Neodoljivo ukusne: Ove posne pite morate probati

Ž. P.

27. 12. 2019. u 14:10

Napravite: pitu sa spanaćem i prazilukom, sa kiselim kupusom, pitu na domaći način

Неодољиво укусне: Ове посне пите морате пробати

Sa spanaćem i prazilukom Depositphotos

SA SPANAĆEM I PRAZILUKOM

Potrebno je:

* pakovanje kora za pitu * 400 g spanaća * 200 g šampinjona * 100 g praziluka * ulje * so * 100 g tofu (sojinog) sira

Operite povrće a zatim na ulju izdinstajte iseckani praziluk, šampinjone i spanać. Posolite i dinstajte dok svi sastojci ne omekšaju. Podmažite pleh uljem, stavite dve kore (malo ih nagužvajte), poprskajte ih uljem, ređajte fil od spanaća, ponovo nagužvane kore, pa narendati tofu sir. Opet stavite kore i ređajte sastojke istim redosledom dok ne utrošite materijal. Preko poslednje kore narendajte sir, premažite uljem i pecite pitu u rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.


NEODOLjIVO I BEZ MESA

Potrebno je:

* 500 g praziluka * šargarepa * 150 g pirinča * so * biber * 100 ml mineralne vode * 100 ml ulja ( 75 ml za prženje i 25 ml za prskanje kore) * 500 g debljih kora za pitu

Skuvajte pirinač sa vodom i malo soli (nemojte prekuvati) a zatim ga procedite. Na nekoliko kašika ulja, u većem i dubljem tiganju, propržite praziluk iseckan na tanke šnite, kada malo porumeni, dodajte narendanu šargarepu i pržite zajedno. Stavite biber i so po ukusu i sve dobro promešajte. U to dodajte skuvani pirinač i sve sjedinite. Poređajte dve kore u podmazani pleh, poprskajte ih mešavinom kisele vode i ulja, pa stavite fil, preko stavite još dve kore, poprskajte ih sa smesom od kisele vode i ulja. Tako uradite sa svim korama i filom dok ne utrošite materijal, a pitu odozgo premažite uljem i kiselom vodom. Stavite pitu da se peče u zagrejanoj rerni na 185 stepeni oko pola sata, odnosno dok ne porumeni.


SA KISELIM KUPUSOM

Potrebno je:

* 500 g kora * 1 kg kiselog kupusa * malo šargarepe * 300 dl ulja * 300 dl vode * malo soli * malo bibera


Kupus sitno iseckajte, stavite da se dinsta na ulju i dodajte 3 dl vode. Kada bude gotovo mekan, dodajte rendanu šargarepu i dinstajte još malo, zatim sklonite sa šporeta, ubacite biber i ostavite da se ohladi. U pleh koji ste prethodno podmazali uljem poređajte dve kore, zatim red kupusa, ponovo dve kore, pa opet red kupusa. Ponovite postupak dok ne utrošite sve sastojke, tako da na kraju pitu prekrijete korama i premažete uljem. Stavite u podmazani pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, otprilike 45 minuta.

NA DOMAĆI NAČIN

Potrebno je:

* 1 kg brašna * 500 ml vode * 800 g šampinjona * 500 g krompira * 2-3 kašike ulja * 2-3 glavice luka * biber, so

Zamesite testo od brašna, vode, soli i ulja, a zatim ga podelite na dva dela. Premažite uljem i ostavite da odstoje 15 minuta. U međuvremenu propržite na ulju šampinjone, sa lukom i iseckanim krpompirom i dodajte so i biber po ukusu. Razvucite testo, premažite preko njega pola fila od pečuraka i krompira i uvijte u štrudlu. Napravite još jednu štrudlu, stavite sve u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije