Oskarovac Kosta Gavras: Ovde sam među prijateljima

Radmila RADOSAVLJEVIĆ

07. 03. 2020. u 08:20

Legendarni reditelj, kome će u subotu veče biti uručena nagrada Festa. Imam divna sećanja na vašu zemlju i ljude, i zato sam sa iskrenom radošću ponovo došao

Оскаровац Коста Гаврас: Овде сам међу пријатељима

Kosta Gavras, Foto Predrag Mitić

VELIKO mi je zadovoljstvo što sam gost ovogodišnjeg Festa i što sam posle nekoliko decenija opet u Beogradu i vašoj zemlji. Osećam da sam ovde među prijateljima, jer imam divna sećanja kada sam prvi put bio na vašem festivalu. U međuvremenu sam imao nekoliko poziva da dođem u Beograd, ali zbog poslovnih obaveza nisam bio u mogućnosti, i zato sam sada ovde sa iskrenom radošću.

Ovako, u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti", govori legendarni reditelj, scenarista i producent Konstantinos Kosta Gavras, dvostruki oskarovac, laureat kanske "Zlatne palme", berlinskog "Zlatnog medveda" i drugih najsprestižnijih priznanja, kome će u subotu veče svečano biti uručena nagrada Festa "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Jednog od najuglednijih filmskih autora - začetnika i utemeljivača evropskog političkog filma, čija su ostvarenja obeležila svetsku kinematografiju, sačekali smo na aerodromu, i odmah smo mogli da se uverimo da i u 87. godini Gavras ništa nije izgubio od svog osmeha, šarma i gospodske jednostavnosti, što takođe čini deo njegove bogate i uzbudljive "lične karte". Čim smo mu prišli, odmah je napravio opasku da mu je drago kad vidi da je film i dalje važan i popularan za medije.

- Vašu zemlju pamtim - a to je tada bila ona velika Jugoslavija, po prikazivanju mog filma Confession iz 1970. godine, koji je govorio o komunističkom progonu tadašnjeg čehoslovačkog zamenika ministra spoljnih poslova. Taj film je bio zabranjen u Istočnoj Evropi, i meni je tada bilo čudesno i zapanjujuće da je ova priča mogla da stigne do vaše publike, zbog čega i danas mislim da je ta nekadašnja Jugoslavija bila neka dobra zemlja - kaže Gavras.


Veliki stvaralac grčkog porekla, koji već decenijama živi i radi u Francuskoj, u subotu veče će u "Kombank dvorani" predstaviti i svoj novi film "Ponašajte se kao odrasli", koji se na Festu prikazuje u okviru Glavnog programa van konkurencije. Reč je o izuzetnom ostvarenju koje je Gavras posle više od pedeset godina karijere prvi put snimio u svojoj rodnoj zemlji, Grčkoj, na maternjem jeziku, a njegova svetska premijera bila je na prošlogodišnjem festivalu u Veneciji.

Sa našom novinarkom na aerodromu Foto Nikola Skenderija

Nova triler-drama jednog od najangažovanijih, najprovokativnijih i najbeskompromisnijih majstora "pokretnih slika" zasniva se na knjizi bivšeg grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa. Prikazujući događaje u vezi sa velikom finansijskom krizom koja je 2015. potresla Grčku, Gavras u njoj osvetljava akcije koje su se odigravale iza zatvorenih vrata, a o kojima javnost gotovo ništa ne zna.

- Pre deset godina, grčka kriza gurnula je zemlju u istu situaciju koja je mene nekada naterala da odem. Napustio sam Grčku posle srednje škole, jer je mladim ljudima mog socijalnog statusa tada mogla da ponudi samo život podređen teokratskoj demokratiji. Kao imigrantu, Francuska mi je omogućila da ostvarim svoje najluđe snove, a kriza iz 2015. naterala me je da izrazim svoj bunt još jednom, kroz ovaj film - navodi Gavras o svom ostvarenju, koje će se naći pred beogradskom publikom.

Na naše pitanje koliko je i "Ponašajte se kao odrasli" politički film, poput onih koji su mu doneli svetsku slavu i nagrade ("Z", "Nestali", "Muzička kutija", "Moj pukovnik"...), Gavras kaže:

- Lično, nikada nisam bio politički angažovan niti sam se bavio politikom, ali je za mene svaki film politički, bez obzira na to o kojem žanru je reč. Nema nepolitičkog filma, i nema zavaravanja publike. Ona mora da vidi i shvati svet u kojem živimo onakav kakav jeste, bez ulepšavanja, kroz jedno ogoljeno i iskreno brutalno ogledalo, tako da i "Ponašajte se kao odrasli" jeste politički film.

Na hrabrim filmovima slavnog sineaste, u kojima kroz pojedinačne sudbine govori o nepravdi, političkom, ekonomskom i svakom drugom nasilju nad čovekom, odrastale su mnoge generacije gledalaca širom sveta, koje i danas u njega gledaju s najvećim poštovanjem. U njima je često sarađivao sa glumačkim ikonama današnjice - Dastinom Hofmanom, DŽonom Travoltom, DŽesikom Lang...

A na našu konstataciju da publika i njega, na neki način, vidi kao zvezdu filmske umetnosti, Gavras kroz osmeh odmahuje rukom:

- Nipošto to ne prihvatam. Vrlo sam obična osoba poput mnogih drugih, i samo sam reditelj koji voli i želi da snima filmove, jer su filmovi moja strast.


ČAST I RADOST

NAGRADU "Beogradski pobednik" Gavrasu će svečano uručiti reditelj Goran Paskaljević. O tome šta jednom stvaraocu koji iza sebe ima najglamuroznija svetska priznanja može da znači ova nagrada, Gavras ističe:

- Veoma se radujem i zahvalan sam, pogotovu što ona dolazi od jednog takvog festivala, kao što je Fest. Za mene svako priznanje koje predstavlja čast, bez obzira na nagrade koje sam već dobio, jer znači da je moj rad ostavio nekakav trag.

Foto P.Mitić

IMIGRANTSKA TRAGEDIJA

JEDNO od neizbežnih pitanja koje smo uputili Gavrasu bilo je kako on, koji je sa svojim roditeljima i sam bio imigrant, gleda na događaje koji se ovih dana odigravaju na grčko-turskoj granici, kao i na granicama zemalja EU.

- Moj Bože, ti prizori su strašni, tragični. Toliko policajaca, specijalaca, suzavaca, vodenih topova usred zime okrenutih prema tim jadnim ljudima, ženama, deci... Televizijski snimci tih dešavanja prikazuju nam veliku tragediju današnjeg vremena. Ta situacija je tragična za sve aktere - za imigrante, koji rizikujući živote i doživljavajući najveća poniženja pokušavaju da se domognu neke bolje budućnosti, ali je teška i za zemlje koje treba da obezbede uslove da bi mogle da ih prihvate. Vrlo je sve komplikovano, mislim da bi zapadni svet morao da se okupi i da se za imigrantsku krizu nađe najhumanije rešenje - ističe Gavras.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije