Nemački ministar Karl Teodor cu Gutenberg podneo je 2011. neopozivu ostavku nakon što je utvrđeno da je njegov doktorski rad plagijat. Ali ovo nije usamljen slučaj. Slovenačka ministarka za obrazovanje Klavdija Merkež 2015. nije dočekala ni svoje prvo zasedanje vlade, podnevši ostavku zbog dokaza da je plagirala svoj magistarski rad. Neakademsko ponašanje doktoranada dugi niz godina nije bilo predmet podrobnije analize Univerziteta u Beogradu. Pre nego što se oglasio povodom "slučaja" našeg ministra finansija, Odbor za profesionalnu etiku nije se odavno javno oglašavao, niti je bio dosledan u oceni doktorata upitnog kvaliteta, posebno onih iza kojih stoje imena visokoprofilisanih nosilaca.

Velika "poplava" doktoratura među članovima Vlade Srbije dogodila se još početkom dvehiljaditih, kada su "preko noći" mnogi postali doktori nauka. O vrednosti doktorata političara govore sami nosioci ovih titula, koji ih danas nerado ili nikako ne ističu uz svoja imena. Ali, pored ovih, postoje primeri plagijarizma u samom Univerzitetu u Beogradu koji do danas nisu dobili epilog.


PROČITAJTE JOŠ: Dnevnik zabluda: Najveća i najteža borba koju vodi narod Srbije, a ulog je - opstanak svega živog

Kada se profesor beogradskog Arhitektonskog fakulteta dr Ranko Radović početkom dvehiljaditih vratio sa stručnog usavršavanja u inostranstvu, njegovo mesto profesora na fakultetu ga nije sačekalo. Ozlojeđen, otišao je u Novi Sad, gde je na Fakultetu tehničkih nauka osnovao Departman za arhitekturu. Pored profesure u Novom Sadu, Radović se rado latio i mesta ministra urbanizma Crne Gore. "Javna tajna" među njegovim tadašnjim saradnicima bila je da profesorova knjiga nije naišla na dobrodošlicu, a da su mu kolege "ukazale na elemente plagijarizma". Radoviću se u Novom Sadu pridružila profesorka beogradskog Arhitektonskog fakulteta Nađa Kurtović Folić. Ona je odatle "zamoljena da ode" nakon što je tamošnji profesor Miloš R. Perović obelodanio da je profesorka u svojoj doktorskoj disertaciji plagirala poznatu knjigu američkog urbaniste Spira Kostofa. Istu je neposredno posle ovog nemilog događaja objavila "Građevinska knjiga", preporučivši je studentima arhitekture. U to vreme, na novosadskom Departmanu za arhitekturu se zahuktala kampanja ekspresnog imenovanja mladih diplomaca u doktore nauka i njihovog primanja u društvo univerzitetskih profesora! Njihove površne disertacije do danas nisu bile predmet dublje analize.

"Plagijat", lična arhiva

Ogorčen na Beograd, prerano preminuli profesor Radović, po vlastitoj želji nije u njemu sahranjen, već u crnogorskom selu Gornji Martinići, u vrleti odakle je kako je sam govorio "kao beba donet u prestonicu". U njegovu čast, u Beogradu je ustanovljena nagrada "Ranko Radović" za najbolja godišnja ostvarenja u arhitekturi. U žiriju su česti gosti arhitekte iz Hrvatske i Slovenije, a dobitnici nagrada neretko su hrvatski arhitekti. Među organizatorima nema predstavnika struke iz Radovićeve Crne Gore.