Slatka zadovoljstva od kestena
28. 12. 2018. u 18:31
Poslastice od kestena za mnoge predstavljaju nezaobilazni dodatak dobrog obroka. Napravite čarobnu tortu, brzi rolat ili kremastu fantaziju i pohvale gostiju na vaš račun neće izostati
Depositphotos
ČAROBNA TORTA
Potrebno je: 500 g kesten pirea, 100 g brašna, 8 jaja, 150 ml ruma, 250 g šećera u prahu, kesica vanilin šećera, kašičica cimeta, 4 lista želatina, 300 g šlaga, 6 kašika džema, 200 g čokolade za kuvanje, 30 g margarina ili putera
Izmiksajte kesten pire, žumanca i dve kašike ruma. Pomešajte 50 grama šećera u prahu, vanilin šećer i cimet. Postepeno dodajte brašno i belanca umućena sa 100 grama šećera. Sipajte u podmazan kalup i pecite u rerni na 180 stepeni, oko pola sata. Ostatak šećera umutite sa preostalim kestenom i rumom. Želatin otopite u hladnoj vodi, zagrejte na tihoj vatri, umešajte šlag i sjedinite sa kremom. Koru isecite dva puta vodoravno. Prvu premažite sa tri kašike džema, poklopite drugom korom, isfilujte kremom. Stavite treću koru, namažite ostatkom džema i ohladite u frižideru. Čokoladu i margarin otopite na pari i time prelijte tortu. Ukrasite je bademima.
* * * * * * * * * * * * * * * * *

BRZI ROLAT
Potrebno je: 200 g kesten pirea, 300 g mlevenog keksa, 100 g šećera, 1 dl vode, 250 g margarina, 250 g čokolade za kuvanje
U 100 grama šećera sipajte vodu. Kada provri, sklonite ga sa vatre. Dodajte mleveni keks i margarin koji ste viljuškom izmrvili, dobro izmešajte, pa podelite na dva dela. U prvi deo stavite rastopljenu čokoladu (100 grama), a u drugi kesten pire. Razvijte svetli deo u pravougaonik na foliji, pa preko njega tamni deo. Uvijte u rolat i ostavite da se stegne u frižideru. Prelijte čokoladom koju ste otopili sa malo margarina.
* * * * * * * * * * * * * * * * *

KREMASTA FANTAZIJA
Potrebno je: 200 g kesten pirea, 2 jajeta, 100 g seckanog kestena, 3 kašike suvog grožđa, 50 g šećera, 3 kašike ruma, 50 g badema, 300 g šlaga, 6 kašika tople čokolade
Za početak, prelijte rumom suvo grožđe i ostavite da malo odstoji. Na pari izmiksajte žumanca sa šećerom i ostavite da se ohladi. Kesten pire sjedinite sa ohlađenim žumancima, sipajte sneg od belanaca, šlag i dobro promešajte. Dodajte suvo grožđe, kestenje i bademe koje ste iseckali, pa promešajte i sipajte u četiri kalupa obložena plastičnom folijom i ostavite tokom noći u frižideru. Sutradan kalupe nakratko potopite u toplu vodu, krem izručite na tanjir, prelijte toplom čokoladom i ukrasite bademom, orahom ili lešnikom.