Ruža Jovanović: Kokarda nije pala pred Hitlera

Predrag VASILJEVIĆ

07. 03. 2012. u 20:58

Lični kurir Draže Mihailovića progovorila, za "Novosti", posle 70 godina ćutanja (3): "Nije pominjao suprugu Jelicu, ali ni druge žene, krio je svoje slabosti"

"Novosti" objavljuju ekskluzivnu ispovest Ruže Jovanović, ličnog kurira generala Draže Mihailovića i poslednjeg preživelog člana Vrhovnog štaba Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Prvi put, Ruža otkriva tešku i bolnu životnu priču, koju je čuvala u sećanjima više od sedamdeset godina. Svež joj je svaki detalj, od prvog susreta sa Dražom na Ravnoj gori u maju 1941. godine, njihovog rastanka 1944, ranjavanja, tifusa, logora, do političkog progona i života daleko od porodice i Srbije. Ruža danas ima 90. godina, živi kao izbeglica u nemačkom gradu Bilefeldu. Slepa je i gotovo nepokretna.

ĆUTAO je Čiča uvek kad mu se pomenu žena Jelica i porodica. Spuštao je glavu. Menjao temu. Uvek je bio jak i jedino sam u tim retkim trenucima osećala njegovu tananu slabost.

Podrhtava brada i Ruže Jovanović dok se priseća kako je pokušavala, strpljivo, ženski, da skrene razgovor sa Dražine bolne tačke.

- Istina, nije pričao o Jelici. Ali nije pominjao ni druge žene. Nisam znala da li ih je imao - stidljivo se nasmeši Ruža na tren.

U njenom stanu u Bilefeldu, 1.400 kilometara od Srbije, decenijama daleko od poslednjeg toplog zagrljaja sa ocem, majkom, sestrama... U živom, opipljivom sećanju, samo su turobne ratne rane.

Porodična tragedija i nju razara, a ukrštena je sudbinski sa Čičinom. Ružin otac, ravnogorski oficir Nešovan Papić i đeneralova supruga Jelica, ironijom nekakve istorijske sudbine, sreli su se u tragičnom ratnom vihoru. U nacističkom logoru na Banjici.

Zacakle joj se oči kad pomisli kako joj je otac uhvaćen.

Početak 1942. godine, Draža šalje poruku Ružinom ocu Nešovanu da iz Šapca pređe u Kraljevo, da pregovara sa četnicima Koste Pećanca.

- Čiča je bio ljut zbog ponašanja Pećančevih četnika. Govorio je da nisu dostojni grba i uniforme kad mogu da se šepure naoružani pored Nemaca. Imao je namrgođeniji izraz lica kad je pričao o našim greškama nego o partizanima i Nemcima. Titrao mu je živac na licu.

SIN VOJISLAV UMRO KAO HEROJ Vojislav je izrastao u pravog heroja. Oficiri su ga potpuno obučili za gerilsko ratovanje. Do kraja je bio uz oca. Maj 1945. godine. - Povlačili smo se bežeći i od Nemaca i od partizana u Bosnu. Jedinice su nam bile razbijene. Mnogi su dobili tifus, mnogi su nervno oslabili, mnogi su ubijeni... Bila sam kod Čajniča, ranjena i bolesna, kad su mi javili: "Partizani su negde kod Goražda ubili Vojislava. Čiča Draža je preživeo." Dugo sam plakala.

Posle sastanka sa Pećancem, Nešovan upada u nemačaku zasedu kod Čačka:

- Pećanac mu je, očigledno, smestio to hapšenje. Tata je uspeo samo berberinu da dovikne: "Javi mojima da sam uhvaćen."

Kao i svaka ružna vest, i ova je stigla brzo do Čiče i Ruže.

- Biće sve u redu. Pustiće ga - tešio me je đeneral.

A oboje smo znali da idu teški dani...

Odmah su tatu nacisti prebacili na Banjicu u logor.

Baš u tom periodu, Radio London je objavio da je Draža postavljen za ministra vojnog u vladi Slobodana Jovanovića. Nemci su hitno u Beogradu, u znak simbolične osvete, uhapsili Čičinu ženu, sina Branka i ćerku Gordanu, i zatvorili ih na Banjicu. Posle toga ih nije video...

- Verovala sam da su se u logoru sreli moj otac i Čičina porodica. Ali Čiča baš ništa nije hteo da govori o svojoj ženi i deci. Patio je u sebi. Nikad nije osuđivao Branka i Gordanu, ni kad su prešli na stranu partizana.

Od članova Dražine porodice, Ruža je upoznala samo sina Vojislava, na jesen 1941, na Ravnoj gori.

- Došao je jednog jutra lep mladić koji je odmah zatražio od grupe oficira da ga odvedu kod komandanta. Nije želeo da kaže da, u stvari, hoće da vidi oca.

Draža ga je dočekao ispred komande:

- Mladiću, trebalo bi da prvo završiš gimnaziju - odbrusio je Mihailović sinu.

- Ne rade gimnazije. Rat je. Došao sam kao dobrovoljac. Javljam se na dužnost - odgovorio je Vojislav svom ocu.

BRADE BEZ KOMANDE Ruža kaže da nije tačno da su četnici po nekoj komandi puštali brade: - Partizani su izmislili priču da su četnici bili masne bradonje. Sigurna sam da oficire Vučkovića, Radosavljevića i Paloševića niko nije mogao naterati da se ne briju. Veliku bradu su imali samo ravnogorci koje je mrzelo da se redovno briju. A, Draža je uvek imao lepu bradu.

- Hajde onda. Na obuku! - naredio je četnički vođa.

Draža ga je primio kao svakog drugog vojnika. Zadužio je nekoliko oficira da obuče Vojislava da puca i baca bombe.

- Vojislav se svom ocu do kraja rata i tragične sudbine koja ih je obojicu zadesila obraćao sa "gospodine pukovniče" - seća se Ruža.

Čiča je prema svim vojnicima bio strog i autoritativan, ali nije podizao glas:

- Nekako je mirno naređivao. A opet, svi su ga bespogovorno slušali i izvršavali naređenja. Svi, pa i sin Vojislav. Nije Draža nikad sam kažnjavao. Imali smo vojni sud. Znao se red i ko šta radi.

Fijuče oštar severni vetar u Bilefeldu, kraj februara 2012.

- Eh, kakve su bile te ratne zime - ježi se i sad Ruža.

Sneg je zatrpavao sve prilaze Ravnoj gori i okolna sela. Jedva su nabavljali drva, smrzavali su se:

- Čiča je voleo da cepa drva. Nije se uopšte čuvao tih teških fizičkih poslova.

Došla je 1943. Teška godina. Razgorevao se rat. Četnički gerilci imali su okršaje i sa Nemcima i sa partizanima.

Ruža donosi đeneralu nemačke poternice za njim i Titom. Nije mu bilo pravo:

- Gde mene da stave sa ovim Sovjetom - vrteo je glavom Draža gledajući poternice.

Jak bol u desnoj nozi vrati Ružu u sadašnjost, u sobu u Bilefeldu. Pa je ponovo odvede u 1943. godinu, iznad sela Ba:

- Našu grupicu ravnogoraca presreo je u šumi nemački kažnjenički odred. Sa njima nije bilo pregovora. Odmah su otvarali vatru. Jedan vojnik koga smo zvali Bosanac pogođen je pored mene. Videla sam kako umire. Bežali smo, osetila sam vrelinu i bol u desnoj nozi.

Ruža je pala. Nekako su je kroz šumu odvukli do Ravne gore.

- Kapetan Relja Doder, koji je bio kod Draže u štabu, spasao mi je život. Sredio mi je operaciju u Beogradu. Udesio mi je i da spavam u lekarskoj sobi koju Nemci nisu pretresali i kontrolisali. Nisu me zaveli ni u lekarskim knjigama.

Zbog noge, Ruža nije više mogla da kreće na dug put i da obavlja teške kurirske poslove. Vratila se u komandu. Kod majke i sestara nedaleko od Valjeva. Usledili su žestoki ratni sukobi, povlačenje u Bosnu, bolest...

Čiča ju je video nekoliko meseci posle ranjavanja. Ponovo na Ravnoj gori. Ozario se. Držeći je za ruku, rekao joj je:

- Znao sam da ćeš da se vratiš. Rekao sam ti još na početku rata da tebe ne mogu da ubiju.

Lomio se rat. Plašili su se ravnogorci na koju stranu istorije će tas da pretegne.

- Draža nas je svakodnevno tešio. Govorio je da će proći ovaj pakao. Da ćemo najuriti fašiste. Da će saveznici biti za obnovu monarhije. Da će se kralj Petar vratiti u Srbiju. Verovao je čvrsto da će pobediti ideja za koju se borio. Naša šajkača sa kokardom nije pala u Hitlerovo blato...

Bio je sve veći jaz između četnika i partizana. Mirisalo je na potpuni narodni slom.

Baka Ruža ni dan-danas, kad prevrće životne sekvence kao na brzoj filmskoj traci, ne može da veruje da je ideja za koju se iskreno borila poražena.


OCA NEMCI HAPSILI, A PARTIZANI UBILI

Posle Banjice, Ružinog oca Nešovana Nemci su prebacili u logor Dahau. Tamo je bio tri godine. Pušten je 1945. Posle tri dana uhvatili su ga komunisti u Valjevu i osudili ga po kratkom postupku na doživotnu robiju.

- Majka je odlazila da ga poseti u valjevski kazamat. Tamo je bio zatočen kao najveći zlikovac. Nosila mu je veš i hranu. Trećeg dana, rekli su joj da više ne dolazi...

Oficira Nešovana su ubili.

- Ratovao je za Srbiju, robijao kod Nemaca, a komunistički "oslobodioci" su ga likvidirali. Bio je srpski patriota koji je uvek težio pomirenju četnika i partizana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (95)

King 7

07.03.2012. 21:31

Pomirenje sa komunistima i izjednacavanje cetnika i partizana ne bi smelo da se dogodi ni u snu. Setimo se da su partizani bili okupaciona, petokolonaska agentura SSSR-a a da su na Ravnoj Gori bili mahom Srpski rodoljubi, oficiri, domacini i mnogo omladinaca koji su ostavili svoje njive i najblize radi borbe

ranko

08.03.2012. 00:38

@King 7 - Odjednom postadose cetnici patrioti...kada ce srbija da se probudi od ovog megalomanijskog sna.Srba ima sve manje i manje u ovom svetu...znate li se razlog za to?

ma ajde

08.03.2012. 06:40

@King 7 - U pravu si da to ne bi smelo da se dogodi ni u snu. Povampirili se mračni duhovi fašizma i njihove služinčadi bradatih koljača i gibaničara.

СРПКО МЕДЕНИЦА

07.03.2012. 21:46

Србија је пуна масовних гробница које су посејали комунисти!

ranko75

07.03.2012. 21:53

@СРПКО МЕДЕНИЦА - Titova drzava nije idealna, ali ovo sto su pokazali svi posle njega na nasim prostorima je 100 puta gore.

Milos

07.03.2012. 22:14

@СРПКО МЕДЕНИЦА - Kao sto rekoste "Titova" a ne narodna drzava uopste nije bila po volji tadasnjeg srpskog naroda. Na svim predratnim izborima komunisti su neslavno prolazili. Rekordno su imali 10,5 % glasova a nakon toga od 3 do 5%. Jedina sansa za vlast im se ukazala preko Crvene Armije i tako je bilo. Dovukli su se iza sovjetskih tenkova do Dedinja i tu ostali do danas. I sada vladaju njihovi antisrpski odgojeni potomci a mi cemo jos dugo koliko cistiti smece za njima. Ali istini za volju, postaje sve cistije

Mile

08.03.2012. 06:11

@СРПКО МЕДЕНИЦА - Milose ,, ne znam koliko si star, ali tekst ti nije tacan. Najvise ljubavi prema Titu imali su Srbi, najvise likovan , najvise hvaljen, najvise suza proliveni posle smrti, najvise zakletvi, i to sve duboko iz naroda. Posle rata ste sve potamanili ko nije bio uz Tita, Cetnike, Nedicevce, Ljoticevce, Belogardejce.Masovna podrska i pre i posle rata,, sada se pokusava nesto izmeniti. ;-))

Pop

08.03.2012. 08:59

@СРПКО МЕДЕНИЦА - Sve što se posle dešavalo je posledica Titove loše politike ili ti one..."Posle mene, potop"!

dejan l. vuksanovic

07.03.2012. 22:06

Drazin ideal Jugoslavija sa jakom Srbijom ga je kostala zivota i zivota celokupnog Cetnickog pokreta! Hazarskim jevrejima je odgovarala Titova varijanta Jugoslavija sa slabom Srbijom koja se muze i eksplatise!Ni jedna od dve varijante nije dobra za Srbski narod, istorija je to pokazala!Samo Srbija u svojim prirodnim okvirima Dalmacija, Krajina, BiH, CG,Makedonija, KiM, Centralna Srbija i Vojvodina, 9 ujedinjenih Srbskih Drzava sa Parlamentarnom Monarhijom i sa SVETOSAVLJEM zivota

qwerty

07.03.2012. 23:34

@dejan l. vuksanovic - Citava prica o Jeverejima je potpuno nebulozna, neukusna. Da li hoces da kazes da su nas Jevreji zavadili tokom Drugog svjestskog rata? Mi smo bili, kao sto smo i danas, ponajvise vlastite zrtve.

Smile

08.03.2012. 07:39

@dejan l. vuksanovic - "Prirodne okvire" moze da objasni samo neko kome su i sive celije u prirodnom prostoru, tj. okviru. Cim pocnu da cure na usi, eto prosirenja, granice se sire...

KRLE

07.03.2012. 23:08

Akcija koju vode Večernje novosti oko rehabilitacuije četničkog pokreta i Draže počela je sa Učom Krstićem koji je umro početkom 90-tih g. starog preko 90godina ,,po sećanju'' jednog novinara'. Sada nađoše baka Ružu u čije sećanje, s'poštovanjem njenih godina, ja sumnjam. Znate kad čovek pređe 90-tu, mnoge svari su mu lepe koje i nisu... Četnici ne mogu da objasne klanja koja su vršili a Nemci su im pomagali a baka Ružu sam pitao nešto posle jučerašnjeg članka?

Pavlović

08.03.2012. 00:08

@KRLE - Četnici ne mogu mnogo toga da objasne jer su uglavnom likvidirani , a da li partizani mogu da objasne leva skretanja , pasje jame , likvidacije "narodnih neprijatelja" i "kulaka" , i činjenicu da ni jednu bitku nisu dobili protiv Nemaca što se manifestuje time da predstavnici partizanskog pokreta nikad nisu bili pozvani ni na jednu zajedničku Evropsku vojnu paradu povodom 9. maja Dana pobede .

sveto

08.03.2012. 04:33

@KRLE - Dragi citaoci ko neveruje tetka ruzi nemora ni da cita taj clanak a ne da komentarise ako je licno nepozna starica nije slepa nego slabije vidi a u kolicima je zbog mnogo operacija koje je imala u zadnjih par godina to jest u zadnje 3 godine ona je pri cistoj savjesti i bolje pamti neke stvari nego neki koji su mnogooooo mladji od nje.Zato molba niko vas netera da citate ako vam se nedopada sta pise i nesaljite komentare koji vredjaju tu staru zenu sramno je to stidite se ko i onaj Srbin iz BI.

Boza

08.03.2012. 05:44

@KRLE - Slusaj Prle, nema te vode koja moze da opere partizane za saradnju sa nemackim okupatorom u cilju slamanja cetnickog pokreta. Naime djavoli su se i toga dosetili pa su Nemcima i Bugarima potkazivali vidjene srpske domacine, nacionalno orijentisane (nasuprot komunistickom internacionalnom duhu) i cetnicke simpatizere koje su ovi nemilice streljali, klali, cak i zive spaljivali. A svima je poznato da su Nemci za Drazu davali 100,000 maraka u zlatu. E to je istina a ne tvoje prazno lupetanje.

Danilo

08.03.2012. 07:37

@KRLE - Krle, ovo je 21 vek..O cemu pricas ti covece? Koja klanja? Jel ti poznato da je republicka - drzavna komisija za istraziivanje zlocina objavila da su partizani (kako su sebe nazivali) posle 45 godine ubili blizu 80.000 neistomisljenika? zar je moguce da i danas, u ovoj eri potpune dostupnosti svih informacija postoje i dalje ljudi koji stvarno misle da su cetnici bili nacisti a da je onog nepismenog kaplara na Drvaru spasao Rex? Strasno!!

Goran

08.03.2012. 08:57

@KRLE - Krle, koja klanja, daj neki dokaz da su četnici masovno vršili klanja. Daj mi i dokaz da partizani to nisu radili. Ne razumem zbog čega mrziš sve ono što je srpsko ako si uopšte srbin?

dm

08.03.2012. 09:59

@KRLE - Da li si ti presao devedesetu kada znas kako se covek u tim godinama oseca.

KEKEC

08.03.2012. 10:22

@KRLE - Da majstore , neka se jave samo krasopisači da se slučajno nebi povrjedio četnički pokret i ova gospođa. Ja je neću vrijeđati , ipak me zanima ima li bakica koju recku.

MM

07.03.2012. 23:28

Pravda ni na zemlji ni pod zemljom.Dok se ne rehabilituju streljani posle rata,sto su imali i te kako veliku nacionalnu svest ni nama nemoze biti dobro.Zato ako treba svi na ulice za bolju buducnost.

Mudri Jova

08.03.2012. 00:40

Joj sto su to "dirljive uspomene!!Covek da se raznezi i rasplace od mukekako se 'jadni Cica i njegovi hajduci "namucise!Cccc.Jes, jes bese tesko.Al samo da nismo slali one crne trojke. mnoge preklase, majku mu samo sto smo shvatili da su komunisti, morali smo, nisu bili oni za Nemce, sta cete, komunisti, bagra komunisticka.....

srecko-usa

08.03.2012. 01:22

Nadam se da ima i voleo bih da vidim zbog cega je osudjen tata Nesovan, mislim da zbog lezanja na Banjici i Ausvicu i sceri bez cina niko ne ide na dozivotnu????? A, inace jos jednom odakle i kada je izbegla generalica???Sada smo bez Tita svaba rusa austrougara turaka i opet je super???

Neso

08.03.2012. 01:59

Ako su nam "saveznici" i njihovi namjesnici komunisti bili prijatelji,ko li nam je onda neprijatelj?

sveto

08.03.2012. 04:34

Dragi citaoci ko neveruje tetka ruzi nemora ni da cita taj clanak a ne da komentarise ako je licno nepozna starica nije slepa nego slabije vidi a u kolicima je zbog mnogo operacija koje je imala u zadnjih par godina to jest u zadnje 3 godine ona je pri cistoj savjesti i bolje pamti neke stvari nego neki koji su mnogooooo mladji od nje.Zato molba niko vas netera da citate ako vam se nedopada sta pise i nesaljite komentare koji vredjaju tu staru zenu sramno je to stidite se ko i onaj Srbin iz BI.

Bane

08.03.2012. 05:56

Nadam se da ce se za 20-ak godina steci uslovi da se tzv. NOP proglasi pokretom koji je kolaboriao sa sovjetskim okupatorom.

Mile

08.03.2012. 06:02

50 godina su nas ucili da su Cetnici na celu sa Drazom, izdajnici roda svog,prljavi, pijani, bradati i ruzni, to ucenje moze nestati za isto toliko godina. ;-))

Mile

08.03.2012. 06:14

Hahaha,, kralj Petar slavi rodjendan u Nemackoj,, koja lazna istorija pa to je van pameti,, hahahaa,,, ;-))

Kosta

08.03.2012. 11:17

@Mile - Pa mozda je zena bila u Londonu.Bila je ona tada mlada a mozda je i kralj Petar dosao u Nemacku. Pa putovali su oni gde god su hteli, nisu oni bili u oboru kao sto smo mi bili pa nismo do 1966.g. mogli dobiti pasos da izadjemo iz zemlje.

Крле

08.03.2012. 12:03

@Mile - Па Миле, видиш ваљда да је Краљ Петар овде већ старији. Рекао бих да је ова слика настала током 60-их година. У сваком случају после рата. То је Западна Немачка под америчком окупацијом. Сигурно није Источна Немачка под комунистима.

Petar Drinski

08.03.2012. 12:08

@Mile - ...moj deda je bio na jednoj od proslava. I sta sad. Ispada da samo sto su komunisti rekli da je istina...

jaopet

08.03.2012. 07:07

Srbija zajedno sa Hrvatskom je dala najmanji doprinos antifašističkoj borbi, dok su Bosna i Hercegovina i Crna Gora najviše stradali, stoga je i razumljivo otkuda tolika podrška četničkom pokretu koji je bio na strani fašista i okupatora i u savezu sa Ustašama. Neznam kuda ovo vodi!?

Nišlija 54

08.03.2012. 12:57

@jaopet - Evo još jednog Maxima, lupa li lupa! Analizirajući pokret otpora u Srbiji pukovnik Maks Pemzel u svom izveštaju od 1. novembra 1941. piše da “Narod podržava četnike u svakom pogledu”, a da se partizanske jedinice koje predvode komunisti sastoje “većim delom od seoskog ološa i robijaša”. Dok su činili sve da uhvate Mihailovića i slome četnički otpor Nemci su imali svoje razrađene komunikacione veze za generalnim sekretarom KPJ Brozom.

Nišlija 54

08.03.2012. 13:01

@jaopet - Savezničke snage su na Uskrs, 16. aprila 1944, na zahtev Broza, otpočelebombardovanje Beograda; glavni grad je bombardovan sedam puta, a samo prvog dana na njega je 400 bombardera izbacilo više od 1.500 tona bombi.Ubijeno je oko 3.000 građana i 18 nemačkih vojnika. Posle Beograda, Broz jezahtevao proširenje bombardovanja pa su tako na red došli Niš i Leskovac. Ukupno ubijenih Srba u svim tim bombardovanjima je između 10 i 11.000!. U Beogradu su komunisti ubili oko 65.000 viđenih Srba!

Vlajko

08.03.2012. 12:10

@Oči na mom dlanu - A ona bi volela da joj neko kaze zasto su joj ubili oca. Preziveo nemacki logor, a stradao od "oslobodilaca".

olivera

08.03.2012. 09:06

Pitanje za Vecernje novosti zasto uvek kad neko vece pitanje u Srbiji treba da se resava ,,vi uvek nadjete nesto da zainteresujete narod.Najlakse sa ovakvim nebulozama trujete narod.Mi umesto da idemo napred vi i pojedinci nas vracate 70 godina unazad.Kako uvek nadjete Drazinovce,Nedicevce Ljoticevce,zasto niste otisli u sela oko Valjeva Dokmir,Babinu Luku,Dupljaj da vam familije poklanih od strane cetnika ispricaju kako su njihovi najmiliji od strane cetnika klani testerom..Zaboravimo rat.

Petar Drinski

08.03.2012. 12:05

@olivera - ...da li ste ikada culi za partizane koji su preobuceni u cetnicke uniforme klali i izivljavali se nad antikomunistima  to je vrhunac licemerja i onih koji su to radili i onih koji o tome ne pricaju, a znaju sve o tome...

Stevica

08.03.2012. 09:06

Kome je u interesu da ponovo otvara priče o partizanima i četnicima? To je skretanje teme sa ekonomije, nezaposlenosti, korupcije... To su teme o kojima treba pisati, a ne ponovo zavađati narod i deliti ga. Dokle više priče o II svetskom ratu? Neka se time bavi nauka. Vreme je, konačno, za nacionalno pomirenje.

LJUBICA

08.03.2012. 09:13

Kakve gluposti zivi kao izbeglica .Dali je neko glup ili lud odavno su se svi vratili zasto nije dobra dusa Ruza mogla da se vrati.Odavno je mogla da zivi sa svojima u Srbiji da su je hteli,nebi bila sama.Asad sto je slepa i nepokretna ima nas mnogo mladjih koji smo nepokretni o nama ne pisete ,ima nas mnogo mladjih slepih o njima ne pisete.Bog je veliki ponekad neki mole da ih odvede ali......Dalje dopunite sami.

Misko

08.03.2012. 11:13

@LJUBICA - A gde da se vrati dobra Ruza kako to ironicno kazete. Da li ona ima gde da se vrati. Ko stanuje u njihovoj kuci ili stanu. Ko je to zaposeo na divljacki nacin. Dosta vise sputavanja svega sto moze da doprinese istini. Grozimo se vasih komunistickih lazi. I da vam jos nesto veoma dobronamerno kazem. Ne izazivajte vi komunjare vise ovaj narod. Vidite da sve vri.

Marie

08.03.2012. 13:09

@LJUBICA - Da i zbog "VAS" komunjara je ovaj narod tako napacen i izmucen. Sve sto je iole valjalo je bilo unisteno i strogo zabranjivano, slavile su se gluposti i uzdizali su se neradnici, bitange i ljudi bez pola mozga, a svi cestiti rodoljubi i intelektualci koji su nesto znali bili su slati na Goli Otok. Nije ni cudo da danas imamo poremecene vrednosti i katastrofalan sistem, pa ni jadne mlade ljude ,koje Vi gospodjo Ljubice pominjete, nema niko da gleda. Druze Tito mi ti se kunemo......

petar

08.03.2012. 09:14

Baka Ruzi svaka cast i postovanje. Hvala Bogu sto je poziveo da nam prenese istoriju kojoj je bila svedok...Malo mi je ne jasno zasto na ovoj fotografiji igra kolo sa kraljem Petrom II kada je isti izdao naredjenje da se cetnici stave na stranu onog Josipa Broza -tita i napuste Djenerala ?

Deda Milija

08.03.2012. 14:20

@petar - Vidi dete......Ta fotografija koju ti pominjes je iz vremena pred sam pocetak II svetskog rata......Tako da tvoje zapazanje o naredjenjima Kralja Petra II nije na mestu jer je isti izdao takva naredjenja tek 1943. godine posle pritiska engleske krune. Ne mislis valjda da je baba Ruza isla u London da igra kolo ?

Petar

08.03.2012. 19:09

@petar - Stani malo Deda Milija ! Ispod slike lepo pise: sa proslave rodjendana kralja Petra II u Nemackoj, sto znaci -posle drugog svetskog rata .

jaopet

08.03.2012. 11:54

@Boris Tadić - Ako se piše o tome upošte neznači da je tako bilo, ali ako ljudi povjeruju, pokazuje koliko je kratka pamet. Ali kome ja to sve pišem

Lara

08.03.2012. 12:33

@Boris Tadić - Stvarno, kome pises? I zasto opet ti? Odmori se malo, nece ti niko zameriti...

Deda Milija

08.03.2012. 14:16

@Boris Tadić - Pa i bolje je da ne pises vise nista..... Ti kao znas sta je bilo tada ? A to sto si nepismen, nema veze ?

sls

08.03.2012. 10:24

Novosti nastavljaju serijal neistina i netačnosti o dešavanjima posle drugoga rata. Nikakva kurirka nije postojala kod Mihailovića kao i što komisija koja se prestavlja kao državna za nalaženje grobnica nije državna nego komisija koju je osnovalo ministarstvo pravde.Počnite da malo više upotrebljavate istinu ane partiske interese stranaka za koje navijate.Srpski liberalni savet

jaopet

08.03.2012. 11:50

Sledeći feljton očekujem o Sretku Kaliniću, kuriru Luke Bojovića i zemunskog klana, koji je samo prenosio poruke nekada iz automatske puške, a ponekad iz pištolja, kao i poruke sa mašinom za mljevenje mesa. Oni su samo štitili srpski narod od zlih kapitalista i globalista, što dokazuje i fotografija Luke Bojovića sa tri podignuta prsta. Prema tome njih bi takođe trebalo rahabilitovati i dodijeliti im zasluženu penziju.

Deda Milija

08.03.2012. 14:13

@jaopet - Ala si bre nepismen...... Nije ni cudo kada pripadas ovima koji su u hordama 45. dosli u Beograd kao navodni oslobodioci.

Dejo

08.03.2012. 12:02

Nesto razmisljam... koliko je % srpskih partizana znalo za odluku Internacionale iz 1929 da je Jugoslavija tamnica naroda koju treba unistiti i da je najveca pretnja komunizma- velikosrpski hegemonizam. Koliko njih i dan danas zna da je ustav iz '74 pa ono iz '91-95 samo produzenje ispunjenja tih odluka? Lagali su srpske partizane i koristili njihove simpatije prema Rusiji a istovremeno ih koristili za borbu protiv njih samih. Srpski partizani su na zalost ratovali protiv sopstvenog interesa

Mirjana NIkolić

08.03.2012. 12:43

Sramota je da Srbi, i dalje, vole bezbožničku petokraku i ono zlo-Josipa Broza. Strašan je greh ono što su komunjare učinile poštenom i čestitom pravoslavnom srpskom narodu, a još je veći greh što se komunisti nikada za to nisu pokajali (već se, i dalje, ponose svojim krvavim rukama) Neka je sramota sve Srbe koji podržavaju komuniste i Broza...A, napaćeni srpski narod,koji je postradao od ovih zlikovaca , svoj mir je davno našao u Raju.

Mile

08.03.2012. 13:58

@Mirjana NIkolić - E daj cuti, molim te,, nikad se nije bolje, mirnije i sigurnije zivelo nego za vreme komunizma. Pitaj starije ljude koje su vrednosti vladale onda , a koje sada. To je nebo i zemlja,, u danasnjem sistemu su ljudi niko i nista, niti ih ko nesto pita. Ziveo drug TITO,,, ;-))

dragan

08.03.2012. 14:08

@Mirjana NIkolić - Ziveo Josip Broz , dole izdajnici cetnici ,,,Zivela KP- Jugoslavije koja je oslobodila zemlju od okupatora i njhovih sluga cetnika .

Deda Milija

08.03.2012. 14:37

@Mirjana NIkolić - Pa vodite ga kuci ako vam je deco bio dobar ! Vi znate kako se zivelo......Eno vam ga u kuci cveca !

miroslav

08.03.2012. 15:13

@Mirjana NIkolić - mile zivelo bi se jos bolje da niste srpstvo stavili pod noge napravili ste bratstvo i jedinstvo sa nasim najvecim neprijateljima koji su se podigli i nakotili za vreme komunizma uz nasu velikodusnost a danas nam ti isti zabise noz u ledja i napravise sebi nacinalne drzave ami srbi pitanje dali cemo imati i beogradski pasaluk slobodan a da nam drugi koji su manjina ne postavljaju uslove i govore kako im je ugrozeno njihovo gradjansko pravo . komunizam je bio samo da odvrati srbe od vere ikulture

zoran

08.03.2012. 15:53

@Mirjana NIkolić - Mog dedu, po ocu, ubise partizani metkom u chelo, samo zato sto je radio u kancelariji tadashnje zandarmerije. Covek ni kriv ni duzan. Pomogao na destine i desetine ljudi. Komunjare ga prvo odvele na Banjicu (isti onaj logor koji su i Nacisti koristili) zatim metak u chelo. Ujak na golom otoku godinam..i.t.d.. Mnogi ovde pojma nemaju kakvo su zlo chinili, crveni, po Srbiji. Ispran mozak tokom 60 godina novije istorije. Sta da se radi, valjda ce jednog dana istina na videlo.

Aleksa

08.03.2012. 16:58

@Mirjana NIkolić - Procitaj covece nesto a ne tako da blebeces kao moja Sarulja.Tvoja KP je saradjivala sa nemcima i potkazivala ugledne srpske domacine kako bi ih ovi ili pobili ili stavili u logor. Takva je to mrznja koja se i u tebi vidi. I ako ti se ne svidja u Srbiji aj'd ti polako u Hrvatsku, tamo ce te mnogo bolje razumeti.

Aleksa

08.03.2012. 17:01

@Mirjana NIkolić - Kako je ovaj narod ogranicen, to je cudo.Sada se vracaju dugovi covece koje ste vi tada nagomilali uzimajuci beskrajna bolovanja, beskrajne odmore, beskrajne kredite. Sada mi i vasa i nasa deca to treba da vracamo. A taj isti Zapad koji je podrzavao ratnog zlocinca Tita nam je dovuka i ovu kvazi kulturu, ove rijaliti programe i ostalo. Sve je to ista linija.

iksan

08.03.2012. 18:25

@Mirjana NIkolić - Zemlja koja je iz rata u rat isla,pa je funkcionisala.Srbija je za vreme 1.s.rata,Nemackoj vracala kredit,cak kada je bila u izbeglistvu.Posle rata je ubrzano razvijala privredu,a to je trajalo samo 10-ak godina,i poceo je 2.s.rat.Velicas Tita,pa ti ne znas nista,i za vreme njegove vladavine bile su gladne godine,ljude su bez suda,a sa laznim optuzbama ubijali i zatvarali.Bolje se zivelo samo 70´godina,a ni tada dobro kao sto se prica.

Realista

08.03.2012. 20:50

@Mirjana NIkolić - Dugovi? Pa sinko pogledaj malo oko sebe ovakvu bedu nismo videli 50 godina unazad. Zaduzeni smo (7 miliona stanovnika Srbije ) bar 2 puta vise nego SFRJ (20 miliona stanovnika) .Ako sada malo pogledas godine zaduzivanja...au pa to je sve posle 2000. Koja je to industrija u Srbiji napredovala za ovih 12 godina? Ima li i jedne industrijske grane koja je napredovala zadnjih 12 godina?Uopste me ne zanima kako su "komunisti" vladali pre 30 godina, zanima me zasto je danas mnogo gore?!

krajisnik

08.03.2012. 23:52

@Mirjana NIkolić - zahvaljujuci njemu Srbija i srpski etnicki prostor je sve manji, kad bi krenuo da nabrajam ne bi bilo kraja u skorije vreme. (stvaranje laznih nacija, razbijanje Srbije, naseljavanje Albanaca, raseljavanja Srba sa Kosova, Bosne iz Krajine i na kraju pripreme za razbijanje Jugoslavije. Kralj Aleksandar npr. nije smatrao da je Srbija samo beogradski pasauk kao Tito, vec da je taj prostor mnogo veci.

Онуфрије

08.03.2012. 15:20

Ipak za vreme komunista imali smo sve , sada imamo samo muke sa poslom, niko nema ni posla ni pare , a oni koji imaju ne zna se dokle ce imati. Mnogi bi \eleli da se vrate oni lepi dani kad se izao prvi ili 10 u mesecu.

Aleksa

08.03.2012. 16:55

@Онуфрије - Kako ti nije jasno da je vreme kada je Zapad finansirao socijalni mir u Jugoslaviji zauvek proslo. Sad je doslo vreme za vracanje svih dugova svog tog socijalnog mira o kome govoris. Da su ondasnji ljudi imali svesti ne bi svoju decu i unuke zaduzivali da im oni sad vracaju pare koje su skrckali ko zna gde i ko zna za sta.

Stojan

08.03.2012. 19:17

@Онуфрије - Aleksa! Za vreme "Crvenih" se radilo a danas se ne radi. Danasnja Srbija duguje isto kao i cela bivsa Jugoslavija, nesto preko 20 milijardi dolara. Sve ovo sto danas ima Srbija izgradio je narod posle rata a ovi danasnji su to oteli, unistili ili prodali pojedincima , svojim ljudima koji ih finansiraju. Kada je nemacki radnik imao 900 DM platu ja sam u Jugi imao 500DM. takodje kao radnik. Mrzeo sam Komuniste ali moram reci da su bili vestiji i sa politikom i sa ekonomijom od ovih sadasnjih.

Realista

08.03.2012. 20:41

@Онуфрије - Ipostavilo se da su nam "zapad i SAD" debelo naplatili sve sto su nam navodno poklonili i to u suvom zlatu iz zlatnih rezervi Kraljevine Jugoslavije i SFRJ. Sto bi se reklo : "Cuvaj se Danajaca ikada darove donose"

Bora

14.03.2012. 19:36

@Онуфрије - To o visini plate mozes da pricas nekom drugom.Krajem 60-tihbio sam u SRNJ-oj zato poznajem malo bolje tadasnje stanje(odnos yu-srnj).Osim toga nemacke novine su vise puta (posedujem pojedina izdanja)pisale o stanju u yugi a posebno je uvek naglasavano,koliko yuga ima dugova prema zapadnim zemljama.Zato preporucujem ostavite titinu propagandu jednom za sva vremena,to danas vise ne prolazi,jedino kod yu-nostalgicara.

Jole iz Temisvara

08.03.2012. 17:37

Toliko polariteta na jednom mestu! Nije uopste razumno da se tako masovno prepucavate jer to nikuda ne vodi i samo se "komsije" raduju ovim komentarima.Eh, baba Ruzo,koje si vode uzburkala.

krajisnik

08.03.2012. 23:44

@Kokarda - Vojvoda Djuic je u Dalmaciji, Grahovu i Gracacu sacuvao srpski narod, a jedini kraj gdje Srbi u Hrvatskoj nisu stradali u velikom broju tada. A i ja se slazem da si Hrvat, jer Srbin tako ne misli. Citaj malo istoriju.

Elaborat

09.03.2012. 10:48

@Kokarda - Po Mihailovićevim instrukcijama od 1941 podređenim i elaboratu iz ožujka 1942 četnici su poklali 200 000 Hrvata i 100 000 Muslimana.

Velika Srbija

09.03.2012. 11:02

@Kokarda - Dinarski četnici su imali zadaću osigaurati zapadne granice velike Srbije etnički čistu.Pomagani su od Talijanskih fašista u logistici sve do 1943 god (pad Italije).Odmah je većina počela suradnju s Nijemcima Knin,Gračac,Drniš i Sinj,dio se razbježao a dio prešao u partizane.također ostvaruju trpeljivost s vlastima NDH.Na tom se naročito angažirao David Siničić koji isporučuje novčanu pomoć vojvodama Momčilu Đujiću,B.Bogunoviću ,M.Rokviću kao i hranu,streljivo.

Obrana

09.03.2012. 11:29

@Kokarda - Četnici zajedno s Nijemcima su učestvovali u obrani Knina pri oslabađanju partizanskih postrojba(dokument)

Ciljevi

09.03.2012. 15:34

@Kokarda - Od 18 st. velikosrbi ne uspijevaju ostvariti ciljeve velike Srbije etnički čiste.Pomno se prati četnički rad kako susjedne zemlje tako i EU.

zoka

03.04.2012. 12:04

@Kokarda - Pa da je zaista tako, danas ne bi bilo nijednog od vas! Ne vredjajte inteligenciju drugih... Necete tako oprati svoju savest, i savest vasih predaka. Vi ste genocidni narod, ne Srbi!

Amerikanac

08.03.2012. 18:56

kaze TITO 'jaka Srbija slaba Juga, slaba Srbija jaka Juga'Nema vise sta da se kaze

ivan

08.03.2012. 23:49

Eh, da je bilo srece pa da nismo svrgnuli Kralja.Uveren sam da bi danas bili u mnogo boljem položaju kao narod!!!A ovako komunizam nas je uništio.Zaboravili smo crkvu i počeli da verujemo u TITA i komunizam.Što je najgore i danas mnogi Srbi veruju u taj sistem.Malo se radilo a imalo se!!!Pa zar su mislile te generacije da li je to normalno!!!Svojim sebičlukom su nas i dovele u propast.

Pavlović

09.03.2012. 00:14

Partizani su osvojili vlast u Jugoslaviji bez i jedne ratne pobede . Beograd su oslobodili idući iza Crvenoarmejaca a u ostale gradove ulazili kada su ih već Nemci napustili zbog povlačenja prema Austriji i Nemačkoj , i ceo svet to zna osim nas , pa zato Jugoslovenski partizani i Josip Broz nikad nisu bili učesnici bilo koje Parade pobede koja se 9. maja održava u Evropi . Istoriju su kod nas pisali pobednici koji su jedine pobede imali kada su 1944. i 1945. likvidirali antikomuniste .

Manipulacije

09.03.2012. 11:08

Cohen Philip J.--Tajni rat Srbije.Propaganda i manipulacija poviješćuCohen Philip J.--Drugi svjetski rat i suvremeneni četnici.Njihov povijesno politički kontinuitet po stabilnost Balkana (1997 god)

Zvjerstva

09.03.2012. 11:27

Samo na području Sandžaka četnici su poklali oko 8000 žena,djece i staraca u toku WW2

srbin0001

15.01.2014. 00:04

@Zvjerstva - A crni ladudovi očistili sve od Tuzle do Sandžaka od Srba preživeli samo oni koji su izbegli ili se organizovali i pružili otpor pa turci po običaju kad osete tvrdo povlačenje.

Dragacevac

09.03.2012. 18:16

Dace Bog da se ova zemlja ponovo vrati na stare staze,da bude monarhija.Jer bez kralja ne valja.Mada je tesko zaboraviti sta su nam komunisti uradili sa njihovom izopacenom istorijom.

ruzno

14.03.2012. 10:05

jaoj pa sta pisete o glupostima on se borili protiv okupatora pa to je velika neistina kako ce nasa deca znati nasu istoriju dali ce da ih uce po nekoj novoj istoriji draza se borijo protiv nemaca ili okupatora mislim imate mnogo bolje teme da pisete

mila

31.08.2012. 14:10

@ruzno - boriJo? A cemu sluze knjige? Zasto nasa deca ne znaju istoriju i ne znaju pravopis?

Ruben Lonuestro

15.01.2014. 12:28

@ruzno - "...mislim imate mnogo bolje teme da pisete" kako se komunjarska hulja boji istine!