MAFINI SA KREM "KAPICOM"


Potrebno je:

- 250 g šargarepe

- 2 jajeta

- 50 g šećera

- 150 g lešnika

- vanilin šećer

- prstohvat soli

- kašičica praška za pecivo

- prstohvat cimeta.

- slatka pavlaka

Umutite belanca sa solju, dodajte izrendanu šargarepu, mlevene lešnike, šećer, prašak za pecivo, vanilin šećer, cimet, žumanca, pa dobro promešajte. Testo sipajte u kalup za mafine i pecite u rerni na 200 stepeni, otprilike 15 minuta. Umutite slatku pavlaku koju ste prethodno držali u frižideru. Filujte svaki mafin posebno i ukrasite ga mlevenim ili komadićima lešnika.



KOLAČ SA GOLICOM I PISTAĆIMA



Potrebno je:

- 250 g šargarepe

- 200 g badema

- 200 g smeđeg šećera

- 5 jaja

- kašičica rendane kore od limuna

- 1/2 kašičice praška za pecivo

- šaka golice

- šaka pistaća

- 1/2 kašičice cimeta

Za glazuru:

- 100 g putera

- 200 g krem-sira

- 30 g šećera u prahu

- seckana šargarepa

- malo pistaća

- malo golice

Umutite žumanca, šećer i limunovu koru, pa dodajte mlevene bademe, prašak za pecivo, cimet, listiće pistaća. Dobro promešajte. Izrendanu šargarepu umešajte u testo i dodajte umućen sneg od belanaca. Testo pecite u rerni na 180 stepeni oko 45 minuta. Umutite puter, šećer i krem-sir, pa glazurom premažite koru. Pospite seckanim pistaćima, golicom i šargarepom.



VITAMINSKI KOKTEL


Potrebno je:


- kg šargarepe

- 4 pomorandže

- 2 mandarine

- komadić đumbira

- malo meda

- prstohvat cimeta

- kašičica narendane pomorandžine kore

Isecite šargarepu na komadiće i u blenderu je izmiksajte sa očišćenim đumbirom, oljuštenim kriškama pomorandže i mandarine. Dodajte med, cimet i još malo blendirajte. Pripremljenu masu razdelite u čaše i po želji ukrasite slatkom pavlakom i pomorandžinom korom. Popijte sveže.



ĐUMBIR TORTA


Potrebno je:

- 4 šoljice narendane šargarepe

- 2 šoljice brašna

- 2 kašičice praška za pecivo

- kašičica sode bikarbone

- kaščica soli

- kašičica cimeta

- kašičica đumbira u prahu

- šoljica smeđeg šećera

- šoljica seckanih oraha

- šoljica soka od limuna

- šećer u prahu ili kokos

Pomešajte šargarepu, orahe, so, đumbir, cimet i šećer. Prvo ih dobro promešajte varjačom, pa onda kratko mutite mikserom. Dodajte brašno i prašak za pecivo, zatim sok od limuna i još kratko mutite. Sipajte u podmazan pleh ovalnog oblika i pecite 45 minuta. Dok je kora još topla pospite je šećerom ili kokosom u prahu. Ukrasite šargarepom.



KUGLOF SA ČOKO-GLAZUROM


Potrebno je:

- 2 jajeta

- 125 g šećera

- 50 ml ceđenog soka od pomorandže

- 50 ml ulja

- 100 g brašna

- kašičica praška za pecivo

- 50 g izrendane šargarepe

- 50 g džema od pomorandže

- 200 g čokolade za kuvanje

- 200 g margarina

Umutite penasto jaja sa šećerom, dodajte sok, ulje, brašno pomešano sa praškom za pecivo, šargarepu i džem. Sve sjedinite i sipajte u kalup za kuglof, pa stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Pecite oko 40 minuta. Napravite glazuru od topljenog margarina i čokolade, pa prelijte odmah na topli kolač.



NARANDžASTE PALAČINKE


Potrebno je:

- 300 ml mleka

- 2 jajeta

- 1/2 kašičice soli

- 100 g šećera

- 250 g brašna

- 5 g suvog kvasca

- 3 šargarepe

- ulje

- med ili džem

U toplom mleku razmutite so i šećer, dodajte brašno i kvasac, dobro promešajte, pokrijte krpom i ostavite da testo raste nekih sat vremena. U međuvremenu isecite šargarepu i kuvate je 20 minuta, pa je pomešajte sa malo toplog mleka i umutite mikserom. Dodajte u to jaja i mutite smesu, pa pomešajte sa testom i sve ostavite još pola sata ispod krpe. U tiganju zagrejte malo ulja i pržite palačinke, ali da budu deblje. Premažite ih medom ili džemom.