање, не брини о томе,

zoks

12.02.2013. 11:47

@zoks - Onim koje mi je za sada dostupno!Znam ja mnogo njih koji pisu cirilicom a srpstvo im je poslednja rupa na svirali!

fića

11.02.2013. 23:22

...spomenik se mora podići jer su nedužni civilni srbi ubijani i klani u fašističkoj državi ndh i to u ime religije...ustaške životinje su počinili mnoge, mnoge zločine nad srbima i srbskom decom za vreme 2. svetskog rata u logoru smrti jasenovcu...

Vožd

11.02.2013. 23:25

Odajmo počast svoj stradaloj srpskoj deci i nemoćnima. U poštovanju predaka, leži naša budućnost. Genocidni narodi poput hrvata će se toga stideti dok postoje (ako ima ljudskosti u njima).

Ja i Ti

11.02.2013. 23:40

Evo jednog velikog problema koji ja iznavljen gore u clanku:"POTREBNA JE SAMO SLOGA"Nema nikada sloga srba zamo na papiru ima CCCC/nazalost

Radovan

12.02.2013. 01:10

@Ja i Ti - Какав црни папир, 78 дана нас је рушила најјача војна сила која је икада постојала на планети. Јесу нас бацили на колена, али нас нису срушили, и неће. Тих 78 дана је оно што ти сигурно знаш, али трајало је то много дуже.

Darko

11.02.2013. 23:54

Kada se podigne ovakav spomenik, kojim se pamte nevine žrtve i uče madje generacije o zločinima koji su počinjeni nad našim narodom, tek onda možemo da kažemo da smo normalna nacija.

sMile

12.02.2013. 05:42

@Darko - Najverovatnije da se sprema kontra ucenju drugih naroda o YU-ratu, gde su Srbi kao agresori napravili uzasne zlocine po svim bivsim republikama,,!! ;-))

Radovan

12.02.2013. 00:14

Gospodin Matanovic ce uspeti u svojoj nameri ako ga svi podrzimo onoliko koliko mozemo. Ideja je izgleda malo kasno objavljena, jer ne verujem da je to od juce, ali za tako nesto nikada nije kasno. To je najbolji nacin da se oduzimo svim tim nevinim zrtvama. Ova fotografija govori mnogo sama od sebe, ali na zalost ima ih jos upecatljivijih.

Dušan Šćepanović

12.02.2013. 00:42

Apsolutno podržavam i od srca se pridružujem ovoj sjajnoj ideji proslavljenog velemajstora! I u porodici i u društvu je forsirano Jugoslavenstvo još od Kralja Aleksandra I Karadjordjevića, što se ispostavilo kao potpuni promašaj sa vekovnim posledicama! Mislim da treba odmah pristupiti osnivanju "Odbora za sećanje" ili sl. i sa zadovoljstvom ću učestvovati i pomoći na svaki način. Istorijski je apsurd da Hrvatska tuži Srbiju za genocid! Ali, kakvi smo, to smo i zaslužili!

Radovan

12.02.2013. 10:49

@Dušan Šćepanović - Nemojte tako gospodine Scepanovicu. Da je zapad jasno zauzeo pravedan stav u pogledu raspada Jugoslavije nista se nebi desilo, i mi bi bili kakvi jesmo i kakvi cemo biti. Ali oni su ucinili sve da uniste komunizam, koji je po njima bio veliko zlo, samo su im kao slucajno komunisticke granice bile pravedne i nepovredive. Naravno osim u slucaju Srbije. Kada je u pitanju Srbija vaze neka posebna pravila, a to mi nismo zasluzili. nicim!

Radovan

12.02.2013. 00:59

Не морате да нас молите господине Матановићу. То је наша дужност и биће нам задовољство да учинимо оно што можемо.

Канцелар

12.02.2013. 01:55

Слажем се са идејом дотичног господина.Први ћу дати прилог кад дође време за то.Овако нешто је требало да буде предложено много раније али никада није касно.Подржавам!!!!

Miki

12.02.2013. 06:25

Bravo za predlog. Mislim da bi trebalo da se oformi organizacioni odbor za izgradnju memorijalnog kompleksa ciji bi clan bio gospodin Matanovic. Taj kompleks bi mogao biti na lokaciji Starog sajmista.

Radovan

12.02.2013. 10:19

@Miki - Ili da Broza premestimo na Staro sajmiste, da napravimo malo mesta za vaznije stvari. Nisam Tita nikada mrzeo, cak sam ga i voleo, ali nase nevine zrtve su vaznije od njega.

englez

12.02.2013. 07:22

Nasi politicari pri svakom sastanku treba aktivno da rade na promociji pogotovo prema Nemackoj i da im pretimo tuzbama za genocid, kad god se sastanemo sa nekim uvek poklon treba da bude knjiga o Jasenovcu i genocidu, i kako smo zrtve komunista.Jednakamencuga nam nece pomoci.Sve ovo sto sam napisao zaboravite, jer mi smo glup narod, i treba da nestanemo.

srboslav

12.02.2013. 07:54

kome to bre treba vise spomenika, pa sta radimo mitingujemo i spomenicimo, a narog glup pa se pali. milion spomenika nece sprati ljagu sta uradismo nesretnicima po bosni. aloo, mi smo jedina nacija osudjena za genocid nakon drugog svedskog rata ... pa zagreb smo bre orkanima gadjali ... ocemol' dizat taj spomenik, decu po sarajevo snajperima ubijali ... hladnjacama bre, ej ljudi hladnjacama mrtve siptare u srbiju sahranjivali ... ej ukleti smo prokle ti smo narode moj srpski

Radovan

12.02.2013. 09:49

@srboslav - Ti to govoris u ime celog srpskog naroda? Decko, de malo razmisli sta pricas.

princeps

12.02.2013. 09:50

@srboslav - ne znam da li da se slozim sa tobom ili ne? jesmo ukleti i prokleti i sami sebi najveci neprijatelji, ali da smo mozda taj isti zagreb nesto ranije i malo jace gadjali, ne bi bili tu gde smo? ali ko to zna...

zoks

12.02.2013. 10:56

@srboslav - srboslav@ ti si "srboslav" koliko ja "mustafaslav"ili "franjoslav"!Te lazi drzi za sebe i svoju porodicu!

VP7710BG

12.02.2013. 15:05

@srboslav - @princeps ... Bili bi jos dublje u g..nima. A moglo se desiti s olujom da ostanete i bez cijele RS s hrvatskom granicom na Drini. Srecom su vas spasile SAD. Moglo je biti da je bilo.....

zoks

12.02.2013. 17:00

@srboslav - vpbg@hahahahahahahahahahahaha........nas "spasile" SAD,hahahahahaha!!Pa znamo na cijem celu kolone su bili upravo amerikanosi kada ste usli u Krajinu i Knin!Boljeg vica ne cuh poodavno!Nas spasili SAD????haahahahahahahaha!To je isto kao da kazes od ustasa su nas nemci spasili,hahahahahaha....!!!

Srdjan

12.02.2013. 08:12

Da li je moguce da je bilo potrebno 60 godina da se predlozi izgradnja ovakvog spomenika koji bi nama kao narodu pokazao da ne zaboravljamo nase zrtve u 20 veku , veku koji je za nas Srbe bio prozet etnickim i kulturnim unistenjem , a navodnim patriotama omogucio da se kao narod jos vise ponizimo pred svetom.Pa u ime toga ovaj spomenik treba podici sto pre da bi mi kao narod bili ponosni na nase zrtve a oni koji su cinili zlocine prema Srbima ce uvek osecati nelagodnost.

Lala Lalovic

12.02.2013. 08:19

Srbija nema moralnog prava da daje lekcije drugima, jer je i sama imala strasne koljace i ideologe smrti, i u Drugom Svetskom ratu, a o Karadzicu, Mladicu i Milosevicu i da ne govorimo.Velikoj vecini gradjana Srbije ova trojica su heroji a ne zlocinci, pa prema tome Srbija treba prvo da poradi na sebi.

Radovan

12.02.2013. 09:47

@Lala Lalovic - Mladic, Karadzic i Milosevic su heroji, zaboravio si Seselja, a i da nisu, mi nase nevine zrtve ne smemo da zaboravimo. I to je najbolji nacin da poradimo na sebi.

zoks

12.02.2013. 10:54

@Lala Lalovic - Lala@ Navedi mi jedan jedini koncentracioni logor u Drugom svetskom ratu,tipa Jasenovac,gde su Srbi ubijali nesrbe!Pa kad su Cetnici bili "saradnici"fasista sto i njima nije Hitler dao drzavu kao sto je ustasama dao (ndh)?Kardzic,Mladic,su sacuvali Srbe da im se ne ponovi taj isti Jasenovac,jer na osnovu iskustva sa ustasama nisu Srbi nista drugo mogli ni ocekivati do ponavljanja zla iz blize istorije!

VP7710BG

12.02.2013. 15:01

@Lala Lalovic - @zoks ... Cetnici su to rjesavali brisanjem cijelih sela s lica mjesta jer su bili gerila u tudjim drzavama (lika, zagora, dalmacija). Naravno da te zrtve negirate a svoje umnazate kako bi svoju teoriju antisrpske koalicije odrzavali na zivotu i bili na nacionalistickoj politickoj sceni. Vrijeme ce pokazati da je vas nacionalizam jednako benigan kao i ustaski u vrijeme NDH. ModernaHrvatska nije pravni sljednik NDH i nema pretenzije prema bilo cijem teritoriju...

zoks

12.02.2013. 16:58

@Lala Lalovic - Kraljevska vojska nije bila na tudjim teritorijama nego na svojoj teritoriji!A vasa je teritorija bila pod Austro-Ugarskom,i da Srba nije bilo i dan danas bi ste bili pod njima!Ustaski nacionalizam je i dan danas a pogotovo devedesetih dosao do punog izrazaja!Ja vama kao i svakome drugome dajem za pravo da ste nacionalisti,to je za mene normalno,ali ne na tudju stetu! I sada kada ste etnicki skoro ocistili hrvatsku negirate isto to etnicko ciscenje za vreme NDH-a!Toliko o tvovoj doslednosti!

Sven

12.02.2013. 08:25

Jao ljudi moji... daj se okrenite budućnosti,... Pa vi još nasjedate na jeftine trikove politike, skrenuti pozornost sa bitnih i gorućih problema a to se postiže upravo na ovaj način. Rekordan broj ne zaposlenih, sve više i više sirotinje, sve manja i manja kupovna moć stanovništva a sve skuplji i skuplji život.... I oni vama prodaju priču o Ustašama i Četnicima.... Koji ste vi bedaci.

ilija

12.02.2013. 08:56

Hvala ti Aleksandru ti si jedini koliko je meni poznato od kraja Drugog Rata pa do sada da je spomenuto podizanje spomenika palim Srbima od Ustasa!Dok sam bio tamo (Jugoslaviji) o tome se nije smjelo govoriti. Ja sam iz Like gdje je jedan dio i moje familije poklano od Ustasa ali o tome se nije smjelo govoriti sve do sada. Nadam se da se nece zaboraviti jedan milion Srba!

VP7710BG

12.02.2013. 14:54

@ilija - @ilija ... Vidis ustase su imali logore a cetnici su sve rjesavali odmah na licumjesta tako da su u 2.om ratu nestala cijela hrvatska sela u lici zagori i dalmaciji a to se valjda ne broji osim srpskih zrtava ....

zoks

12.02.2013. 15:49

@ilija - Stvarno?A vi kao niste mogli na licu mesta nego ste ih vodili u konc-logore?Te lazi pricaj svojima,kod nas to ne pali!

HitmanSRB

12.02.2013. 09:02

Jednom prilikom smo moj prijatelj ( inače je istoričar ) i ja, poslali gradskoj upravi u Novom Sadu predlog da se jedna od ulica u gradu nazove "Ulica žrtava ustaškog terora".Period nije preciziran, ali je on dobio odgovor da je predlog neprihvatljiv, zbog diskriminacije hrvatskog stanovništva i podsećanja na ratne godine - tako nekako, ne sećam se prave forme odgovora.Bojim se da i ovo ne prođe na isti način...Podrška za ideju spomenika, ako treba potpisati, samo recite gde i kada.

milos odalic

12.02.2013. 09:06

Posle Golgote koju je srpski narod prosao u XX veku treba podsecati nove generacije da ne ponavljaju greske i ne dele svoje pobede sa onima koji su im naneli toliko nevolja. Ideja naseg proslavljenog velemajstora je primerena datom trenutku, posebno sto je i Haski Tribunal oslobodio odgovorne za akciju "Oluja".

Deki

12.02.2013. 09:33

Svaka čast gospodinu Matanoviću,ali čitava priča je odavno morala imati mnogo ozbiljniji karakter i biti podignuta na najviši mogući nivo,jedne ozbiljne nacije i države.Ali razumem,nije se imalo vremena od silnih izvinjavanja i ostalih podaničkih poteza.Svakom zdravom razumu bi pripala muka i jeza,kada bi samo pročitao spisak hrvatskih (zašto ustaških?) logora za Srbe,Jevreje,Rome,a pre svega logora za decu!!!Bez broja i imena žrtava,samo spisak....Bog će im naplatiti.

Dragos

12.02.2013. 09:57

Tri puta sam isao da posetim Muzej Genocida na Trgu Nikole Pasica u Beogradu. Nikad nije bio otvoren!

Radovan

12.02.2013. 10:13

@Dragos - Veruj da ce ovaj spomenik biti puno poseceniji nego sto mislis.Zatvorili su ovaj narod u kavez vise od petnaest godina.Nema kakve optuzbe nisu dolazile na racun Srba, i sto jeste i sto nije.Tukli nas svim sredstvima vec vise od dve decenije da su ljudi zabaoravili i kako se zovu. Znas kako je NATO izvestavao: kada zlocin pocine Srbi, oni kazu to su Srbi ucinili, kada ne znaju ko je pocinio zlocin, oni opet kazu Srbi su ga ucinili, a kada znaju da nisu Srbi, oni kazu, ne znamo ko ga je pocinio.

GALEB BIJELI

12.02.2013. 10:55

Gospodo, mi iz okruženja nismo protivb spomenika,ali bez popratnih manipulacija.Npr inicijator ideje Matanović navodi izvore koji ne mogu naučno dokazati 600.000 ili 700.000 žrtava,jer ih nije bilo. Svi ozbiljni istraživači drže cifru 75.000 do 80.000 žrtava najrealnijom. Ovdje trteba ubrojiti Hrvate antifašiste,kao i pobijene pripadnike domobranskih postrojbi nakon rata.Autor bi se usput mogao zapitati da li su žrtve one druge strane manje vrijedne,jer i njih je bilo.

HitmanSRB

12.02.2013. 11:35

@GALEB BIJELI - Čuj druže, 700.000 ljudi bez obzira na nacionalnost nisu muve pa da tek tako nestanu sa brojnog stanja. Nigde na ovom svetu ne postoji način da se toliko ljudi ubije, a da se to može zataškati. Jel ti poznato npr. da u Bosanskoj Dubici posle rata pa sve do 1965. godine nije bilo nijednog jedinog regruta za redovno služenje vojske? A na nekim mestima nikada, jer tih mesta jednostavno nije ni bilo. Šta ti to govori? I koji su to ozbiljni istraživači?

Radovan

12.02.2013. 11:47

@GALEB BIJELI - Kao prvo, ovo nije stvar nikoga iz okruzenja. Drugo, cifre od 75.000 do 80.000 vi priznajete. Trece, to je cifra samo za Jasenovac. Cetvrto, bilo je jos 24 logora na teritoriji NDH. Da ne pominjemo ostale jame , klanice i masakre u svim gradovima i selima na teritoriji NDH. A vasim zrtvama mozete da pravite spomenike u obliku slova U i da se ponostite time, ali u svojoj zemlji.

rade

12.02.2013. 13:22

@GALEB BIJELI - Gospodine Galebe, pogledajte malo popise stanovništva prije 1941, pa kad vidite koliko je bilo srba tamo, vidjećete da mnogo fali 1945. Osim toga nema porodice u Bosni da neko nije odveden u Jasenovac, a odvođeni su i srbi iz drugih krajeva. Na sve to dodajte okrutnost prema žrtvama, koje nije bilo čak ni u Aušvicu niti bilo gdje drugo u Evropi. Velika je to mrlja na hrvatima, pričajte vi šta hoćete.

da

12.02.2013. 14:04

@GALEB BIJELI - da gospodine golub, 80 70 po tvome mozda samo u Jasenovcu, ali takvih jasenovaca i jama je bilo na stotine po celoj Hrvatcko i Bosni...

zoks

12.02.2013. 14:05

@GALEB BIJELI - Galebe moj@ to da je ustasama bio jedini cilj da se Srbi istrebe iz Hrvatske je dugorocni plan!Uzmi od nekoga Srbina licnu kartu iz one Hrvatske kad je bila u Jugoslaviji i videces da svi Srbi odreda imaju na kraju sedmocifrenog maticnog broja broj 3 !Da ne bude da ja izmisljam ti proveri!

miki

12.02.2013. 14:24

@GALEB BIJELI - Samo u Jadovnu je ubijeno 40.000,Srba.Da ne pominjem,Pag,Kozaru,Staru i Novu Gradišku,Jasenovac.Da ne pominjem logor za decu, jedini te vrste u tedašnjoj Evropi.

VP7710BG

12.02.2013. 14:51

@GALEB BIJELI - Potpuno je smijesna tvrdnja da je Jasenovac pojeo 600000 zrtava kad znamo da je u jednom Ausvicu koji je bio dvadesetak puta veci od Jasenovca pobijeno milion tristo tisuca. Dakle realno je da je brojka zrtava u Jasenovcu negdje oko 80 tisuca. Svako licitiranje vecim ili manjim brojkama je politiziranje i neumjesno je poslije toliko vremena bez ozbiljne povijesne analize zajednicke komisije RS i RH pa da se vec jednom stavi tocka na tajdio proslosti ....

baunti

12.02.2013. 17:25

@GALEB BIJELI - @VP7710BG - Ideju za zajednicku komisiju Srbija je dala jos 2003. godine, ali ni jedna zemlja bivse SFRJ nije na nju pozitivno odgovorila. Objasni mi zasto? Zta imate da krijete, ako ste nevini koliko pricate. Cak da broj zrtava i jeste 80,000, malo li je??? Znas li ti koliko je to dusa? Licno, ipak vise vjerujem da je broj oko 700,000, jer cak i i njemacki Vermaht u svojim izvjestajima iznosi tu cifru, uz zgrazanje na brutalnost hrvatskih koljaca. Bilo kako bilo, od ovoga se necete lako oprati.

GALEB BIJELI

12.02.2013. 17:57

@GALEB BIJELI - Hitman Srb, Poštovani, u naknadnom tekstu iznio sam Vam dodatne dokaze i argumente za brojjku stradalih u Jasenovcu od 75.000 - 80.000 ljudi,ali ga redakcija nijew objavila. Stoga Vam u vašim zabludama ne mogu i više ne želim pomoći.

Goran

12.02.2013. 11:14

Podržavam akciju i imam predlog: tzv *Kuću cveća* na Dedinju preurediti za ovu svrhu.

Uzicanin

12.02.2013. 11:32

Hitman SRB.Kad bude Srbija imala ulicu zrtava cetnickog terora onda moze i ulica ustaskog terora.

darko

12.02.2013. 12:40

@Uzicanin - Ne podržavam četnike niti ću ikada imate neke posebne emocije prema njima ali ovo što ti upoređuješ je suludo.Četnici su isključivo tukli po svom narodu ali ustaše su po svojoj definiciji postojali da nas unište.

Doktor

12.02.2013. 16:15

@Uzicanin - Cetnici su bili na strani kralja, a borili su se protiv komunista, protiv onih koji su godinama skrivali pravu istinu o svim mogucim zlocinima nad Srbima. i koji su doveli siptare na prostore Jugoslavije. Cetnici su dobili najveca moguca priznananja i ordene od Amerike,Engleske i Francuske, sigurno ih nisu dobili za vase izmisljotine. Cetnici kao i Kostunica smetaju ovim pacenicima samo zbog toga sto su bili pravi Srbi. Ali nije to nista cudno, takvim pacenicima smeta sve sto je srpsko.

zoks

12.02.2013. 16:50

@Uzicanin - uzicaninu@ U kojoj ti zabludi zivis nesrecnice?Znas li ko je bio Kosta Pecanac?U slucaju da neznas evo da ti kazem!To je bila komunjara obucena u takvoj garderobi i sa dugackom kosom i bradom,u sluzenju komunistima kada je trebalo diskreditovati Cetnike!To je onaj od onih,komunjara partizana,koji su nam uveli bratstvo i jedinstvo i postedeli siptare,balije i ustase da ne plate po zaslugama kojih imaju premnogo!Nego,ne bojim se ja zla tudjega nego domacega!Ziv bio!!

Realista

12.02.2013. 22:42

@Uzicanin - I slucajno cetnici poklali 150 ranjenih partizana kod Uzica? To ranjenici nisu bili Srbi "samo neki komunisti"? Ili ako bas hoces cinjenica da su cetnici postradali i ubijani od strane partiznana ne znaci da cetnici nisu cinili zlocine nad srbima. Ima jos zivih svedoka i to ne tako daleko vec tu po Beogradu i okolini!

Rade

12.02.2013. 11:43

Za ovu inicijativu imam samo jednu rec: Konacno! Ovaj spomenik bi po kulturno-istorijskom znacaju bio u rangu sa Hramom Svetog Save, da bude svedok nase istorije i putokaz za nasu buducnost. Spomenik treba da bude na otvorenom prostoru, skroman i dobro osmisljen. Eventualno, negde u blizini da bude i jedan mali spomen-muzej zrtvama. Apsolutno podrzavam ovu inicijativu!

B.V.

12.02.2013. 12:04

Ideja je poštena, ali nažalost takozvana svetska pravda je u tom smislu bila i ostala selektivna. Za izraelske žrtve se zna i one su drage i poštovane, što i zaslužuju. Srpske i romske žrtve, sa ništa manje gorkom sudbinom, kao da Evropi nisu bitne i ona uporno okreće glavu od njih. U tome je prljava politika ,,starija'' od pravde...

Dragan

12.02.2013. 16:39

Odlična ideja. Mislim da bi mogla da se proširi. Nije dovoljno samo spomenik. U Beogradu mora podići memorijalni centar po ugledu na memorijalni centar Yad washem u Jerusalimu. Srbi su bili žrtve najcrnjieg grenocida u istoriji XX veka i to treba da se zna. Utvrditi koja su najveća stratišta Srba u XX veku i dostojno ih obeležiti večnim plamenovima, fotografijama i video zapisima. I to počev od genocida Austrougarske vojske u I svetskom ratu do genocida u najnovijim ratovima .

Mona

12.02.2013. 19:15

Mislim da je tacna brojka... milijardu žrtava. u Jasenovcu, jer nas srba je nekad bilo 45 milijardi a ustaše su nas srezali samo na 6 miliona. Spomenik pod svaku cenu i to za svaku žrtvu po jedan...ima bre da se zaposli cela srbija narednih 100 godina da pravimo spomenike žrtvama ustaškog terora.

Realista

12.02.2013. 22:34

@Mona - @Mona: U cemu je tvoj problem? Da se stidimo sto su nas drugi klali i ubijali? Zato sto se to ubijanje nastavilo u celom XX veku pa i danas traje? D ali je igde posatojao deciji logor kakv je u Jasenovcu postojao? Jel TEBI to smesno? Jel ti se gadi sto su to bila bas nasa deca? Ako svi pai hrvati i nemci obelzavaju spomenicim svoje poginule (kakvi god bili) zasto mi da se sprdamo sa nasim neduznim zrtvama!? Ti si ta koja ponovo ubija te zrrtve zelis da ih zaboravimo e , necemo u inat svima!

Truth Shall Set The Free

17.02.2013. 00:52

@Mona - Ne budite naivni, Realisto. Mona je Hrvat(ica) koji/a se lazno izdaje za Srbina/Srpkinju iz Srbije pisuci stokavski="srpski" ekavicom.Zato kaze "po[D] svaku cenu" kako nijedan Srbin nece nikad reci.

Munib

12.02.2013. 19:32

darko.Koliko su cetnici tisuca poklali Bosnjaka za vrijeme drugog svjetskog rata u Bosni a koliko su ih poklali u agresiji na BiH 1992-1995.

zoks

12.02.2013. 20:52

@Munib - Munib@ Svakome su svoje zrtve najteze i najbolnije!Srbi su imali srecu u nesreci sto je vase "hadzar divizije" Hitler poslao na Istok da se sa Rusima borite,inace bi pobile sve sto bi im doslo pod ruku!Imate vasu drzavu,Munibe,i ne ocekujte da ce Srbi sa vama ikada vise ziveti sa vama!Niti imate pravo da to ocekujete!Dosta je bilo bratstva i jedinstva!

Борис

12.02.2013. 22:56

@Munib - Munibe,da li si upoznat da je u četnicima (ravnogorcima) bilo muslimana ? Oni su se kao i svi ostali normalni ljudi borili protiv fašizma i slava im! Ima još živ Slovenac Uroš Šušterič, vojvoda triglavski. Dražini četnici ako su ubijali ubijali su zbog odbrane svoje zemlje i naroda!Pozdrav!

Mi Srbi i Rusi i Kinezi

13.02.2013. 15:29

Čujem da Hrvati kupuju Eurofightere, Typhoon, eto biti će im to prvi cilj u BG, super, živela Srbija, živeo spomenik, živeo Mao

baunti

13.02.2013. 22:28

@Mi Srbi i Rusi i Kinezi - Hahaha, od kojih para Hrvoje? A to sto kupe, mora i da se odrzava od necega. Pa ne bi ulazili u NATO da mogu to sami da rade... A i ne brinem se nesto. I nase stare Neve mogu da ih poskidaju, kako smo ih skidali oko Gorazda, pa 99-te.

deki32

13.02.2013. 22:18

Podigli ne podigli ljude nemoze da vratmo nazad,ali da razjasnimo jedno,a vecina se nece sloziti sa mnom,najvise su u Jasenovcu Srbe,Rome,Jevreje klali pokatoliceni Srbi,pa i sam Anta pavelic je bio pokatolicen Srbin!

Milen

22.02.2013. 11:31

Dobrar predlog ali da se obuhvate sva stratista srpskog naroda. navodom selo krainovice ops sjenica ukom su 1944 gd okupator i njegove sluge streljali 65 ljudi zena i dece ! Pravi genocod ...

zokihmm

22.02.2013. 14:59

Svaka čast za ideju, samo kada bismo je sprovel u u delo. Na Trgu Nikole Pašića postoji Muzej genocida, za koji zna veoma mali broj ljudi! Osnovao ga je dr Milan Bulajić, ali je umro 2009. godine. Sve što je urađeno u okviru muzeja, on je uradio. Garnitura ljudi koji sada tamo rade u bukvalnom smislu ništa ne rade. Nemaju svoj izložbeni prostor, a imaju fenomenalne postavke. Imaju spisak žrtava iz II svetskog rata(nažalost nepotpun), ali ga ne daju nikom, čuvaju ga u svojim fiokama.

zokihmm

22.02.2013. 15:43

@zokihmm - Nastavak od geornje porukeNažalost nemaju ni svoju internet prezentaciju, a nije im ni palo na pamet da te spiskove objave na internetu. Imamo mi puno toga, ali nažalost slabo radimo.