UMESTO odmora na čarobnim grčkim ostrvima, najlepšim plažama Mediterana ili dalekim egzotičnim destinacijama, mnogima će zbog virusa korona glavno odredište ovog leta biti Srbija. Oni koji teško mogu da zamisle letovanje bez morskog plavetnila i pogleda na pučinu sa ležaljke ili iz obližnjeg kafića, sada imaju priliku da bolje upoznaju turističke potencijale Srbije i njenu lepotu. Uživaće u našim banjama, na planini, u kući na selu, kod rođaka van grada ili u iznajmljenoj vikendici u prirodi, daleko od buke i gužve.

Pisac i psihoterapeut Marko Braković kaže da će odluka da letnji odmor ne provedu u inostranstvu, u psihološkom smislu, pogoditi samo one koji su navikli da svake godine idu na more i koji za to imaju novac. Ali ova situacija može da se posmatra i iz pozitivnog ugla.

- Imajući u vidu recesiju koja nas očekuje zbog pandemije, mnogima će ovo biti neplanirana prilika za uštedu, pa taj novac mogu da izdvoje za kasniji odlazak na letovanje, krajem sezone ili pred početak jeseni - kaže Braković za "Novosti". - Ili da ga potroše na nešto drugo što smatraju da im je važnije. Postoji opcija da odu na željenu egzotičnu destinaciju tokom zime, što može da bude kompenzacija za trenutnu situaciju ako im ove okolnosti teško padaju. Ali dok se ne steknu uslovi za odlazak na daleka odredišta, jedina kompenzacija je srpski turizam, jer drugog izbora nema.

S druge strane, ljudi koji ne idu svake godine na more, verovatno neće ni obratiti pažnju na preporuke nadležnih da se sada ne putuje u inostranstvo, već da se ostane u Srbiji.

- Njih to neće pogoditi, niti će imati osećaj da su protraćili letnji odmor i da su nešto važno propustili - ističe Marko Braković. - Potpuno im je svejedno da li se savetuje odlazak na more ili ne.