Umesto biopsije analiza krvi

V. N.

27. 11. 2016. u 12:00

Obolelima od raka uskoro dostupan brži i manje bolan način analize tumora. Nova metoda ubrzaće i olakšati utvrđivanje vrste ćelija tumora

Уместо биопсије анализа крви

Thinkstock

ONKOLOZI imaju dobru vest za pacijente. Nova metoda, koja je pri kraju verifikovanja u Češkoj, pokazaće na vreme i bez ikakvih bolova uspešnost dotadašnjeg lečenja. Pre svega je pogodna za pacijente sa najčešćim tipovima tumora pluća, debelog creva i grudi. Umesto neprijatnog uzimanja tkiva, kada se rezultati čekaju i mesec dana, dovoljno je uzimanje krvi, a rezultati su gotovi za najviše tri dana.

Takozvana tečna biopsija u stanju je da izoluje iz krvi DNK tumora i time da pruži lekarima neophodne informacije o njegovoj vrsti. Naučnicima je nakon godina istraživanja pošlo za rukom da uspešno okončaju nekoliko velikih studija na ovu temu. Pokazalo se da je tečna biosija "pronašla" ćelije raka skoro u svim slučajevima gde ih je detektovalo i klasično uzimanje tkiva.

Nova metoda, međutim, neće poslužiti preventivnom otkrivanju tumora u telu. Koristi se za dijagnostiku i dalje lečenje pacijenata koji se već bore sa rakom. Ovaj način pregleda biće široko dostupan otprilike za godinu dana.

PATOLOZI SKEPTIČNI VIŠE skepse prema tečnoj biopsiji pokazuju neki patolozi. Novu metodu pozdravljaju, ali ne veruju da bi u dogledno vreme mogla u potpunosti da zameni klasični način uzimanja tkiva. Tvrde, naime, da nije potpuno pouzdana.

Na Plućnoj klinici Univezitetske klinike u Plzenju tečnu biopsiju u isprobali na 20 pacijenata.

- Pokazala se kao velika pomoć pre svega kod pacijenata kod kojih nije moguće klasičnim načinom doći do dovoljne količine tkiva, i to naročito kod raka pluća. Zahvaljujući novoj metodi rezultati su nam na raspolaganju nekoliko nedelja ranije, i lečenje može da počne na vreme - kaže direktor Klinike Miloš Pešek.

Uspešnost nove metode njegov tim je zabeležio, na primer, kod lečenja 41-godišnje pacijentkinje. NJen tumor nije reagovao na hemoterapiju.

- Zahvaljujući tečnoj biopsiji na vreme smo ustanovili koji tip ćelija raka u telu pacijentkinje preovladava i mogli smo da primenimo ciljano lečenje. Došlo je do brzog povlačenja tumora - navodi Pešek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije