Šargarepa za savršen ukus: Mafini sa krem kapicom (RECEPT)
21. 02. 2020. u 14:10
Evo još nekih recepata za poslastice sa šargarepom: kolač sa golicom i pistaćima, đumbir torta, kuglof sa čoko-glazurom, narandžaste palačinke
Mafini sa krem "kapicom" Depositphotos
MAFINI SA KREM "KAPICOM"
Potrebno je:
- 250 g šargarepe
- 2 jajeta
- 50 g šećera
- 150 g lešnika
- vanilin šećer
- prstohvat soli
- kašičica praška za pecivo
- prstohvat cimeta.
- slatka pavlaka
Umutite belanca sa solju, dodajte izrendanu šargarepu, mlevene lešnike, šećer, prašak za pecivo, vanilin šećer, cimet, žumanca, pa dobro promešajte. Testo sipajte u kalup za mafine i pecite u rerni na 200 stepeni, otprilike 15 minuta. Umutite slatku pavlaku koju ste prethodno držali u frižideru. Filujte svaki mafin posebno i ukrasite ga mlevenim ili komadićima lešnika.
KOLAČ SA GOLICOM I PISTAĆIMA

Potrebno je:
- 250 g šargarepe
- 200 g badema
- 200 g smeđeg šećera
- 5 jaja
- kašičica rendane kore od limuna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- šaka golice
- šaka pistaća
- 1/2 kašičice cimeta
Za glazuru:
- 100 g putera
- 200 g krem-sira
- 30 g šećera u prahu
- seckana šargarepa
- malo pistaća
- malo golice
Umutite žumanca, šećer i limunovu koru, pa dodajte mlevene bademe, prašak za pecivo, cimet, listiće pistaća. Dobro promešajte. Izrendanu šargarepu umešajte u testo i dodajte umućen sneg od belanaca. Testo pecite u rerni na 180 stepeni oko 45 minuta. Umutite puter, šećer i krem-sir, pa glazurom premažite koru. Pospite seckanim pistaćima, golicom i šargarepom.
VITAMINSKI KOKTEL

Potrebno je:
- kg šargarepe
- 4 pomorandže
- 2 mandarine
- komadić đumbira
- malo meda
- prstohvat cimeta
- kašičica narendane pomorandžine kore
Isecite šargarepu na komadiće i u blenderu je izmiksajte sa očišćenim đumbirom, oljuštenim kriškama pomorandže i mandarine. Dodajte med, cimet i još malo blendirajte. Pripremljenu masu razdelite u čaše i po želji ukrasite slatkom pavlakom i pomorandžinom korom. Popijte sveže.
ĐUMBIR TORTA

Potrebno je:
- 4 šoljice narendane šargarepe
- 2 šoljice brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- kašičica sode bikarbone
- kaščica soli
- kašičica cimeta
- kašičica đumbira u prahu
- šoljica smeđeg šećera
- šoljica seckanih oraha
- šoljica soka od limuna
- šećer u prahu ili kokos
Pomešajte šargarepu, orahe, so, đumbir, cimet i šećer. Prvo ih dobro promešajte varjačom, pa onda kratko mutite mikserom. Dodajte brašno i prašak za pecivo, zatim sok od limuna i još kratko mutite. Sipajte u podmazan pleh ovalnog oblika i pecite 45 minuta. Dok je kora još topla pospite je šećerom ili kokosom u prahu. Ukrasite šargarepom.
KUGLOF SA ČOKO-GLAZUROM

Potrebno je:
- 2 jajeta
- 125 g šećera
- 50 ml ceđenog soka od pomorandže
- 50 ml ulja
- 100 g brašna
- kašičica praška za pecivo
- 50 g izrendane šargarepe
- 50 g džema od pomorandže
- 200 g čokolade za kuvanje
- 200 g margarina
Umutite penasto jaja sa šećerom, dodajte sok, ulje, brašno pomešano sa praškom za pecivo, šargarepu i džem. Sve sjedinite i sipajte u kalup za kuglof, pa stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Pecite oko 40 minuta. Napravite glazuru od topljenog margarina i čokolade, pa prelijte odmah na topli kolač.
NARANDžASTE PALAČINKE

Potrebno je:
- 300 ml mleka
- 2 jajeta
- 1/2 kašičice soli
- 100 g šećera
- 250 g brašna
- 5 g suvog kvasca
- 3 šargarepe
- ulje
- med ili džem
U toplom mleku razmutite so i šećer, dodajte brašno i kvasac, dobro promešajte, pokrijte krpom i ostavite da testo raste nekih sat vremena. U međuvremenu isecite šargarepu i kuvate je 20 minuta, pa je pomešajte sa malo toplog mleka i umutite mikserom. Dodajte u to jaja i mutite smesu, pa pomešajte sa testom i sve ostavite još pola sata ispod krpe. U tiganju zagrejte malo ulja i pržite palačinke, ali da budu deblje. Premažite ih medom ili džemom.