Prestrogi roditelji, nesnađeno dete

S. D.

utorak, 30. 06. 2020. u 14:50

Престроги родитељи, неснађено дете

Depositphotos

Roditelji koji su previše strogi prema deci i kontrolišu ih na svakom koraku, možda nisu ni svesni da im nanose veliku štetu

RODITELjI koji su previše strogi prema deci i kontrolišu ih na svakom koraku, možda nisu ni svesni da im nanose veliku štetu. Američki istraživači sa univerziteta u Virdžiniji otkrili su da ovi mališani mogu da imaju poteškoće u razvoju, obrazovanju, ali i u odnosu sa drugim ljudima tokom života.

Studija je pokazala da deca koja su pod strogom kontrolom roditelja teže opstaju u emotivnoj vezi. Istraživači su pratili 184 mlade osobe godišnje, uzrasta od 13 do 32 godine, od kojih je jedna polovina ispitanika bila muškog, a druga ženskog pola. Istraživanjem su obuhvaćene osobe širokog društvenog i socioekonomskog spektra koje su popunjavale anketu o sebi i roditeljima.

- Mada roditelji strogim vaspitanjem rutinski pokušavaju da usmere decu ka uspešnom odrastanju, preterano kontrolisanje u adolescentskom periodu može da spreči njihov razvoj i to nije lako popraviti - smatra koautor istraživanja, profesor Džozef Alen.