Skuplje obavezno osiguranje vozila?

D. I. K.

30. 07. 2012. u 21:12

Obavezno osiguranje motornih vozila moglo bi, kako saznaju "Novosti", da poskupi, konačna odluka na Narodnoj banci Srbije

OBAVEZNO osiguranje motornih vozila moglo bi, kako saznaju "Novosti", da poskupi. Konačnu odluku doneće Narodna banka Srbije, koja bi morala da odobri zahtev osiguravajućih kuća za više cene.

Iako i sada cena ove polise može slobodno da ide gore, retko koja osiguravajuća kuća se na to odlučuje, pošto bi, u velikoj konkurenciji, izgubila klijente. A, kada NBS odobri minimalnu cenu polise na većem nivou, ponuda svih osiguravajućih kuća automatski mora da poskupi.

O poskupljenju se, doduše još uvek nezvanično, govori pred šalterima raznih agencija koje se bave ovim poslovima. Potvrdu iz Udruženja osiguravača i Narodne banke Srbije, koja ove zahteve odobrava, još nismo dobili. Izvesno je, međutim, da su se osiguravači dogovorili da zahtevaju povećanje.

Minimalna cena polise poslednji put je menjana 2008. godine i kreće se u rasponu od 5.328 do 15.629 dinara, već u zavisnosti od snage motora određenog vozila koje se osigurava. Cena ovog osiguranja obavezno mora da pokrije štete koje se dogode. U 2010. godini, šteta je u proseku učestvovala 75 odsto u ukupnoj premiji, tako da razloga za više cene nije bilo.

S druge strane, osiguravačima u prilog ide činjenica da je poslednje poskupljenje bilo pre četiri godine, kada je evro vredeo svega 76 dinara, dok danas vredi 118 dinara. Osiguravači navode da je broj saobraćajnih šteta u porastu, a naknade za štete sve veće, rezervni delovi iz uvoza, pa im cena zavisi od kursa...Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Zoran

30.07.2012. 21:39

Gospodo iz osiguravajućih kuća, zvanična valuta u Srbiji je dinar, plate i honorari se isplaćuju u dinarima i retko ko ih ima , osim možda vas, usklađene sa kursom evra. U Srbiji se godišnje dogodi oko 70000 saobraćajnih nezgoda, a ima preko 2 miliona registrovanih vozila. Da li vam ostaje malo para, ili je za vaše bahanalije, ogromne plate, preskupe službene, i ne samo službene automobile koje vozite, to nedovoljno pa hoćete još?

rebro

31.07.2012. 01:24

@Zoran - Vidi momce, kola nisu obavezna. Ako hoces da se vozis moras da platis, bez obzira da li je u pitanju auto, voz, tramvaj ili bus.I kod mene u Ceskoj je tako. Niko te ne tera, mozes i biciklom da se vozis ali i tad moras da kupis kacigu i da imas jasno obelezn bicikl.Bolje bi bilo da se bunis protiv izdavanja zelenog kartona jer to je pljacka naroda, sobzirom da osiguravajuca kuca jednostavno odstampa taj papir ali tebi naplati to 2000 dinara a u Ceskoj je DZABE i to mogu da im trazim 10 komada

zoran

31.07.2012. 10:39

@Zoran - o cemu ti pricas kakve veze ima zeleni karton sa obaveznim osiguranjem vozila i uskladjivanjem cene istog sa rastom kursa evra pa ovde je zvanicna valuta RSD tj.dinar jesuli malo uzeli para pa daj jos oguli ovaj narod do kraja!!!!j

đorđe5656

01.08.2012. 09:08

nemam nameru da komentarišem visinu cene obaveznog osiguranja,ali mi jako smeta što ta osiguravajuća društva teško isplaćuju štetu osiguranicima i ta isplata,ako je bude, desi se za par godina i obavezno samo na osnovu sudske presude. to znam iz iskustva nekih mojih rođaka koji su imali nesreću da pretrpe štetu u saobraćaju i to ne svojom greškom.

ziki

04.08.2012. 10:26

Smislili su prosle godine cuveni bonus i malus ali sa tim da godisnje dobijes bonus 5% ako nemas stete, a za stetu i do 200% pa se pitam dali je svrha kaznjavanje vozaca koji pravi stetu(makar i minimalnu) ili stimulisanje vozaca koji neprave nikakvu stetu, Ja za 34 godine vozackog staza nisam ni jednom osiguranju napravio ni jedan dinar stete, pa gde je moja nagrada za to i svih onih koji nisu pravili stetu, bonus bi godisnje trebao biti dosta veci pa bi mozda i bilo manje stete.