Operski biseri na Sava promenadi

J. BANjANIN

petak, 06. 09. 2019. u 06:40

Оперски бисери на Сава променади

Sa prethodnog nastupa / Foto I. Marinković

Gala koncert ansambla nacionalnog teatra na šetalištu u okviru "Beograda na vodi". "Madam Baterflaj" i "Evgenije Onjegin" ponovo na sceni Narodnog

OPERSKI ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu drugu godinu zaredom nastupiće 14. septembra, od 20 časova, na Sava promenadi, šetalištu u okviru "Beograda na vodi". Besplatni gala koncert "Opera na vodi" ovog puta biće izveden povodom sto godina od osnivanja beogradskog operskog ansambla.

Publika će imati priliku da uživa u popularnim arijama, duetima i horovima iz poznatih dela. Pod dirigentskim upravama Đorđa Pavlovića i Đorđa Stankovića, uz Orkestar i Hor, učestvovaće prvaci Opere, a kao specijalni gost nastupiće mecosopran iz Nemačke Sanja Anastasija.

- Repertoar ovog prvorazrednog kulturnog događaja će činiti sve sami biseri i dobro poznate arije i popularni belkanto. Na programu su, između ostalih, neke kancone, numera iz predstave "Bal pod maskama", arije iz Pučinijevog "Turandota", "Seviljskog berberina", "Karmen", "Don Karlosa" - kazala je direktorka Opere Narodnog pozorišta Jasmina Trumbetaš Petrović.

Podsećajući da je 11. februara 1920. u Narodnom pozorištu bila izvedena Pučinijeva "Madam Baterflaj", Trumbetaševa je naglasila da se to uzima kao početak, jer je tad okupljen ansambl Opere i Baleta:

- Opera "Na uranku" Stanislava Biničkog izvedena je 1903, ali tada su je glumci pevali u Manježu, pa to nije početak Beogradske opere. Idućeg februara proslavićemo 100 godina od izvođenja prve opere, i "Madam Baterflaj" biće obnovljena na sceni nacionalnog teatra. Postavićemo i delo "Evgenije Onjegin" P. I. Čajkovskog, jer se uskoro navršava 75 godina od premijere.

PROČITAJTE JOŠ - Operske arije pod otvorenim nebom (FOTO+VIDEO)

Prvakinja Opere Sanja Kerkez izrazila je zadovoljstvo što će pevači nastupiti van zdanja na Trgu republike:

- Volela bih da ovo postane tradicionalan događaj jer, iako kažu da opera nije tako zanimljiva, na ovakvim koncertima uvek bude na stotine ljudi.

PODSTANARI

IAKO Opera nema svoju zgradu, pošto smo već čitav vek podstanari u Narodnom pozorištu u Beogradu, saživeli smo se sa Dramom i Baletom. U celoj Srbiji postoje samo naša i Novosadska opera. Poslednji je trenutak da se to reši, i nadam se da ćemo sa vlastima uspeti da se dogovorimo gde će se nova zgrada praviti - rekla je Jasmina Trumbetaš Petrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

anastazija??

06.09.2019. 07:46

Uvek su mi sumnjive individue koje uzimaju pseudonim kao prezime. Jel ovo starleta ili operska pevacica? Neka se resi.

06.09.2019. 10:43

Kazem ja a komentator nisam Beograd buducnost prestonica Balkana, svuda podji u Beli grad dodji.Dobrodoslicrni i beli zuti i zeleni ova zemlja ljudi svakom ruke sirom pruza na zdravlje i veselje .... gradimo stvarajmo za opstenacionalno dobro.pardon izvinte ja sam za pcele sto zuje marljivo rade otadzbinske boje u srcima nose.sa svima u miru mostove gradite ne razdvajajmo ljude a za nas se culo od pamtiveka da se kod nas gost rado saceka...