Čudno poreklo našeg ponašanja: Zašto namigujemo, pokazujemo srednji prst i tetoviramo se?

NovostiOnline

31. 01. 2020. u 13:15

Mnoge stvari radimo svaki dan i nikad se ne zapitamo odakle potiču i šta zaista znače, a većina njih ima vrlo interesantne priče i koren u mitologiji, starim verovanjima i paganskim običajima

Чудно порекло нашег понашања: Зашто намигујемо, показујемо средњи прст и тетовирамо се?

Depositphotos

Mnoge stvari radimo svaki dan i nikad se ne zapitamo odakle potiču i šta zaista znače, a većina njih ima vrlo interesantne priče i koren u mitologiji, starim verovanjima i paganskim običajima.

Da li ste se nekada zapitali zašto namigujemo ili pokazujemo srednji prst? Kako su nastala ova opšte prihvaćena ponaša širom sveta i koje je njihovo izvorno značenje? Biće zabavno da ih otkrijemo.

NAMIGIVANjE

Onaj ko namiguje signalizira drugoj osobi da će uskoro sa njom da podeli neko tajno saznanje. Nije očigledno zašto i šta je to, ali je namigivanje znak da odmah dovedemo stvarnost u pitanje. Ovo je poziv za buđenje. Ako zastanete i malo razmiliste o tome, to je već prilično čudno. Namigivanje zapravo ime veze sa pričom o jednookom Odinu iz nordijske mitologije.

Odin je moćan i mudar otac skandinavske religije. Bog mudrosti, ozdravljenja i pobede voljen je u svim germanskim tradicijama, a poznat je po svojoj žeđi za mudrošću.

Prema jednoj priči, na jednom od svojih putovanja u potrazi da proširi svoje znanje i svest, Odin je došao do izvora gde raste drvo "Yggdrasil". Opšte je bilo poznato da, ko pije vodu sa ovog izvora, spoznaće sve tajne i postati najmudriji na svetu. Ovaj izvor čuvao je Mimir, savetnik bogova i najmudriji lik skandinavske religije.

Odin mu je zatražio malo vode. Mistično stvorenje je tačno znalo šta Odin traži i nije htelo da mu olakša: tražilo je bogu da žrtvuje svoje oko. Kako je Odin tražio apsolutnu mudrost, Mimir je smatrao da je to fer cena. Odin nije dva puta razmislio već je odmah bacio svoje oko u izvor, a Mimir mu je dozvolio da pije vodu sa izvora i spozna svo znanje ovoga sveta.

U mnogim likovnim prikazima i zbog činjenice da ima jedno oko, Odin izgleda kao da namiguje. To je priča odakle potiče namigivanje, a kada namigujemo i time signaliziramo da imamo za nekog neko tajno saznanje, zapravo odajemo počast Odinovom žrtvovanju.

ZAŠTO POKAZUJEMO SREDNjI PRST DA BISMO NEKOG UVREDILI?

Još u antičkoj Grčkoj su shvatili snagu seksualnosti, te je ona bila deo moći gotovo svih njihovih bogova. Uspravni muški polni organ je imao posebne moći. On je bio simbol velikog potencijala, snage koja je mogla da se bori protiv svakog demona, da preokrene lošu sreću u zlatnu priliku i da kreira novi i uspešan početak u svačijem životu.

Kod starih Grka ispružen srednji prst upravo je to značio – uspravni muški polni organ. Ali, zašto su ga pokazivali? Ovu ružnu gestikulaciju koristili su da oteraju bilo kakvu negativnu energiju i aktivnost usmerenu ka njima.

Pokazivanje srednjeg prsta i vređanje je pokušaj da se „veže“ i odbije loša energija koja je uperena protiv vas.

ZAŠTO SE TETOVIRAMO?

Tetovaža je stari oblik umetnosti koji se tokom istorije pojavljuje u različitim kulturama. Naša moderna reč "tetovaža" dolazi od tahitske riječi „tatau“ što znači "nešto označiti".

Mnogi povezuju poreklo tetovaža sa verovanjem da je to žrtva koju prinosimo svojim telima kako bismo se dublje povezali sa onim što taj odabrani simbol predstavlja. U nekim zemljama se veruje da je reč o večnom tragu na našim smrtnim telima, koji može da prođe kroz sve naše reinkarnacije. Zato, pre nego što se odlučite za tetovažu, mudro odaberite njeno značenje i simboliku.
(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Vratite se

31.01.2020. 19:00

" Zašto namigujemo, pokazujemo srednji prst i tetoviramo se?"...Zato sto abstinniramo i ne "druzimo" se sa Zivotodavcem i Spasiteljem....eto zasto...!!!

deda

31.01.2020. 19:18

Imam 5 PET unucadi godine starosti od 13 do 19 godinaNema vece gluposti od tetovaze Nijedan doktor nema tetovaze Nijedan skolovaniji covek nema tetovaze Nijedan odgovorna osoba na polozaju nema tetovazuKad te primaju za posao ( dgovorniji ) prvo te gledaju kako izgledasSa mojim unucadima se borim RAZGOVOROM da osobe sa tetovazom,osobe sa iglama po telu nigde neiduGlumci prekrivaju ( bolje reci sami se prekrivaju) da bi dobili posao /uloge Hvala na paznji