URASTANjE nokta, koje prate bol, crvenilo, a često i pojava gnoja, trajno može da se sanira samo hirurškim uklanjanjem uraslog dela nokatne ploče. U suprotnom zapaljenje može da se proširi na kožu, najčešće stopala, pa čak i na kost, i da uzrokuje mnogo ozbiljnije zdravstvene probleme.

Doktor Saša Dragović, hirurg Vojnomedicinske akademije, kaže da je stručan pedikir od pomoći jedino u početnoj fazi upale:

- Kod pojave prvih znakova urastanja, dakle kada se javi bol i blago crvenilo u kućnim uslovima ili kod pedikira urastao nokat može da se tretira podizanjem nokatne ploče uz korišćenje vate i antiseptičnih sredstava, kao i hipermanganskim kupkama. Međutim, kada se pojavi gnoj potrebna je pomoć dermatologa ili hirurga. Oni će na odgovarajući način da tretiraju ovaj problem, u aseptičnim uslovma. Jer, nestručnom terapijom može da dođe do širenja infekcije i na koštane strukture, što predstavlja jednu od najozbiljnijih komplikacija posle gangrene.

Urastanjem jedne ili obe ivice nokatne ploče u meko tkivo prstiju nastaje upala. Ona je najčešće lokalizovana na palčevima stopala, a njoj su skloni svi bez obzira na pol i starost.

- Nepravilno sečenje nokatne ploče glavni je razlog zbog čega dolazi do njenog urastanja - kaže dr Dragović. - Zato bi nokte uvek trebalo seći ravno, u nivou jagodice prsta, nikako polukružno i ispod nivoa jagodice. Do urastanja nokatne ploče može da dođe i zbog tesne obuće, kao i loše higijene, pojave gljivica, usled kojih nokat može i da se deformiše.

Oprez od urastanja nokta naročito se savetuje hroničnim bolesnicima, pre svega dijabetičarima, jer kod njih ova upala lako može da se pretvori u gangrenu.

- U najvećem broju slučajeva pacijenti se lekaru obraćaju za pomoć tek kada ne mogu da hodaju zbog uraslog nokta - kaže naš sagovornik. - U tim slučajevima se različitim postupcima i merama prvo sanira upalni proces, a nakon toga se tretira hirurškim putem. Standard u hirurškom lečenju uraslih noktiju je delimična resekcija nokatne ploče na strani urastanja. Oporavak je potpun posle sedam do deset dana.


GLjIVICE

KADA se urastao nokat leči na odgovarajući način, opravak je uglavnom potpun.

- Kod nekih pacijenata posle otklanjanja uraslog nokta trajno se gubi nokatna ploča - kaže dr Dragović. - Obično se to dešava u onim slučajevima kada je ova infekcija udružena sa nelečenom gljivičnom infekcijom koja je i dovela do deformacije i urastanja nokta.