Žalfija smiruje upale, „bistri“ mozak

J. Matijević

16. 02. 2012. u 10:18

Lečenje biljem - Žalfija je jedan od najboljih prirodnih antibiotika i antiseptika. Pomaže protiv groznice, upale bešike, jača nerve, olakšava varenje, čisti jetru

AROMATIČNA, medonosna i lekovita, žalfija (Salvia officinalis) jedna je od najstarijih medicinskih biljaka. U spisima je pominju svi antički lekari, a u njenu lekovitost i dan-danas se mnogo veruje. Lekovite osobine imaju samo listovi bogati ugljenim hidratima, celulozom, taninima i belančevinama. Osim ovih organskih jedinjenja, sadrže i mnogo gvožđa i kalcijuma, a bogati su i vitaminom A. Ipak, najvažniji lekoviti sastojak ove biljke je njeno etarsko ulje.

Žalfija je nezaobilazan sastojak mnogobrojnih lekova koji se upotrebljavaju za ispiranje usta i grla kad nastanu upale i katari, jer zbog dejstva tanina jača sluzokožu, dok etarsko ulje deluje antiseptično. Štaviše, do otkrića antibiotika žalfija se vekovima koristila protiv upala grla i ždrela i promuklosti, kao i za pripremanje čaja protiv znojenja tuberkuloznih, jer smanjuje lučenje znojnih žlezda. Osim toga, kadulja, kako je još nazivaju: deluje protiv povišene temperature i groznice, uništava zarazne klice, dobar je antioksidant, sprečava grčeve u organima za varenje, pospešuje izlučivanje mokraće, blago pročišćava creva, deluje na površinsko skupljanje tkiva, ublažava i sprečava upale...

U narodnoj medicini, žalfija se koristi i da ojača nerve, a pomaže i protiv svih vrsta prehlade i gripa. Upotrebljava se i za čišćenje krvi, protiv svih zapaljenja, od zapaljenja ždrela i unutrašnjih organa, do bešike i vaginalnih upala. Olakšava tegobe obolelima od reumatizma i antibiotik je širokog spektra dejstva. Travari tvrde da je efikasan lek za čišćenje jetre, protiv bolesti bubrega i noćnog znojenja, a najčešće je preporučuju za održavanje zdravlja desni i zuba. Engleski travari koristili su je za stimulisanje koncentracije i bolje pamćenje, a smatraju i da doprinosi dugovečnosti.

I naučna istraživanja su potvrdila lekovitost žalfije. Lekari i farmaceuti je, kada se radi o unutrašnjoj upotrebi, preporučuju protiv blagih poremećaja varenja i za sprečavanje prekomernog znojenja, a spolja protiv upala sluzokože usta i grla. Istraživanjima je, takođe, potvrđeno da žalfija utiče na smanjenje znojenja u menopauzi. Njeno estrogensko dejstvo može da doprinese regulaciji menstrualnog ciklusa, ublažava bolne menstruacije i smanjuje lučenje mleka dojiljama koje žele da prekinu dojenje.

Ipak, i pored svih lekovitih osobina, žalfija se ne preporučuje trudnicama i epileptičarima, a dugotrajna upotreba bez nadzora lekara ili farmaceuta može da izazove povećanu sklonost ka konvulzijama, to jest iznenadnim napadima snažnog nekontrolisanog grčenja mišića, često praćenog gubitkom svesti.

Danas se, osim za lečenje, žalfija mnogo koristi u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji, ali i u kulinarstvu naročito za pripremanje pikantnih jela od mesa.

RECEPTI

ČAJ - 3 kašike žalfije
- 1/2 l vode
Proključalom vodom, uveče, prelijte listove žalfije i odmah dobro poklopite. Ujutru procedite i tečnošću ispirajte usta i desni.

Za bolje varenje

- 40 g žalfije

- 40 g listova belog sleza

- 10 g kamilice

- 10 g matičnjaka

S pola litra hladne vode prelijte tri kašike mešavine. Posle tri sata smesu zagrevajte u poklopljenom sudu i kad provri na tihoj vatri kuvajte pet minuta. Sklonite s vatre i po čašicu mlakog čaja pijte tri-četiri puta dnevno, pola sata pre jela.

Protiv upale mokraćnih puteva

- 50 g žalfije

- 50 g listova breze

- 50 g listova medveđeg grožđa

- 50 g cveta belog sleza

- 50 g rastavića

S pola litra ključale vode prelijte tri kašike mešavine, odmah poklopite i ostavite da prenoći. Ujutro procedite i čaj pijte tokom dana, gutljaj po gutljaj umesto vode.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Teca Peca

16.02.2012. 11:59

Zalfija je zaista vanredan caj koji mnogo pomaze organizmu.Ljudi poput mene vecinom smatraju da se zalfijom uglavnom ispiraju usta!Jedan prijatelj mi jen otkrio da zalfija znaci mnogo vise.Legenda kaze da je ejdan mudrac u Grckoj upitao jednog prijatelja koliko ima godina.Ovaj je odgovorio- sedamdeset.Mudrac mu je rekao"Redovno pij caj od zalfije i doziveces sigurno devedeset godina">Ko veruje, ko ne veruje, ali zalfija je magican caj.

Dragan NS

16.02.2012. 16:13

Samo nesto da dodam na ovaj sjajan clanak. Caj koji se pije mora kad se stavi zalfija da vri najmanje 5 minuta da bi isparila etarska ulja koja mogu da izazovu grcenje misica. I to je obavezno. Ako se zalfija koristi za ispiranje usta onda se samo prelije vrucom vodom i malo ostavi pa se procedi. Ovo je jako vazno!

brojsovac

17.02.2012. 12:25

@Dragan NS - Brojs kaze da treba da kljuca 3 minuta tacno, i 10 minuta da odstoji, i onda se procedi. Ne 5 minuta.

Dragan NS

17.02.2012. 16:50

@Dragan NS - Malo je neozbiljno reci tacno 3 minuta. Ko moze reci da ce za tacno 3 minuta ispariti nezeljena etarska ulja. Na razlicitim mestima raste zalfija sa ( u zavisnosti od zemlje i hemijskog sastava gde raste ) razlicitim ( malim ) hemijskim sastavom. Ako se ne ostavi malo vremenske rezerve da vri moze da se desi da nezeljena etarska ulja ne ispare. Ako vri 5 minuta a ne tacno 3 minuta onda imamo 2 minuta rezerve da ispari . S postovanjem

Ivana

28.02.2019. 21:34

@Dragan NS - Kaze da treba da kljuca tri do 5 minita a odstoji 30 minuta. Nakont toga se iscedi i 3x po jednu lafenu kasicicu. Tako pise na mojoj kutiji od caja

Ilija

30.08.2012. 18:49

Jedini caj koji mora da se kuha kako bi se oslobodilo etericno ulje ,koje je vrlo lekovito. Cak i 10-tak minuta...