Gurmanska pasta

Potrebno je: 250-300 g testenine po želji, 200 g hamburške slanine, čen belog luka, 500 ml neutralne pavlake, so, biber, kašičica origana, izrendani parmezan

Skuvajte testeninu u posoljenoj vodi. Slaninu isecite na manje komade i stavite na tiganj, pa je prepržite na srednje zagrejanoj plotni, da joj istopite mast, sve dok komadići ne postanu tamni i hrskavi. Dodajte čen sitno iseckanog belog luka i pržite tridesetak sekundi (tek da pusti aromu), pa zalijte neutralnom pavlakom i smanjite vatru. Kuvajte uz stalno mešanje, pa dodajte proceđenu testeninu, sa malo vode, i dobro promešajte. Posolite, pobiberite i začinite origanom. Ukoliko se sos previše razredio kada ste ulili vodu od testenine, ostavite minut-dva na ringli da se ukrčka. Gotovu pastu pospite rendanim parmezanom.

* * * * * * * * * * * * * *

Rolovana piletina

Potrebno je: 1 veće pileće belo meso, 10-15 tankih režnjeva dimljene slanine ili pančete, po kašika meda i senfa, sok od 1 limuna, čili u prahu

 

Uključite rernu da se greje na 250 stepeni, a za to vreme piletinu isecite na osam komada. Meso posolite, pobiberite i pospite sa malo čilija. Svaki komad umotajte u slaninu, pa ređajte na pleh, prethodno obložen papirom za pečenje. U činiji dobro izmešajte sok od limuna, senf, med i papriku, pa time premažite sa svih strana pileće komade u slanini. Pecite dok meso ne porumeni.

* * * * * * * * * * * * * *

Medaljoni sa sirom

Potrebno je: 12 parčića tost hleba, 1 kisela pavlaka, 3 jajeta, 1/2 kašičice soli, 20 kolutova praziluka, 1 crvena sveža paprika, 1 žuta/zelena paprika, 12 listića slanine, kašičica origana, 150 g kačkavalja, ulje/margarin

 

Tost hleb isecite čašom koja odgovara veličini kalupa za projice. Kalupe premažite uljem ili margarinom. Umutite jaja sa pavlakom, dodajući so. Crvenu, zelenu/žutu papriku i praziluk isecite na kolutove, pa ih podelite na polovine. Na kockice naseckajte deo kačkavalja (po 1-2 kockice za svaki kalup). U kalupe stavite tost hleb, pa oko njega slaninu, u krug, zatim pola umućene smese pavlake i jaja, dodajte iseckane kockice kačkavalja, pa ostatak smese. Odozgo stavite pripremljenu papriku, dodaje kolutove praziluka i pospite origanom. Pecite desetak minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, dok slaninica lepo ne požuti i smesa unutar korpica bude pečena. Krupno izrendajte ostatak kačkavalja. Kada su korpice pečene, izvadite ih iz rerne, pospite kačkavaljem i vratite na pet minuta da se peku, dok se kačkavalj ne otopi.

* * * * * * * * * * * * * *

Francuski krompir

Potrebno je: 1 kg krompira, glavica crnog luka, 4 kuvana jajeta, 1 sirovo jaje, slanina, 1 kisela pavlaka, so, biber, bosiljak

 

Krompir u ljusci skuvajte u jednoj posudi, jaja u drugoj. Kada su gotovi, oljuštite ih i nasecite na kolutove. Slaninu i luk isecite na manje komade. Na dno posude za pečenje stavite malo ulja pa ređajte sastojke - luk, krompir, jaja, slaninu i tako sve dok ih ne potrošite. Završite krompirom, pa ga prelijte mešavinom umućenog jajeta i pavlake, u koju ste dodali sitno iseckani bosiljak, so i biber. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, dok krompir ne dobije hrskavu koricu.