GENERALNA DIREKTORKA UNESKA U POSETI SRBIJI: Pomoć i oko Novog brda

M. KRALj

12. 09. 2019. u 23:20

ГЕНЕРАЛНА ДИРЕКТОРКА УНЕСКА У ПОСЕТИ СРБИЈИ: Помоћ и око Новог брда

Emir Kusturica i Odri Azule / Foto: A.Stanković

Generalna direktorka UNESKA Odri Azule u poseti Srbiji. Emir Kusturica zatražio zaštitu kulturnog nasleđa na KiM
OTKAKO je Srbija ponovo samostalna zemlja, prvi je put ugostila generalnog direktora Uneska - Odri Azule, koja je danas doputovala u Beograd, a povod je Međunarodni ekspertski sastanak o medijskoj i informacionoj pismenosti. U organizaciji Ministarstva kulture i informisanja, a u saradnji sa Uneskom i Ministarstvom spoljnih poslova, ovaj skup u Palati "Srbija" okupio je trideset dvoje stručnjaka iz celog sveta u oblasti medija, obrazovanja, informacionih i komunikacionih tehnologija.

Boravak u našem glavnom gradu generalna direktora Uneska iskoristila je i da obiđe obrazovne i kulturne institucije - Devetu beogradsku gimnaziju, Istorijski muzej Srbije, Jugoslovnsku kinoteku. U beogradski suton, od Trga Nikole Pašića do Studentskog trga, prošetala je u društvu ministra prosvete Mladena Šarčevića, ambasadorke Srbije u Unesku Tamare Rastovac Siamašvili, predsednika nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom, lekara i pisca, Gorana Milašinovića. Zastala je da pogleda obnovljeni Trg republike, Francuski kulturni centar, plato ispred Filozofskog fakulteta sa spomenikom Njegošu, zgradu Rektorata.

U Kinoteci su Odri Azule ugostili direktor Jugoslav Pantelić, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović i Asja Drača Muntean, pomoćnik ministra kulture za međunarodnu saradnju i evropske integracije i projekte. Jednom delu susreta prisustvovao je i Emir Kusturica. Naš proslavljeni filmski reditelj zamolio ju je da pomogne u zaštiti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

PROČITAJTE I: Knjiga „Kad govori mrtav kralj“ predstavljena Novosađanima (FOTO)

- Tema sastanka je pre svega bila zaštita kulturnog nasleđa, a razgovarali smo i o zaštiti baštine na Kosovu i Metohiji, našim spomenicima na listi svetske baštine, ali i onima na listi ugrožene svetske baštine - rekla je "Novostima" Asja Drača Muntean. - Pomenut je bio i projekat na Novom brdu, o kome su poslednjih dana mediji dosta pisali. U tom smislu imaćemo punu saradnju sa Uneskom, kako bi se problemi koji su se tamo javili rešili u razumnom roku i tako da spomenik bude očuvan i u najboljem stanju, kako je bilo predviđeno njegovom obnovom.

Jugoslav Pantelić, Emir Kusturica, Asja Drača Muntean, Odri Azule i Tamara Rastovac Siamašvili


Razgovaralo se, otkriva sagovornica, i o drugim prioritetima koji se tiču manje poznatih programa Uneska, kao što je "Mreža kretivnih gradova", za koju je apliciralo Vranje:

Ministar Mladen Šarčević i Odri Azule


- Jedan od tih programa bavi se i sprečavanjem ilegalne trgovine kulturnog nasleđa. Izneli smo svoju posvećenost kada su u pitanju novi upisi Srbije na listu svetske baštine. Već sledeće godine imaćemo pripremljene dve nove nominacije - kulturni predeo Bača i Dunavski limes. Kratko smo se osvrnuli i na zajednički projekat pod pokroviteljstvom Uneska, koji se tiče Holokausta, a to je obnova bivšeg jugoslovenskog paviljona u Aušvic-Birkenauu. Dotakli smo se teme Starog sajmišta, koje je, takođe, u žiži javnosti.


Prema rečima Asje Drače Muntean, generalna direktorka Uneska je sve pažljivo saslušala i obećala da će sagledati naše inicijative i ponuditi ekspertsku i svaku drugu pomoć:

- Pozvala je na Generalnu konferenciju, na jesen, u Parizu, a koja će ujedno biti i prva konferencija ministara kulture iz celog sveta.

Odri Azule / Foto: A.Stanković


POZIVNICA ZA KONCERT

GENERALNA direktorka Uneska Odri Azule sama je izrazila želju da upozna Kusturicu i vidi Jugoslovensku kinoteku, s obzirom na značaj koji ova naša institucija ima u evropskoj i svetskoj porodici kinoteka, otkriva Asja Drača Muntean:

- Zainteresovana je za razvoj filmske industrije u Srbiji i za to šta naša zemlja radi da podstakne koprodukcije i snimanje filmova ovde. Mi smo je pozvali na događaj u okviru promocije Srbije u Unesku: koncert Emira Kusturice i "No smoking orkestre".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije