Opasni nenaspavani vozači

M. D.

petak, 19. 10. 2018. u 21:43

Опасни ненаспавани возачи

Shutterstock

Vozači koji su spavali između četiri i pet sati bili su tri puta skloniji tome da učestvuju u nesreći. Oni koji su spavali manje od četiri sata imali su čak 15 puta veću verovatnoću da dožive nesreću

STRUČNjACI nas stalno upozoravaju da ne sedamo za volan pijani, ali da li ste znali da ako vozite nenaspavani, to je gotovo isto kao da ste u alkoholisanom stanju?

Tako je pokazala američka studija na osnovu analize 6.800 saobraćajnih nesreća koje su se dogodile između 2005. i 2007. godine i naknadnog intervjua sa učesnicima.

Vozači koji su spavali između četiri i pet sati bili su tri puta skloniji tome da učestvuju u nesreći. Oni koji su spavali manje od četiri sata imali su čak 15 puta veću verovatnoću da dožive nesreću. Takođe, bili su jednako podložni greškama kao i vozači sa 1,5 puta većim nivoom alkohola u krvi od dozvoljenog. Pokazalo se i da vozači koji su promenili navike u spavanju imaju 30 odsto veći rizik da izazovu nesreću.

Nedostatak sna utiče na procenu, brzinu reakcije i sposobnost fokusiranja, pa stručnjaci upozoravaju da se pre vožnje obavezno naspavate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije